Terug
Gepubliceerd op 04/03/2019

2019_GR_00030 - Vraag van raadslid Manuela voor Nieuw Nijlen - Winterellende in meerdere Nijlense straten

Gemeenteraad
di 05/02/2019 - 20:00 raadzaal gemeentehuis
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Ferdi Heylen, Paul Verbeeck, Bert Celis, Griet Van Olmen, Luc Luyten, Paul Laurijssen, Tom Covens, Lien Du Four, Leo Verelst, Ingrid Van Wunsel, Johan Van Dessel, Andre Marien, Inge Schoovaerts, Dorien Van Assche, Jan Verbraecken, Ymke Govaerts, Joris De Bondt, Julie Van Roey, Jonas Verwimp, Charlotte Op de Beeck, Jef De bruyn, Victor De Groof, Els Herremans, Manuela Verbist, Stijn Lemmens, Liesbeth Van Bouwel, Simon Kenens, Iris Mulkens

Secretaris

Iris Mulkens

Voorzitter

Ferdi Heylen
2019_GR_00030 - Vraag van raadslid Manuela voor Nieuw Nijlen - Winterellende in meerdere Nijlense straten 2019_GR_00030 - Vraag van raadslid Manuela voor Nieuw Nijlen - Winterellende in meerdere Nijlense straten

Motivering

Argumentatie

Tijdens de winterprik van de voorbije dagen bleek dat heel wat straten in Nijlen, Kessel en Bevel er goed bijlagen. Op heel wat wegen werd er gestrooid en geruimd.

Helaas waren er toch nog heel wat kleinere straten waar er geen maatregelen werden getroffen. Dit zijn weliswaar vaak wegen met beperkter verkeer, maar voor voetgangers en fietsers blijft de toestand van deze wegen uiteraard gevaarlijk. We kregen meldingen van meerdere mensen dat in hun straat geen actie werd ondernomen en ook op sociale media zagen we een aantal berichten verschijnen van misnoegde inwoners. Zo vroeg een inwoner zich bijvoorbeeld openlijk af waarom ze gemeentebelastingen moest betalen, als ze niet kan genieten van de hulp van de gemeentediensten in deze winterse omstandigheden.

Vandaar onze volgende vragen  :

-          Bestrijkt het strooi- en ruimingsplan van onze gemeente het ganse stratennetwerk van onze gemeente ?

-          Zoja, beschikt de gemeente over voldoende eigen of ingehuurde mensen en materieel om alle straten effectief en tijdig af te werken ?

Zoniet, kan dit plan dan worden bijgestuurd zodat ook in kleinere straten minstens sneeuw wordt geruimd ? 

Antwoord en debat

Burgemeester Paul Verbeeck antwoordt dat het strooiplan de ganse gemeente bestrijkt, maar dit wil niet zeggen dat in alle straten gestrooid wordt. De gewestwegen worden gestrooid door het Vlaams gewest. Op de gemeentelijke wegen wordt in eerste instantie gestrooid op de wegen die een verbindende functie hebben. Facility is bezig met een actualisatie van het strooiplan om ook kleinere straten te ruimen als de prioritaire en secundaire wegen sneeuw- en ijzelvrij zijn, alsook het proper maken van parkeerpleinen, alle omgevingen van sportcentra, kerken, de scholen over de netten heen,  fietspaden, e.d.m. . Dit alles gebeurt door de gemeentelijke diensten zelf.

Wat betreft de grote wegen heeft de gemeente het strooiplan uitgegeven aan een firma.

Het recente probleem was er omdat de sneeuw werd omgezet in ijs. Over het strooien in kleine straten zijn de meningen verdeeld omdat sommige bewoners willen dat er gestrooid wordt en anderen net niet vanwege de sneeuwpret met de kinderen. Dat is dus een van de redenen dat er niet gestrooid wordt, maar ook omdat er dikwijls weinig verkeer is, zodat het zout minder goed inwerkt en ook vanwege het milieu. Alleszins wordt het strooiplan constant opgevolgd en bijgestuurd naargelang de omstandigheden. De burgemeester wijst er tot slot op dat het reglement voorziet dat de mensen voor hun deur zelf moeten ruimen. 

Raadslid Ingrid Van Wunsel merkt op dat meerdere gemeenten zout geven aan de bewoners zodat ze zelf kunnen strooien.

De burgemeester antwoordt dat dit ook in onze gemeente gebeurt. Er zijn bv. inwoners die zelf een bepaald kruispunt willen strooien. In dit geval kunnen ze dit melden aan de gemeente. De verschillende mogelijkheden zijn bespreekbaar.

Raadslid Leo Verelst is tevreden dat de lijst geactualiseerd wordt, maar vindt dat er altijd verbetering mogelijk is. Hij zegt verder dat Nieuw Nijlen niet heeft gevraagd om in kleinere straten te strooien, maar wel om te ruimen met een borstel of sneeuwschaaf om zo een 1,5 meter vrij te maken. Zeker waar er geen voetpad is. Aan de burgers wordt immers ook opgelegd om het voetpad voor hun deur proper te maken. Het wegdek proper houden in straten waar geen voetpad is, is dan een verplichting voor de gemeente.  Dan kunnen de kinderen op het overige gedeelte nog sleeën. Sensibiliseren van de burger om op het voetpad voor zijn deur te ruimen, lijkt hem ook op zijn plaats.