Terug
Gepubliceerd op 20/09/2019

2019_GR_00148 - Principe formatie afschaffen en vervangen door meerjarenpersoneelsplan met delegatie aan college voor jaarlijkse aanpassingen - Goedkeuring

Gemeenteraad
di 03/09/2019 - 19:30 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Ferdi Heylen, Paul Verbeeck, Bert Celis, Griet Van Olmen, Luc Luyten, Paul Laurijssen, Tom Covens, Lien Du Four, Leo Verelst, Ingrid Van Wunsel, Johan Van Dessel, Andre Marien, Inge Schoovaerts, Dorien Van Assche, Jan Verbraecken, Ymke Govaerts, Joris De Bondt, Charlotte Op de Beeck, Jef De bruyn, Victor De Groof, Els Herremans, Manuela Verbist, Stijn Lemmens, Liesbeth Van Bouwel, Simon Kenens, Iris Mulkens

Afwezig

Julie Van Roey

Verontschuldigd

Jonas Verwimp

Secretaris

Iris Mulkens

Voorzitter

Ferdi Heylen
2019_GR_00148 - Principe formatie afschaffen en vervangen door meerjarenpersoneelsplan met delegatie aan college voor jaarlijkse aanpassingen - Goedkeuring 2019_GR_00148 - Principe formatie afschaffen en vervangen door meerjarenpersoneelsplan met delegatie aan college voor jaarlijkse aanpassingen - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

De personeelsformatie is het kader dat de opsomming  van  het  aantal  en  de  soorten  betrekkingen  voor het lokaal bestuur bevat, en de ‘personele middelen’ vaststelt voor de uitvoering van het beleid dat is uitgetekend. Voor gemeente en OCMW (= lokaal bestuur) is een gezamenlijke formatie goedgekeurd en dit bij de goedkeuring van het nieuwe organogram, waarbij werd aangeduid welke functies behoren tot ofwel de gemeente ofwel het OCMW.

De formatie is sedert 1 januari 2019 niet langer een verplicht document. De raad - of na delegatie het college van burgemeester of schepenen of het vast bureau -  kan de personeelsformatie opheffen en vervangen door een ander document, met name een personeelsplan. Daarbij dient bepaald te worden wat de juridische waarde is van dit plan, alsook eventuele delegatie naar een ander orgaan voor aanpassingen.

Argumentatie

Om een goede dienstverlening van het lokaal bestuur te kunnen garanderen is een effectieve personeelsplanning van belang. Dit om toekomstige geplande aanwervingen of personeelsbehoeften te kunnen invullen, op basis van de verwachte uitstroom van personeel en/of op basis van de gemaakte beleidskeuzes in het bestuursakkoord en vertaald in de beleids- en beheerscyclus (BBC). 

In het verleden werd hiervoor steeds voor een personeelsformatie gekozen, welk een verplicht op te maken document was. Dit was en is momenteel het bindend kader voor aanwervingen. Daarnaast is er een financiële vertaling in de meerjarenplanning opgenomen. De formatie en de financiële haalbaarheid is echter geen één op één. Bijgevolg zijn er functies vermeld in de formatie, waar geen budgetten voor voorzien zijn. Het idee hierachter was dat de functies al voorzien werden voor mogelijke latere invulling. Dit heeft echter volgende nadelen: (1) verkeerde verwachtingen omtrent open verklaringen van deze functies en (2) noden van lokaal bestuur wijzigen en de formatie is hierop niet altijd afgestemd qua voorziene functies.

Sinds de inwerkingtreding van het decreet over het lokaal bestuur is de formatie niet langer een verplicht op te stellen document. De formatie kan vervangen worden door een personeelsplan. Dit heeft als voordeel om de functies en financiële haalbaarheid op elkaar af te stemmen. 

Er dient bekeken te worden wat de waarde is van dit personeelsplan. 

Biedt het opnieuw een bindend kader waaraan de aanstellende overheid zich moet houden? Dan zal het bestuur bij de opmaak van dit personeelsplan moeten overleggen met de vakorganisaties, net zoals bij een personeelsformatie.

Wordt de personeelsformatie helemaal afgeschaft en niet vervangen, dan zal het bestuur nog altijd moeten overleggen met de vakorganisaties als het gaat om beleidskeuzes, zoals de keuze voor uitbreiding of inkrimping van een team of ploeg, met de daaraan gekoppelde (geplande) personeelsinzet. De Wet Vakbondsstatuut van 19. december 1974 blijft immers van toepassing. Stel dat vb. het bestuur de intentie heeft om meer in te zetten op mobiliteit en het gaat hier om een intentie om het personeelskader uit te breiden, dan moet er overlegd worden in het hoog overlegcomité (HOC). 

Om te vermijden dat bij elke uitbreiding van functies terug een vakbondsoverleg nodig is, lijkt volgende werkwijze aangewezen:

- voorstel tot opmaak van een bindend (meerjaren)personeelsplan voor legislatuur 2020-2025 in overeenstemming de verwachte uitstroom van personeel en op basis van de gemaakte beleidskeuzes in het bestuursakkoord en vertaald in de beleids- en beheerscyclus (BBC): bevoegdheid raden na onderhandeling met vakbond. Het is een bindend kader, maar met mogelijkheid tot jaarlijkse aanpassingen.

- jaarlijks aanpassingen van dit personeelsplan om te voorzien in de toekomstige geplande aanwervingen of gewijzigde personeelsbehoeften: voorstel tot delegatie aan schepencollege en vast bureau, na onderhandeling met vakbond en daarna met jaarlijkse rapportage aan raden (stand van zaken toekomstige aanwervingen en overzicht van de huidige effectieve personeelsbezetting). Zo kan jaarlijks door het bestuur wijzigingen worden onderhandeld met de vakbond.

In elk geval zullen de aanwervingen steeds kaderen binnen de kredieten voorzien in de beleids- en beheerscyclus BBC.

Fasering

Principieel akkoord in CBS en VB: mei 2019

Uitgangspunten meerjaren personeelsplanning als kader voor opmaak actieplannen en acties in MJP 2020-2025: juli 2019

Principieel akkoord in raden: september 2019

Onderhandelingen met vakbond voor personeelsplan: september - oktober 2019

Goedkeuring in CBS en VB: oktober - november 2019

Goedkeuring raden: december 2019

Juridische grond

Decreet over het lokaal bestuur, in werking sedert 1 januari 2019.

De Wet Vakbondsstatuut van 19 december 1974.  Het bestuur dient bij de opmaak van dit personeelsplan te overleggen met de vakorganisaties. 

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Het bestuur is principeel akkoord om de formatie af te schaffen en te vervangen door een personeelsplan. 

Hierbij wordt volgende werkwijze gehanteerd:

-  na onderhandeling met de vakbond wordt een bindend (meerjaren)personeelsplan goedgekeurd door de raad: voor legislatuur 2020-2025 in overeenstemming met de verwachte uitstroom van personeel en op basis van de gemaakte beleidskeuzes in het bestuursakkoord en vertaald in de beleids- en beheerscyclus (BBC). Het is een bindend kader, maar met mogelijkheid tot jaarlijkse aanpassingen.

Stemming op het artikel

Stemmen voor 25
Griet Van Olmen, Paul Verbeeck, Leo Verelst, Lien Du Four, Johan Van Dessel, Tom Covens, Luc Luyten, Paul Laurijssen, Ingrid Van Wunsel, Stijn Lemmens, Dorien Van Assche, Andre Marien, Bert Celis, Charlotte Op de Beeck, Victor De Groof, Inge Schoovaerts, Els Herremans, Manuela Verbist, Liesbeth Van Bouwel, Jan Verbraecken, Simon Kenens, Ymke Govaerts, Joris De Bondt, Jef De bruyn, Ferdi Heylen
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0

Artikel 2

Het bestuur is principeel akkoord om de formatie af te schaffen en te vervangen door een personeelsplan. 

Hierbij wordt volgende werkwijze gehanteerd:

- jaarlijkse aanpassingen van dit personeelsplan om te voorzien in de toekomstige geplande aanwervingen of gewijzigde personeelsbehoeften: de raad delegeert deze bevoegdheid aan college, die hierover jaarlijks zal onderhandelen met de vakbond en daarna jaarlijks zal rapporteren aan de raad (stand van zaken toekomstige aanwervingen en overzicht van de huidige effectieve personeelsbezetting). 

Stemming op het artikel

Stemmen voor 15
Griet Van Olmen, Paul Verbeeck, Lien Du Four, Tom Covens, Luc Luyten, Paul Laurijssen, Dorien Van Assche, Bert Celis, Charlotte Op de Beeck, Victor De Groof, Els Herremans, Liesbeth Van Bouwel, Simon Kenens, Jef De bruyn, Ferdi Heylen
Stemmen tegen 10
Leo Verelst, Johan Van Dessel, Ingrid Van Wunsel, Stijn Lemmens, Andre Marien, Inge Schoovaerts, Manuela Verbist, Jan Verbraecken, Ymke Govaerts, Joris De Bondt
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0