Terug
Gepubliceerd op 20/09/2019

2019_GR_00164 - Nieuwe straatnaam verkaveling Kleine Puttingbaan Kessel - voorlopige vaststelling - Goedkeuring

Gemeenteraad
di 03/09/2019 - 19:30 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Ferdi Heylen, Paul Verbeeck, Bert Celis, Griet Van Olmen, Luc Luyten, Paul Laurijssen, Tom Covens, Lien Du Four, Leo Verelst, Ingrid Van Wunsel, Johan Van Dessel, Andre Marien, Inge Schoovaerts, Dorien Van Assche, Jan Verbraecken, Ymke Govaerts, Joris De Bondt, Julie Van Roey, Charlotte Op de Beeck, Jef De bruyn, Victor De Groof, Els Herremans, Manuela Verbist, Stijn Lemmens, Liesbeth Van Bouwel, Simon Kenens, Iris Mulkens

Verontschuldigd

Jonas Verwimp

Secretaris

Iris Mulkens

Voorzitter

Ferdi Heylen

Stemming op het agendapunt

2019_GR_00164 - Nieuwe straatnaam verkaveling Kleine Puttingbaan Kessel - voorlopige vaststelling - Goedkeuring
Goedgekeurd

Aanwezig

Ferdi Heylen, Paul Verbeeck, Bert Celis, Griet Van Olmen, Luc Luyten, Paul Laurijssen, Tom Covens, Lien Du Four, Leo Verelst, Ingrid Van Wunsel, Johan Van Dessel, Andre Marien, Inge Schoovaerts, Dorien Van Assche, Jan Verbraecken, Ymke Govaerts, Joris De Bondt, Julie Van Roey, Charlotte Op de Beeck, Jef De bruyn, Victor De Groof, Els Herremans, Manuela Verbist, Stijn Lemmens, Liesbeth Van Bouwel, Simon Kenens, Iris Mulkens
Stemmen voor 26
Griet Van Olmen, Paul Verbeeck, Leo Verelst, Lien Du Four, Johan Van Dessel, Tom Covens, Luc Luyten, Paul Laurijssen, Ingrid Van Wunsel, Stijn Lemmens, Dorien Van Assche, Andre Marien, Bert Celis, Julie Van Roey, Charlotte Op de Beeck, Victor De Groof, Inge Schoovaerts, Els Herremans, Manuela Verbist, Liesbeth Van Bouwel, Jan Verbraecken, Simon Kenens, Ymke Govaerts, Joris De Bondt, Jef De bruyn, Ferdi Heylen
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2019_GR_00164 - Nieuwe straatnaam verkaveling Kleine Puttingbaan Kessel - voorlopige vaststelling - Goedkeuring 2019_GR_00164 - Nieuwe straatnaam verkaveling Kleine Puttingbaan Kessel - voorlopige vaststelling - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Op 6 juni  2019 werd er een themavergadering straatnamen van de cultuurraad samen geroepen om voorstellen te formuleren voor een nieuwe verkaveling in de Kleine Puttingbaan.  Het gaat om een verkaveling met 8 loten, gelegen aan de Kleine Puttingbaan 21 a in Kessel.

De geldende principes werden gehanteerd bij het bepalen van de voorstellen:

Indien mogelijk worden oude plaatsnamen of toponiemen gered of in ere hersteld: 

  • Oude kaarten werden geraadpleegd om te bekijken of we toponiemen in ere kunnen herstellen. Op kaarten zoals het primitief kadaster 1830-1839, de atlas van de buurtwegen 1841, de Popp kaart 1842-1879, Vandermaelenkaart 1846-1854 en de Ferrariskaart 1871-1877 vinden we vooral verwijzingen naar 'De Putting' terug.  Maar gezien er al twee straatnamen én een sporthal naar ‘De Putting’ verwijzen, zijn we van mening dat nóg een straatnaam voor verwarring zou zorgen.
  • Op de wandelkaart van Salvator wordt 'Biezenaard' vermeld, maar we hebben geen andere bronnen om dit te ondersteunen. Het is niet duidelijk van waar die naam komt. Salvator heeft op deze kaart in 1975 alle toponiemen opgenomen, die ze ooit hadden gevonden (kan ook via mondelinge overlevering geweest zijn).  Mogelijke verklaringen: Laagte waar vennen waren en ‘biezen’ groeiden - máár de nieuwe straat is wel gelegen op 7m hoogte, dus het is dan niet 100 % correct om naar een laagte te verwijzen. Het is wel een mooie naam, die nergens anders meer kan gebruikt worden, maar de naam is enkel terug te vinden op de kaart van Salvator. De oorsprong is onbekend.
  • In de atlas van de buurtwegen 1841 en op de Vandermaelenkaart 1846-1854 vinden we ook verwijzingen naar de 'Vorstenbroekschrans', een hoeve die aan de overkant (hoek Landstraat/Salvatorbaan gelegen was.  Er is nog geen straatnaam die hier naar verwijst. Het kan de perfecte gelegenheid zijn om deze naam te bewaren. 
  • De verkaveling is gelegen op een plek die vroeger bij het landgoed van Nazareth hoorde. Gezien de ‘Nazarethdreef’ in Lier in een andere gemeente én op redelijke afstand (4 km) ligt, zorgt dit niet voor verwarring. We zouden in de straatnaam naar het domein van Nazareth kunnen verwijzen

De nieuwe straatnamen moeten passen bij de omliggende, reeds bestaande namen. Indien het om meerdere straten gaat, is het vaak aangewezen om uit eenzelfde verzameling te putten. 

  • Aansluiten op reeds bestaande straatnamen in de omgeving is moeilijk omdat het een allegaartje van namen is: Sleutelstraat, Ringstraat, Puttingbaan, Landstraat, Salvatorbaan, Merelstraat,… Er is geen lijn in te trekken. 
  • Wat verder richting Lier vinden we nog wel wat bomennamen maar deze zijn te ver weg. Bijkomend lijkt het zinvol om de bomennamen te bewaren voor mogelijks nieuwe verkavelingen in die buurt.
  • De straten ‘Krijgsveld’, ‘Schransveld’ verwijzen naar de Franse Linie, maar ook daar is een aansluiting moeilijk o.a. vanwege de afstand (sluit niet aan).

Er mag geen verwarring bestaan met reeds bestaande straatnamen, dit voornamelijk om hulpdiensten niet op een dwaalspoor te brengen. 

Persoonsnamen worden zoveel mogelijk vermeden. In het geval hiervoor wordt gekozen, moet de persoon geruime tijd overleden zijn en moet de familie akkoord zijn. 

  • Men kan van de gelegenheid gebruik maken om de Wereldoorlogen te herdenken. Het Fort van Kessel ligt ook vlakbij en eigenlijk is er (buiten de Fortstraat) geen enkele straatnaam die naar het oorlogsgebeuren verwijst.

  • Dat geeft twee mogelijke pistes:
    • Personen die mogelijks in aanmerking komen: 
      • Jan Mon Laenen: Nijlense onderofficier, die een dagboek heeft geschreven (dat in het kerkarchief zou zitten, maar nog niet gevonden is). Vermeld in het dagboek dat hij samen met de commandant van het fort staat te kijken naar de brandende kerk in Nijlen. Maar hij was een Nijlense (geen Kesselse) soldaat.
      • Jef Lembrechts: Kesselse soldaat die in het fort heeft gezeten tijdens WOI. 
      • Commandant Piraux: Hij had het bevel over het fort dat in de september- en oktoberdagen van 1914 actief deelnam aan de strijd tegen de Duitsers. Heeft het fort tot het uiterste verdedigd en heeft ‘zijn fort’ nooit verlaten.  Hij was van Wallonië afkomstig. 
    •  Verwijzen naar begrippen/gebeurtenis die gerelateerd zijn de Wereldoorlogen
      • Nergens anders zijn er zoveel V-bommen gevallen als in die omgeving: Kasteel De Bist, Station, …  Maar het is moeilijk om in een straatnaam naar een V-bom te verwijzen. V1-straat; Bomstraat, …
      • Er waren wat verderop ook loopgraven. Misschien kunnen we hiernaar verwijzen.

 Op basis van onderstaand onderzoek werden er vier voorstellen geformuleerd, die elk verdedigbaar zijn:

  • Vorstenbroek
  • Nazarethvelden
  • Biezenaard
  • Loopgravenweg

Argumentatie

De cultuurraad formuleerde 4 voorstellen, elk met een eigen argumentatie:

  • VORSTENBROEK: verwijst naar de hoeve die aan de overkant stond. Er is nog geen straatnaam die hier naar verwijst. Het kan de perfecte gelegenheid zijn om deze naam te bewaren.
  • NAZARETHVELDEN: de verkaveling is gelegen op een plek die vroeger bij het landgoed van Nazareth hoorde. Gezien de ‘Nazarethdreef’ in Lier in een andere gemeente én op redelijke afstand (4 km) ligt, zorgt dit niet voor verwarring.

  • BIEZENAARD: dit staat vermeld op de wandelkaart die Salvator in 1975 heeft opgemaakt met alle toponiemen waar weet van was via ofwel schriftelijke ofwel mondelinge overlevering. Er zijn echter geen andere bronnen om dit te ondersteunen (mogelijks dus via verhalen overgeleverd). Het woord zelf verwijst naar een laagte, maar de straat is op een hoogte van 7m gelegen.
  • LOOPGRAVENWEG: verwijst naar de loopgraven uit WOI die in de omgeving gelegen waren. Met het fort in de omgeving en de herdenkingsjaren achter de rug, is het een interessante piste om te verwijzen naar de Wereldoorlogen.
Bovenstaande voorstellen verwijzen naar toponiemen of gebeurtenissen, die bewaard kunnen worden in de straatnaam. 
Gezien er geen samenhang is tussen de namen van de straten in de omgeving, is er geen noodzaak om hier rekening mee te houden.
Er is geen verwarring met andere straatnamen in onze gemeente. 
 

Gezien het uitgebreide onderzoek dat verricht werd en gezien de geldende principes die werden gehanteerd door de themavergadering straatnamen van de cultuurraad kan de gemeenteraad een gefundeerde beslissing nemen.

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen van 15 juli 2019 kan de gemeenteraad akkoord gaan om de straat in de nieuwe verkaveling 'Vorstenbroek' te geven

Juridische grond

Decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van openbare wegen en pleinen, zoals laatst gewijzigd bij decreet van 29 november 2002.

Fasering

6 juni 2019: de themavergadering straatnamen van de cultuurraad kwam samen om voorstellen te formuleren voor een straatnaam in de nieuwe verkaveling aan de Kleine Puttingbaan ter hoogte van nr 21a in Kessel.

15 juli 2019: het college neemt een beslissing betreffende de nieuwe straatnaam/straatnamen en legt deze voor aan de gemeenteraad van 3 september 2019. 

Indien de gemeenteraad instemt met het voorstel van de straatnaamkeuze zal de nieuwe straatnaam voorlopig vaststaan en zal het openbaar onderzoek starten.

Indien er geen bezwaren worden ingediend tijdens de periode van openbaar onderzoek wordt de straatbenaming definitief.

Adviezen

afdelingshoofd sociaal en vrije tijd Gunstig advies

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad gaat akkoord om de straat in de nieuwe verkaveling aan de Kleine Puttingbaan 21 a te 2560 Kessel, de naam 'Vorstenbroek'  te geven. 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de verdere decretale procedure, met het oog op de definitieve naamgeving van deze straat.

Artikel 3

Indien er geen bezwaren worden ingediend tijdens de periode van openbaar onderzoek, wordt deze straatbenaming definitief.