Terug
Gepubliceerd op 20/09/2019

2019_GR_00152 - Burgemeestersconvenant 2030 en het streekproject Kempen2030 - Goedkeuring

Gemeenteraad
di 03/09/2019 - 19:30 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Ferdi Heylen, Paul Verbeeck, Bert Celis, Griet Van Olmen, Luc Luyten, Paul Laurijssen, Tom Covens, Lien Du Four, Leo Verelst, Ingrid Van Wunsel, Johan Van Dessel, Andre Marien, Inge Schoovaerts, Dorien Van Assche, Jan Verbraecken, Ymke Govaerts, Joris De Bondt, Julie Van Roey, Charlotte Op de Beeck, Jef De bruyn, Victor De Groof, Els Herremans, Manuela Verbist, Stijn Lemmens, Liesbeth Van Bouwel, Simon Kenens, Iris Mulkens

Verontschuldigd

Jonas Verwimp

Secretaris

Iris Mulkens

Voorzitter

Ferdi Heylen

Stemming op het agendapunt

2019_GR_00152 - Burgemeestersconvenant 2030 en het streekproject Kempen2030 - Goedkeuring
Goedgekeurd

Aanwezig

Ferdi Heylen, Paul Verbeeck, Bert Celis, Griet Van Olmen, Luc Luyten, Paul Laurijssen, Tom Covens, Lien Du Four, Leo Verelst, Ingrid Van Wunsel, Johan Van Dessel, Andre Marien, Inge Schoovaerts, Dorien Van Assche, Jan Verbraecken, Ymke Govaerts, Joris De Bondt, Julie Van Roey, Charlotte Op de Beeck, Jef De bruyn, Victor De Groof, Els Herremans, Manuela Verbist, Stijn Lemmens, Liesbeth Van Bouwel, Simon Kenens, Iris Mulkens
Stemmen voor 24
Griet Van Olmen, Paul Verbeeck, Leo Verelst, Lien Du Four, Johan Van Dessel, Tom Covens, Luc Luyten, Paul Laurijssen, Stijn Lemmens, Dorien Van Assche, Andre Marien, Bert Celis, Julie Van Roey, Charlotte Op de Beeck, Victor De Groof, Els Herremans, Manuela Verbist, Liesbeth Van Bouwel, Jan Verbraecken, Simon Kenens, Ymke Govaerts, Joris De Bondt, Jef De bruyn, Ferdi Heylen
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 2
Ingrid Van Wunsel, Inge Schoovaerts
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2019_GR_00152 - Burgemeestersconvenant 2030 en het streekproject Kempen2030 - Goedkeuring 2019_GR_00152 - Burgemeestersconvenant 2030 en het streekproject Kempen2030 - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Op 1 april 2014 ondertekende de Nijlense gemeenteraad het Burgemeestersconvenant met doelstellingen tot 2020. Ook alle andere Kempense gemeenten schaarden zich, onder de noemer Kempen2020, achter de doelstellingen tot 2020.

In het najaar van 2019 maken de Kempense gemeenten de doorstart van Kempen2020 naar Kempen2030.

Klimaatverandering vormt één van de grootste wereldwijde uitdagingen van onze tijd en vereist actie en samenwerking tussen lokale, regionale en nationale overheden over de hele wereld.

Lokale overheden zijn de belangrijkste autoriteiten voor de energietransitie en de strijd tegen klimaatverandering aangezien ze het dichtst bij de burgers staan. 

De beperking van en aanpassing aan klimaatverandering zal meerdere voordelen opleveren voor het milieu, de samenleving en de economie. Als deze samen worden aangepakt, bieden zij nieuwe kansen om duurzame lokale ontwikkeling te bevorderen. Dit omvat de opbouw van inclusieve, klimaatbestendige, energie-efficiënte gemeenschappen, de verbetering van de levenskwaliteit, de stimulering van investeringen en innovatie, de bevordering van de lokale economie en het scheppen van banen, de versterking van de betrokkenheid van en de samenwerking tussen belanghebbenden.

Lokale oplossingen voor energie- en klimaatuitdagingen helpen om veilige, duurzame, concurrerende en betaalbare energie te bieden aan burgers en zo bij te dragen aan een lagere energieafhankelijkheid en de bescherming van kwetsbare consumenten.

Argumentatie

Kempen2030 kadert binnen het vernieuwde Burgemeestersconvenant voor klimaat en energie, een initiatief van de Europese Commissie gericht aan lokale besturen en deelt aldus dezelfde visie, doelen en ambities. Lokale en regionale overheden kunnen deelnemen door vrijwillig te beloven acties te ondernemen om tegen 2030 de EU-doelstelling te halen om 40 % minder broeikasgassen uit te stoten.

Alle ondertekenaars van het Burgemeestersconvenant (ondertussen meer dan 7000 lokale en regionale overheden verspreid over 57 landen) delen een gemeenschappelijke visie voor 2050 met:

  • koolstofvrije gebieden, om er zo toe bij te dragen dat de gemiddelde opwarming van de aarde ruim onder 2 °C blijft ten opzichte van de pre-industriële niveaus, in overeenstemming met de internationale klimaatovereenkomst van COP 21 die in december 2015 is gesloten in Parijs;
  • veerkrachtiger gebieden, om zo voorbereidingen te treffen tegen de onvermijdelijke negatieve gevolgen van klimaatverandering;
  • universele toegang tot zekere, duurzame en betaalbare energiediensten voor iedereen, om zo de levenskwaliteit te verhogen en de energiezekerheid te verbeteren.

De ondertekenaars van het Burgemeestersconvenant:

  • beloven een gezamenlijke aanpak te implementeren die de klimaatverandering moet tegengaan;
  • engageren zich om maatregelen te treffen om met de effecten ervan om te gaan (http://www.burgemeestersconvenant.eu); en
  • verbinden zich ertoe om binnen de twee jaar na de bekrachtiging van hun ondertekening door de gemeenteraad, een energie- en klimaatactieplan op te maken met de voornaamste acties die ze willen uitvoeren. In dat plan wordt een CO2-inventaris voorzien om de acties die klimaatverandering tegen gaan op te volgen. Daarnaast wordt er ook een Klimaatrisico- en Kwetsbaarheidsanalyse opgemaakt.

Tal van Europese en Vlaamse fondsen richten zich op ondersteuning van energie- en klimaatbeleid. De ondertekening van het Burgemeestersconvenant kan een essentiële voorwaarde zijn om beroep te kunnen doen op Vlaamse en Europese fondsen. 

Een meer gedetailleerd overzicht van de engagementen betreffende het Europees initiatief inzake het Burgemeestersconvenant is te vinden in het verbintenisdocument (bijlage 1).

IOK en de provincie Antwerpen zijn door Europa erkend als territoriaal coördinator van het Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie.

Het streekproject Kempen2020 heeft een lokaal en regionaal energie- en klimaatbeleid op de rails gezet. Naast de cruciale ‘mindswitch’ werden ook op het terrein de eerste zichtbare resultaten geboekt. Kempen2030 wil, als opvolger van Kempen2020 en met 2030 als nieuwe horizon, een volgende, logische stap zijn in het concretiseren van één gezamenlijke visie onder alle 29 Kempense lokale besturen: “het versnellen van het koolstofvrij maken van het grondgebied tegen 2050, ons wapenen om klaar te zijn voor de onvermijdelijke effecten van de klimaatverandering en onze inwoners toegang verzekeren tot veilige, duurzame en betaalbare energie”. In het kader van Kempen2030 wordt een partnerschap uitgebouwd, bestaande uit de 29 Kempense gemeentebesturen, IOK, provincie Antwerpen, Kamp C, Rurant, Fluvius, VITO, Voka, Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen en de Boerenbond. Het partnerschap kan bovendien nog verder groeien. 

Een meer gedetailleerd overzicht van de engagementen inzake Kempen2030 is te vinden in het meerpartijen-engagement Kempen2030 (bijlage 2).

In het bestuursakkoord 2019-2024 staat de ambitie om een klimaatneutraal Nijlen na te streven tegen ten laatste 2050. Een engagement in het kader van het Burgemeestersconvenant en Kempen2030 zal ons hierbij op weg helpen.

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad beslist om als lokaal bestuur Nijlen het Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie (Convenant of Mayors for Climate & Energy) te ondertekenen, en neemt kennis van bijhorende engagementen (zie bijlage 1 ‘Verbintenisdocument’). 

Artikel 2

De gemeenteraad beslist om als lokaal bestuur Nijlen het meerpartijen-engagement Kempen2030 te ondertekenen, en neemt kennis van bijhorende engagementen.

Artikel 3

Een afschrift van deze beslissing, en het ondertekende meerpartijen-engagement (zie bijlage 2) en het ondertekende toetredingsformulier (zie bijlage 3) worden per mail bezorgd aan IOK.