Terug
Gepubliceerd op 17/12/2020

2020_VVB_00022 - Toegevoegd agendapunt van raadslid Jan Verbraecken: QR code

Gemeenteraad
di 15/12/2020 - 19:00 refter githo nijlen
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Ferdi Heylen, Paul Verbeeck, Bert Celis, Griet Van Olmen, Luc Luyten, Paul Laurijssen, Tom Covens, Lien Du Four, Leo Verelst, Ingrid Van Wunsel, Johan Van Dessel, Andre Marien, Inge Schoovaerts, Dorien Van Assche, Jan Verbraecken, Ymke Govaerts, Joris De Bondt, Julie Van Roey, Jonas Verwimp, Charlotte Op de Beeck, Jef De bruyn, Victor De Groof, Els Herremans, Manuela Verbist, Stijn Lemmens, Simon Kenens, Annelies Van Looy, Iris Mulkens

Secretaris

Iris Mulkens

Voorzitter

Ferdi Heylen
2020_VVB_00022 - Toegevoegd agendapunt van raadslid Jan Verbraecken: QR code 2020_VVB_00022 - Toegevoegd agendapunt van raadslid Jan Verbraecken: QR code

Motivering

Indiener(s)

Jan Verbraecken

Tijdstip van indienen

do 10/12/2020 - 18:46

Toelichting

Voorstel

Wij stellen vanuit onze fractie voor om gebruik te maken van bordjes met QR codes in onze gemeente. Deze codes kunnen dan door bezoekers, inwoners, passanten worden gescand en zo kunnen wij hen veel informatie bezorgen. De app om dergelijke code te scannen is gratis te downloaden dus voor iedereen met smartphone bereikbaar. De app verwijst u dan door naar de website. Het grootste werk is alle info te verzamelen op de site en de QR codes te ontwikkelen, maar dat is voor een informaticus niet moeilijk. We kunnen dan al de info die we hebben zeer snel naar de mensen toe brengen. Stel we plaatsen een bord met code aan het station, de bezoeker scant de code en krijgt onmiddellijk alle info die wij willen meedelen bv. waar ons diamantmuseum is, wanneer het is geopend. Ook bv. voor 'historische' plaatsen: in Bevel aan het Hollands Kamp, wie weet vanwaar deze benaming komt?

De Jan Eduard Claeslaan, wie was deze man?

Of bij ons aan de Nete, de Gewatstraat, niet iedereen is ervan op de hoogte dat dit een doorwaadbare plaats in de rivier is waar men met paard en kar de oversteek maakte richting Viersel en Pulle. Dit zijn maar enkele voorbeelden van wat we met deze bordjes allemaal kunnen. We gaan heel prat op ons verleden als slijpersdorp maar we zijn ook veel meer dan dat, het kennen van ons verleden en het delen van deze kennis is zeker gezien er de laatste jaren vele nieuwe inwoners zijn ook een belangrijk iets. 

Wij zijn van mening dat dit een goede hulp zou zijn om zoveel mogelijk info op zo snel mogelijke wijze bij de mensen te brengen en ook het 'sterk merk Nijlen' te ondersteunen.

Antwoord door schepen Griet Van Olmen

Bedankt voor jullie voorstel, dit sluit naadloos aan bij het project ‘toeristische huisstijl’ of zoals we het vandaag liever noemen ‘sterk merk Nijlen’. Dit is zoals jullie weten een doorvertaling van enerzijds het beeldkwaliteitsplan maar nog meer van ons open ruimteperspectief.

In ons open ruimte perspectief werden verschillende ‘toegangspoorten’ (plekken zoals het station, maar ook specifieke landschappen) gedetecteerd. Binnen het project 'sterk merk Nijlen' wordt nu uitgewerkt hoe en welke informatie we op deze toegangspoorten zullen brengen. Maar ook welke verhalen en mensen hier allemaal achter zitten. Het alternatief van QR codes kan hier zeker mee in overweging genomen worden, al moeten we uiteraard ook oog hebben voor de digibeten. In het vroege voorjaar zullen we de uitwerking van sterk merk aan de raad toelichten. Op dit moment zijn er verschillende workshops en overlegstructuren lopende met tal van Nijlenaars hierover.

Belangrijk is wel dat we al QR codes gebruiken in onze gemeente. 

Ondernemend Nijlen heeft ze vorig jaar en het jaar daarvoor gebruikt bij een fietsroute langs lokale bedrijven. Via de QR code kon je snel informatie van het bedrijf of de onderneming bekomen. 

Op 18 banken in Bevel, Kessel en Nijlen hangt er een sticker met een QR-code. Als je die sticker scant met je smartphone, dan krijg je leukste, meest verrassende en soms zelfs intieme gesprekken te horen...Die hadden daar of op één of van de andere banken plaats kunnen vinden of zijn daar misschien ook echt gebeurd? 

Het project kreeg de naam podcast 'Het Bankje' mee.

Zo heb je ook de QR codes op de diamantroute. Er worden als je die QR codes scant verhalen verteld over onze diamant geschiedenis. 

Een QR code aanmaken is niet gratis. Je kan van de gratis tool gebruik maken, maar dan vervalt de informatie na een bepaalde periode. Dus beter is de betalende tool te gebruiken. 

Verder zou ik toch ook al willen meegeven dat we volgend jaar werk willen maken van milieu-educatieve wandelingen binnen onze gemeente. 

We zien dit ruimer dan milieu en zouden onderweg via QR codes ook wetenschappen en cultuur willen verwerken in de opdrachten.

Besluit

Aangezien QR codes al worden gebruikt door het lokaal bestuur, wordt niet gestemd over het voorstel.