Terug
Gepubliceerd op 28/09/2020

2020_GR_00121 - Retributiereglement op de inzameling en verwerking van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen op het recyclagepark en verkoop van producten - Goedkeuring

Gemeenteraad
di 06/10/2020 - 20:30 refter githo nijlen
2020_GR_00121 - Retributiereglement op de inzameling en verwerking van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen op het recyclagepark en verkoop van producten - Goedkeuring 2020_GR_00121 - Retributiereglement op de inzameling en verwerking van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen op het recyclagepark en verkoop van producten - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Het huidige retributiereglement op aanlevering van afvalfracties en terbeschikkingstelling van inzamelrecipiënten, compost en potgrond op het recyclagepark (Diftar) is op 10 december 2019 door de gemeenteraad goedgekeurd tot 31 december 2025 en dient hernieuwd en herzien te worden in het kader van de harmonisatie van de afvaltarieven in het werkingsgebied van IOK Afvalbeheer.

Argumentatie

De gemeente stelt voor de verwijdering van huishoudelijke afvalstoffen een recyclagepark ter beschikking waar onder bepaalde voorwaarden huishoudelijk afval en daarmee vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen kunnen aangeboden worden.

De afvoer en verwerking van gescheiden afval dat aangeboden wordt op het recyclagepark op het grondgebied van de gemeente, alsmede het toezicht op dit park, vergen jaarlijks grote uitgaven van de gemeente.

Wil zij deze kosten blijven dragen, dan is het niet meer dan billijk dat een gedeelte van de werkingskosten van deze dienst door middel van een retributie wordt verhaald op diegenen die ervan gebruik maken.

Het principe "de vervuiler betaalt" vormt de basis van het gemeentelijk afvalbeleid. Overeenkomstig dit principe dienen de verwerkingskosten van de huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen verhaald te worden op de aanbieders.

De verwerkingskosten voor de afvalstoffen die op het recyclagepark worden aangevoerd, worden gedeeltelijk verhaald door middel van een gedifferentieerde retributie. Dit omdat de kosten voor recyclage, nuttige toepassing en verwijdering van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen afhankelijk zijn van de hoeveelheid en de aard van de aangeboden afvalstoffen.

Gezien de vaste kosten per weegbeurt, wordt steeds een minimumretributie aangerekend. Bij een aanlevering van minder dan 5 kg van een betalende afvalsoort zal deze aangerekend worden als 5 kg van deze betalende afvalsoort.

Bijkomend wordt door de prijsdifferentiatie prioriteit verleend aan afvalvoorkoming, er wordt slechts in tweede instantie hergebruik en tenslotte recyclage van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen beoogd.

De tarieven zijn zo vastgelegd dat er minder wordt aangerekend dan dat de verwerkingskosten bedragen. Ze worden dan ook berekend exclusief de personeelskosten.

IOK Afvalbeheer streeft naar een harmonisatie van de afvaltarieven in hun ganse werkingsgebied.  Dit is veel duidelijker naar de burgers toe en geeft ook een administratieve vereenvoudiging.

Bepaalde afvalfracties waarvan de verwerking voor de gemeente geen kosten met zich meebrengen kunnen onder bepaalde voorwaarden gratis op het recyclagepark worden aangeboden.

Snoeihout kan het ganse jaar gratis aangevoerd worden.

Het Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval, goedgekeurd op 16 september 2016 door de Vlaamse regering, en latere wijzigingen, en in het bijzonder art. 5.1.3.4, bepaalt dat hechtgebonden asbestcement afkomstig van huishoudens gratis moet aanvaard worden, zij het dat het gemeentebestuur daarvoor een hoeveelheidsbeperking kan opleggen. Voor de gemeente Nijlen zal deze gratis hoeveelheid 200 kg per gezin per jaar bedragen.

Het retributiereglement op compostbakken en -vaten, blauwe PMD zakken, groene vuilzakken voor gemengde huishoudelijke plastiek en bio-afbreekbare zakken voor GFT, goedgekeurd in de gemeenteraad van 10 december 2019 wordt vanaf 1 januari 2021 opgeheven en vervangen door onderstaand retributiereglement.

Juridische grond

Het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, en latere wijzigingen.

Het Decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, en latere wijzigingen (Materialendecreet), in het bijzonder artikel 26.

Het Besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, en latere wijzigingen (VLAREMA), in het bijzonder art. 5.1.1 e.v.

Het Uitvoeringsplan Huishoudelijk Afval en Gelijkaardig Bedrijfsafval, goedgekeurd op 16 september 2016 door de Vlaamse regering, en latere wijzigingen.

De beheersoverdracht die de gemeente heeft verleend aan het intergemeentelijk samenwerkingsverband IOK Afvalbeheer en de invoering van het DIFTAR-systeem met ingang van 28 mei 2005.

De gemeenteraadsbeslissing van 28 juni 2005 waarin de overname van het beheer van het recyclagepark door IOK Afvalbeheer werd goedgekeurd.

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Het retributiereglement op compostbakken en -vaten, blauwe PMD zakken, groene vuilzakken voor gemengde huishoudelijke plastiek en bio-afbreekbare zakken voor GFT, goedgekeurd in de gemeenteraad van 10 december 2019 vanaf 1 januari 2021 op te heffen en te vervangen door onderstaand retributiereglement.

Artikel 2

Goedkeuring te verlenen aan het voorgelegde retributiereglement op de inzameling en verwerking van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen op het recyclagepark en verkoop van producten.