Terug
Gepubliceerd op 04/03/2020

2020_GR_00030 - Engagementsverklaring preventie verslaving - Goedkeuring

Gemeenteraad
di 03/03/2020 - 20:30 raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Ferdi Heylen, Paul Verbeeck, Bert Celis, Griet Van Olmen, Luc Luyten, Paul Laurijssen, Tom Covens, Lien Du Four, Leo Verelst, Ingrid Van Wunsel, Johan Van Dessel, Andre Marien, Dorien Van Assche, Jan Verbraecken, Ymke Govaerts, Joris De Bondt, Julie Van Roey, Jonas Verwimp, Charlotte Op de Beeck, Jef De bruyn, Victor De Groof, Els Herremans, Manuela Verbist, Stijn Lemmens, Simon Kenens, Annelies Van Looy, Iris Mulkens

Verontschuldigd

Inge Schoovaerts

Secretaris

Iris Mulkens

Voorzitter

Ferdi Heylen

Stemming op het agendapunt

2020_GR_00030 - Engagementsverklaring preventie verslaving - Goedkeuring
Goedgekeurd

Aanwezig

Ferdi Heylen, Paul Verbeeck, Bert Celis, Griet Van Olmen, Luc Luyten, Paul Laurijssen, Tom Covens, Lien Du Four, Leo Verelst, Ingrid Van Wunsel, Johan Van Dessel, Andre Marien, Dorien Van Assche, Jan Verbraecken, Ymke Govaerts, Joris De Bondt, Julie Van Roey, Jonas Verwimp, Charlotte Op de Beeck, Jef De bruyn, Victor De Groof, Els Herremans, Manuela Verbist, Stijn Lemmens, Simon Kenens, Annelies Van Looy, Iris Mulkens
Stemmen voor 26
Griet Van Olmen, Paul Verbeeck, Leo Verelst, Lien Du Four, Johan Van Dessel, Tom Covens, Luc Luyten, Paul Laurijssen, Ingrid Van Wunsel, Stijn Lemmens, Dorien Van Assche, Andre Marien, Bert Celis, Julie Van Roey, Charlotte Op de Beeck, Victor De Groof, Els Herremans, Manuela Verbist, Jan Verbraecken, Simon Kenens, Ymke Govaerts, Joris De Bondt, Jonas Verwimp, Jef De bruyn, Annelies Van Looy, Ferdi Heylen
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2020_GR_00030 - Engagementsverklaring preventie verslaving - Goedkeuring 2020_GR_00030 - Engagementsverklaring preventie verslaving - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Vanuit het Huis van het Kind en de jeugdraad werden reeds bezorgdheden aangekaart rond het gebruik van verslavende middelen bij jongeren (Hoewel de jongeren hierbij het vertrekpunt zijn, willen we wel even duidelijk maken dat we wensen dat zij niet geviseerd worden wat de problematiek betreft. Verkeerd of overmatig gebruik van verslavende middelen in de brede zin, komt namelijk voor in alle leeftijdsgroepen).

Vanuit deze bezorgdheden werd er door de verantwoordelijke van het Huis van het Kind een werkgroep samengesteld om te bekijken of we met het lokaal bestuur hierbij iets kunnen betekenen. Nadat de verantwoordelijke vanuit CGG De Pont werd uitgenodigd om  één en ander toe te lichten in het kader van drugspreventie, werd al heel snel duidelijk dat er werk gemaakt moet worden van een gedragen engagement als we ook effectief iets willen bereiken op dit vlak.

Om dit even toe te lichten: een éénmalige actie, waar onvoldoende over nagedacht werd en die niet kadert binnen een breed gedragen engagement zal minder effect en in sommige gevallen zelfs het omgekeerde effect hebben, dan acties die vertrekken vanuit een engagement dat breed gedragen wordt en die doordacht aangepakt worden.

Naar aanleiding hiervan werd er een engagementsverklaring preventie verslaving uitgeschreven. Met deze engagementsverklaring willen we een brede draagkracht, een duidelijk kader waarbinnen we doordachte acties kunnen uitwerken en de mogelijkheid om op lange termijn te werken, creëren. 

Het uitwerken van deze engagementsverklaring was ook een voorwaarde om tot een samenwerking te komen met een preventiemedewerker van CGG De Pont. CGG De Pont beschikt over de nodige expertise om ons wegwijs te maken en te ondersteunen bij keuzes die wij maken binnen preventie rond verslavingen. Enkel wanneer er een goed fundament is (in dit geval een  goedgekeurde uitgeschreven engagementsverklaring) waarbij CGG De Pont erkend wordt als partner, is er een preventiewerker bereid om met het lokaal bestuur Nijlen een traject op te starten.

Argumentatie

Zie ook aanleiding en context.

Kort samengevat waarom er, binnen onze gemeente, nood is aan de reeds uitgeschreven engagementsverklaring:

- we merken dat er bezorgheden zijn rond verkeerd of overmatig gebruik van verslavende middelen (in de brede zin) bij de bevolking

- doen aan preventie wanneer nog geen al te grote problemen opduiken, is beter dan afwachten en de problemen te moeten oplossen (zoals een oud spreekwoord ons leert: voorkomen is beter dan genezen)

- een leidraad waar doordachte acties aan gekoppeld kunnen worden, brengt een duurzamer resultaat dan willekeurige acties

- er is nood aan een duidelijk kader, zo weet men ook wat er verwacht kan worden binnen de grenzen van het engagement dat aangegaan wordt in onze gemeente

- een engagement dat breed gedragen wordt, is een sterk engagement

- een engagementsverklaring preventie verslaving verbindt ons aan een doorlopende inzet op lange termijn

- de goedkeuring van de engagementsverklaring is een voorwaarde voor het partnerschap met CGG De Pont.

Fasering

De eerste fase namelijk het uitwerken van een engagementsverklaring is reeds voltooid.

Verder:

- Zowel de leden van de werkgroep als de preventiewerker van CGG De Pont worden op de hoogte gebracht van de goedkeuring van de engagementsverklaring.

- De bijeenkomst in januari was een oriëntering op mogelijke acties binnen preventie van verslavende middelen per sector (welzijn en gezondheid, onderwijs, vrije tijd, justitie en arbeid). Nadat er kennis genomen wordt van de mogelijkheden, kan er met de werkgroep gericht gekozen worden voor acties waar we ons graag willen achter zetten afgestemd op de noden. Om een goede keuze te kunnen maken is het dan ook noodzakelijk om een totaal plaatje van de mogelijkheden te bekomen.

- Een half jaar later vindt er een heroriëntering plaats. De preventiemedewerker houdt ons op de hoogte van wat er nieuw is. Op deze manier kunnen acties bijgestuurd worden of nieuwe acties gekozen worden.

- Tussen de halfjaarlijkste momenten, die vanaf de goedkeuring van de engagementsverklaring halfjaarlijks plaatsvinden, kan de werkgroep ook zonder preventiemedewerker samenkomen om acties uit te werken. Ook niet altijd iedereen dient aanwezig te zijn. Dit hangt af van de gekozen actie of de noden. Alleen zij die effectief een meerwaarde hebben om rond een bepaalde actie mee te denken. Er kunnen dus ook personen en partners betrokken worden die niet tot de werkgroep behoren, maar wel een meerwaarde hebben bij de uitwerking vb. politie, HR manager,.... Daarnaast blijft ook de preventiewerker wel beschikbaar, tussen deze momenten is er steeds de mogelijkheid om hem te betrekken bij de verdere uitwerking of om dingen af te toetsen.

- Bij het uitwerken van mogelijke acties of projecten in het kader van preventie rond het gebruik van verslavende midelen. Zullen de acties ook steeds voorgelegd worden aan het managementteam en vervolgens aan het college van burgemeester en schepenen ter goedkeuring.

Dit is de standaardwerkwijze die jaarlijks zal terugkomen. Dit wil niet zeggen dat er om het half jaar nieuwe acties uitgewerkt zullen worden. De acties worden uitgewerkt afhankelijk van de noden die gedetecteerd worden en ook afhankelijk van wat haalbaar is. Aangezien er voor het verslavings-preventiebeleid geen extra middelen gevraagd zijn, zowel niet financieel als niet in personeelsmiddelen, zal de werkgroep er steeds op toe zien dat de draagkracht niet overschreden wordt. Dit wil dus ook zeggen dat het kan zijn dat er gedurende een bepaalde periode geen acties zullen plaatsvinden. Wel wordt er steeds de vinger aan de pols gehouden aan de hand van de halfjaarlijkse bijeenkomsten, waartoe we ons ook verbinden met de engagementsverklaring. Wat ons tot nog een bijkomende reden brengt om met deze verklaring akkoord te gaan.

Op de halfjaarlijkse bijeenkomsten zijn minimum 2 aanwezigen vereist. Een schepen die zijn schouders mee onder het engagement zet, in dit geval de schepen van jeugd, milieu en afvalbeleid en een ambtenaar die fungeert als lokale gangmaker en contactpersoon tussen de preventiemedewerker en de werkgroep, in dit geval de klantenadviseur aanbod doelgroepen. Dit werd onderling zo overeengekomen in de werkgroep. Er werd voor de klantenadviseur doelgroepen gekozen, omdat dit voor de coördinator sociaal beleid op deze manier goed past in het kader dat reeds uitgewerkt werd voor het sociaal beleid. Daarnaast beoogt de klantenadviseur in deze functie alle mogelijke leeftijdsgroepen, wat ook zo opgenomen werd in de engagementsverklaring en op deze manier worden ook de specifieke doelgroepen (en senioren) niet uit het oog verloren.

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de engagementsverklaring preventie verslaving goed.