Terug
Gepubliceerd op 04/03/2020

2020_GR_00025 - Opstarten erkenningsdossier Bevelse Dreef/Carolusberg - Goedkeuring

Gemeenteraad
di 03/03/2020 - 20:30 raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Ferdi Heylen, voorzitter; Paul Verbeeck, burgemeester; Bert Celis, schepen; Griet Van Olmen, schepen; Luc Luyten, schepen; Paul Laurijssen, schepen; Tom Covens, schepen; Lien Du Four, schepen; Leo Verelst, raadslid; Ingrid Van Wunsel, raadslid; Johan Van Dessel, raadslid; Andre Marien, raadslid; Dorien Van Assche, raadslid; Jan Verbraecken, raadslid; Ymke Govaerts, raadslid; Joris De Bondt, raadslid; Julie Van Roey, raadslid; Jonas Verwimp, raadslid; Charlotte Op de Beeck, raadslid; Jef De bruyn, raadslid; Victor De Groof, raadslid; Els Herremans, raadslid; Manuela Verbist, raadslid; Stijn Lemmens, raadslid; Simon Kenens, raadslid; Annelies Van Looy; Iris Mulkens, algemeen directeur

Verontschuldigd

Inge Schoovaerts, raadslid

Secretaris

Iris Mulkens, algemeen directeur

Voorzitter

Ferdi Heylen, voorzitter

Stemming op het agendapunt

2020_GR_00025 - Opstarten erkenningsdossier Bevelse Dreef/Carolusberg - Goedkeuring
Goedgekeurd

Aanwezig

Ferdi Heylen, Paul Verbeeck, Bert Celis, Griet Van Olmen, Luc Luyten, Paul Laurijssen, Tom Covens, Lien Du Four, Leo Verelst, Ingrid Van Wunsel, Johan Van Dessel, Andre Marien, Dorien Van Assche, Jan Verbraecken, Ymke Govaerts, Joris De Bondt, Julie Van Roey, Jonas Verwimp, Charlotte Op de Beeck, Jef De bruyn, Victor De Groof, Els Herremans, Manuela Verbist, Stijn Lemmens, Simon Kenens, Annelies Van Looy, Iris Mulkens
Stemmen voor 25
Griet Van Olmen, Paul Verbeeck, Leo Verelst, Lien Du Four, Johan Van Dessel, Tom Covens, Luc Luyten, Paul Laurijssen, Stijn Lemmens, Dorien Van Assche, Andre Marien, Bert Celis, Julie Van Roey, Charlotte Op de Beeck, Victor De Groof, Els Herremans, Manuela Verbist, Jan Verbraecken, Simon Kenens, Ymke Govaerts, Joris De Bondt, Jonas Verwimp, Jef De bruyn, Annelies Van Looy, Ferdi Heylen
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 1
Ingrid Van Wunsel
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2020_GR_00025 - Opstarten erkenningsdossier Bevelse Dreef/Carolusberg - Goedkeuring 2020_GR_00025 - Opstarten erkenningsdossier Bevelse Dreef/Carolusberg - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

In samenwerking met Regionaal Landschap Rivierenland (RLRL) werkte team ruimte een lijst van 5 prioriteiten uit voor het tragewegenplan voor Kessel en Bevel. Een van deze prioriteiten is de Bevelse Dreef / Carolusberg die gezien wordt als een functionele trage weg, met als doel het creëren van een veilige doorsteek voor zowel fietsers als wandelaars tussen de Nijlensesteenweg en Bevel-Dorp.

Tijdens de voorstudies meldde RLRL dat de verdere ontwikkeling en opwaardering van deze trage weg mogelijk was, mits een goedgekeurd erkenningsdossier waarbij deze dreef erkend wordt als gemeenteweg. De dreef is immers niet opgenomen in de atlas der buurtwegen als buurtweg of voetweg.
De dreef is vandaag, volgens het kadaster, onderdeel van verschillende percelen. Om deze dreef erkend te krijgen als gemeenteweg, dient de gemeente een rooilijnplan op te maken.

Voor het dossier moet aangetoond worden dat er de voorbije 30 jaar openbaar gebruik was. Dit kan door onderhoud aan te tonen, te wijzen op het feit dat de weg deel uitmaakt van het wandelknooppuntennetwerk en historische foto’s, kaarten of getuigenissen. RLRL zal helpen met het verzamelen van historisch kaartmateriaal. 

Argumentatie

Om de gestelde prioritaire trage weg effectief te kunnen inrichten, dient deze trage weg erkend te worden als gemeenteweg. Dit kan enkel wanneer de gemeenteraad opdracht geeft aan het college om een rooilijnplan te laten opmaken en er vastgesteld wordt dat de weg al 30 jaar in gebruik is (bewijsstukken worden nog toegevoegd).

Juridische grond

Nieuw decreet gemeentewegen van 3 mei 2019: 

Artikel 13. 

§ 1. Grondstroken waarvan met enig middel van recht bewezen wordt dat ze gedurende de voorbije dertig jaar door het publiek werden gebruikt, kunnen in aanmerking komen als gemeenteweg.

De toegankelijkheid van private wegen, vermeld in artikel 12septies, § 1, van het decreet van 21 oktober 1997 betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu, geldt niet als bewijs van een dertigjarig gebruik door het publiek.

§ 2. De gemeenteraad die op eigen initiatief of op grond van een verzoekschrift vaststelt dat een grondstrook gedurende de voorbije dertig jaar door het publiek gebruikt werd, belast het college van burgemeester en schepenen met de opmaak van een rooilijnplan, en met de vrijwaring en het beheer van de weg overeenkomstig de in dit decreet opgenomen instrumenten en handhavingsbevoegdheden.

De vaststelling door de gemeenteraad van een dertigjarig gebruik door het publiek heeft van rechtswege de vestiging van een publiek recht van doorgang tot gevolg.

§ 3. Voor de toepassing van paragraaf 2 kan eenieder een verzoekschrift indienen bij de voorzitter van de gemeenteraad of het college van burgemeester en schepenen. Dat verzoekschrift wordt schriftelijk ingediend, en bevat een toelichting en de nodige bewijsmiddelen over het dertigjarige gebruik door het publiek.

§ 4. Als het dertigjarige gebruik door het publiek is vastgesteld in een uitvoerbare rechterlijke uitspraak, vloeien de verplichting tot de opmaak van een rooilijnplan en de vestiging van een publiek recht van doorgang rechtstreeks uit die uitspraak voort.

§ 5. Als de gemeente met betrekking tot een grondstrook al dertig jaar bezitshandelingen heeft gesteld waaruit de wil van de gemeente om eigenaar te worden van de wegbedding duidelijk tot uiting komt, dan is de gemeenteraad ertoe gerechtigd om de grondstrook zonder financiële vergoeding op te nemen in het openbaar domein, zonder toepassing van artikel 28.

Fasering

1. Het college vraagt toestemming aan de gemeenteraad om een erkenningsdossier met opmaak van een rooilijnplan op te starten.
2. Na goedkeuring krijgt het college de opdracht een bestek op te maken voor de opmaak van het rooilijnplan dat ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.
3. Na goedkeuring van het rooilijnplan, kan de gemeente verdere stappen ondernemen om de voorgestelde werken (voorbereid door RLRL) uit te voeren.

Adviezen

Projectingenieur Gunstig advies
Beleidsadviseur Groen Gunstig advies

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad geeft opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om een rooilijnplan te laten opmaken voor de Bevelse Dreef / Carolusberg zodat deze trage weg kan ingericht worden als functionele fiets- en wandeldoorsteek.