Terug
Gepubliceerd op 01/10/2021

2021_VVB_00011 - Toegevoegd agendapunt van raadslid Manuela Verbist: Realiseren van een geboortebos

Gemeenteraad
di 05/10/2021 - 20:00 refter githo nijlen
2021_VVB_00011 - Toegevoegd agendapunt van raadslid Manuela Verbist: Realiseren van een geboortebos 2021_VVB_00011 - Toegevoegd agendapunt van raadslid Manuela Verbist: Realiseren van een geboortebos

Motivering

Indiener(s)

Manuela Verbist

Tijdstip van indienen

do 30/09/2021 - 18:26

Toelichting

In de RC Milieu van 23 september konden we kennis maken met de ambitie van de Vlaamse Regering om 10.000 hectare bijkomend bos te realiseren tegen 2030.  4000 hectare daarvan tegen 2024, het einde van deze legislatuur.

De Vlaamse overheid moedigt lokale overheden, partnerorganisaties, verenigingen en particulieren aan om mee te werken aan het realiseren van deze ambitie en voorziet hiervoor subsidies.

Dus: de Vlaamse overheid geeft financiële ondersteuning aan private en openbare eigenaars en trekt het subsidiebedrag voor bebossing van gronden op.  Om de voortgang transparant in beeld te brengen werd de bosteller gelanceerd: www.bosteller.be

Ook voor lokale besturen en provincie-besturen wordt een subsidie voorzien om extra gronden aan te kopen voor bebossing.  Concreet betekent dit dat we actief opzoek moeten gaan naar gronden die geschikt zijn om bomen op te planten.

De Vlaamse overheid heeft overschot van gelijk in hun argumentatie om zowel privépersonen als lokale besturen aan te zetten om extra bomen te planten want:

  • Bossen hebben een temperende werking op ons klimaat. In de zomer zorgen bossen voor een afkoeling van hun omgeving terwijl tijdens natte periodes ze de kans op erosie en overstroming gevoelig verminderen.
  • Een boom die groeit zorgt voor een betere luchtkwaliteit: een boom neemt jaarlijks gemiddeld 20 kilogram koolstofdioxide uit de lucht op en hun bladeren en takken absorberen fijn stof. Eén enkele volwassen boom kan in één seizoen evenveel zuurstof produceren als tien mensen op een heel jaar inademen.
  • Bomen zijn beeldbepalend voor het karakter en de identiteit van een straat of dorp. Dreven, bossen maar ook solitaire bomen kenmerken het landschap en bepalen mee de uitstraling ervan doorheen de seizoenen en de jaren.

 

Dat de Vlaamse overheid dit project financieel steunt kunnen we dus enkel toejuichen.

De voordelen van groen in onze woon- en werkomgeving zijn reeds in verschillende onderzoeken aangehaald. We zijn gezonder en we voelen ons gelukkiger en minder gestresseerd als we in een groene omgeving vertoeven. Bossen hebben daarbij nog tal van andere kwaliteiten:  

De nieuwe subsidiëringsmogelijkheden van de Vlaamse overheid zorgen voor een belangrijk momentum om werk te maken van bosuitbreiding op het grondgebied van onze gemeente. 

 

Na het vinden van geschikte gronden bereidt de bosgroep de nodige subsidie en vergunningsaanvragen voor, wordt er een bebossingsplan opgemaakt, rekening houdend met de locatie en de functies die het bos zal vervullen en worden er offertes opgevraagd bij verschillende gecertificeerde kwekers voor een aanplantactie. Ook het beheer van het jonge bos kan, indien gewenst, worden uitbesteed aan de bosgroep. 

Daarom zal er, in samenwerking met de provincie Antwerpen en de bosgroep Antwerpen zuid binnenkort een grondige screening van het grondgebied gebeuren waarbij opportuniteiten voor bosuitbreiding aan de hand van een kaartoefening en terreinbezoeken opgelijst worden. 

In het kader van herbebossing en bosuitbreiding en het voorgaande in acht genomen willen wij vanuit Nieuw Nijlen en NV-A een voorstel doen om een geboortebos aan te planten op het perceel gelegen naast de begraafplaats op de hoek van de Nonnenstraat en de Katerstraat.

Het perceel vormt een overgang tussen het woongebied: Tuinwijk, Mussenpad, Nachtegalenlaan,.. en de zo goed als onbebouwde open ruimte ten noorden van Nijlen centrum.  Door hier een bos aan te planten wordt er een bijkomende groene buffer gecreëerd die zowel de begraafplaats extra zal respecteren alsook het ruimtelijk concept zal versterken.

Het voorstel houdt in om “kind per kind” een geboortebos aan te planten, waarbij ouders van pasgeboren Nijlenaars een streekeigen boom kunnen planten, dewelke zij individueel kunnen labelen en zien opgroeien samen met hun kind.  

Dit naast een plaats waar het einde van een mensenleven herdacht wordt, wordt zo ook plaats gemaakt voor het begin van het leven.

Wat betreft de mobiliteit zal het kinderbos slechts occasioneel bezoekers aantrekken en deze komen uit Nijlen zelf zodat een grote Modal Shift richting fiets bereikt kan worden.  De enkele auto’s die hier neerstrijken kunnen perfect gebruik maken van de bestaande parkeerstrook langsheen de Nonnenstraat die eveneens voor het kerkhof gebruikt wordt.

 

Op het perceel kunnen 7 rijen van gemiddeld 30 bomen geplant worden.  Op welke manier we dit kunnen organiseren met de inwoners kunnen we samen uitwerken.  Gaan we een kleine bijdrage vragen per kind of geeft de gemeente de boom als geboortecadeau aan de nieuwe inwoner?  

De interactie tussen de gemeente en de inwoners die zo’n geboortebos teweegbrengt is een aspect dat een belangrijke rol kan spelen in onze gemeenschap.

Kortom enkel win-win voor zowel de inwoners, de natuur als onze plaatselijke samenleving.  Zeker nu de Vlaamse overheid extra bossen subsidieert is dit voor de gemeente een uitgelezen kans!

In tegenstelling tot buurgemeenten waar wel al een geboortebos bestaat hinkt Nijlen achterop.  In het verleden was Groen en schepen Lien Du Four ook al vragende partij om een geboortebos te realiseren.  Dit is een uitgelezen kans die we zouden moeten grijpen.

 

Wij stellen daarom voor dat de gemeenteraad zijn principieel akkoord geeft om een geboortebos te realiseren op deze locatie en aan het college van Burgemeester en Schepenen opdracht geeft om dit project verder uit te werken.