Terug
Gepubliceerd op 14/01/2021

2021_GR_00005 - Huishoudelijk reglement recyclagepark Nijlen (Diftar) - actualisatie - Goedkeuring

Gemeenteraad
di 05/01/2021 - 19:45 Refter Githo Nijlen
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Ferdi Heylen, Paul Verbeeck, Bert Celis, Griet Van Olmen, Luc Luyten, Paul Laurijssen, Tom Covens, Lien Du Four, Leo Verelst, Ingrid Van Wunsel, Johan Van Dessel, Andre Marien, Inge Schoovaerts, Dorien Van Assche, Jan Verbraecken, Ymke Govaerts, Joris De Bondt, Julie Van Roey, Jonas Verwimp, Charlotte Op de Beeck, Jef De bruyn, Victor De Groof, Els Herremans, Manuela Verbist, Stijn Lemmens, Simon Kenens, Annelies Van Looy, Iris Mulkens

Secretaris

Iris Mulkens

Voorzitter

Ferdi Heylen

Stemming op het agendapunt

2021_GR_00005 - Huishoudelijk reglement recyclagepark Nijlen (Diftar) - actualisatie - Goedkeuring
Goedgekeurd

Aanwezig

Ferdi Heylen, Paul Verbeeck, Bert Celis, Griet Van Olmen, Luc Luyten, Paul Laurijssen, Tom Covens, Lien Du Four, Leo Verelst, Ingrid Van Wunsel, Johan Van Dessel, Andre Marien, Inge Schoovaerts, Dorien Van Assche, Jan Verbraecken, Ymke Govaerts, Joris De Bondt, Julie Van Roey, Jonas Verwimp, Charlotte Op de Beeck, Jef De bruyn, Victor De Groof, Els Herremans, Manuela Verbist, Stijn Lemmens, Simon Kenens, Annelies Van Looy, Iris Mulkens
Stemmen voor 16
Griet Van Olmen, Paul Verbeeck, Lien Du Four, Tom Covens, Luc Luyten, Paul Laurijssen, Dorien Van Assche, Julie Van Roey, Charlotte Op de Beeck, Victor De Groof, Els Herremans, Simon Kenens, Jonas Verwimp, Jef De bruyn, Annelies Van Looy, Ferdi Heylen
Stemmen tegen 2
Leo Verelst, Manuela Verbist
Onthoudingen 8
Johan Van Dessel, Ingrid Van Wunsel, Stijn Lemmens, Andre Marien, Inge Schoovaerts, Jan Verbraecken, Ymke Govaerts, Joris De Bondt
Blanco stemmen 1
Bert Celis
Ongeldige stemmen 0
2021_GR_00005 - Huishoudelijk reglement recyclagepark Nijlen (Diftar) - actualisatie - Goedkeuring 2021_GR_00005 - Huishoudelijk reglement recyclagepark Nijlen (Diftar) - actualisatie - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Ter bescherming van het leefmilieu is het noodzakelijk om het huishoudelijk afval en het vergelijkbaar bedrijfsafval tot een minimum te beperken en het afval maximaal selectief in te zamelen.

Er dient prioriteit verleend te worden aan afvalvoorkoming en hergebruik van afvalstoffen.

In tweede instantie dient het huishoudelijk afval en het vergelijkbaar bedrijfsafval maximaal selectief ingezameld te worden.

Er wordt naar gestreefd om de inzameling van het huishoudelijk afval en het vergelijkbaar bedrijfsafval in de gemeenten zo optimaal mogelijk op elkaar af te stemmen.

De gemeente stelt voor de verwijdering van afval een recyclagepark ter beschikking waar onder bepaalde voorwaarden huishoudelijk afval en het vergelijkbaar bedrijfsafval kunnen aangeboden worden.

De aanvaardingsplicht van matrassen is de afgelopen jaren een paar keer uitgesteld maar recent werd echter bevestigd dat deze aanvaardingsplicht effectief zal ingaan vanaf 1 januari 2021 en moeten matrassen gratis aanvaard worden op de recyclageparken.

Beheersorganisme Valumat zal de kosten voor de inzameling en verwerking van de matrassen vergoeden, in eerste instantie op het aantal matrassen dat ingezameld werd, in een latere fase op de effectieve gewichten van de matrassen en de effectieve kost van de inzameling. 

IOK Afvalbeheer zal deze vergoeding opvragen bij Valumat en overmaken aan de aangesloten gemeenten. Valumat voorziet dat dit jaarlijks zal gebeuren.

Argumentatie

Vanaf 6 januari 2021 wordt, omwille van de aanvaardingsplicht van matrassen, het bestaande huishoudelijk reglement voor het recyclagepark geactualiseerd.

Juridische grond

Het decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid de artikelen 2, 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad, evenals artikel 219.

Het decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald de artikelen 326 tot en met 338.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, houdende de bepalingen openbaarheid van bestuur.

Het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, gewijzigd bij decreten van 28 mei 2010 en 17 februari 2012.

Het decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, en latere wijzigingen (Materialendecreet), inzonderheid artikel 26.

Het Besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, en latere wijzigingen (VLAREMA), in het bijzonder art. 5.1.1 e.v.

Het Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval, goedgekeurd op 16 september 2016 door de Vlaamse regering, en latere wijzigingen.

De beheersoverdracht die de gemeente heeft verleend aan het intergemeentelijk samenwerkingsverband IOK Afvalbeheer en de invoering van het DIFTAR-systeem met ingang van 28 mei 2005.

De gemeenteraadsbeslissing van 28 juni 2005 waarin de overname van het beheer van het recyclagepark door IOK Afvalbeheer werd goedgekeurd.

Het gemeentelijk belastingreglement op de inzameling en verwerking van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen via het Diftar-systeem.

Het retributiereglement op de inzameling en verwerking van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen op het recyclagepark en verkoop van producten.

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Goedkeuring te verlenen aan het voorgelegde huishoudelijk reglement recyclagepark Nijlen (Diftar).