Terug
Gepubliceerd op 14/01/2021

2021_GR_00010 - Zaak van de weg - Aanleg wandel- en fietsdoorsteek van Nonnenstraat naar Beekpark - Goedkeuring

Gemeenteraad
di 05/01/2021 - 19:45 Refter Githo Nijlen
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Ferdi Heylen, Paul Verbeeck, Bert Celis, Griet Van Olmen, Luc Luyten, Paul Laurijssen, Tom Covens, Lien Du Four, Leo Verelst, Ingrid Van Wunsel, Johan Van Dessel, Andre Marien, Inge Schoovaerts, Dorien Van Assche, Jan Verbraecken, Ymke Govaerts, Joris De Bondt, Julie Van Roey, Jonas Verwimp, Charlotte Op de Beeck, Jef De bruyn, Victor De Groof, Els Herremans, Manuela Verbist, Stijn Lemmens, Simon Kenens, Annelies Van Looy, Iris Mulkens

Secretaris

Iris Mulkens

Voorzitter

Ferdi Heylen

Stemming op het agendapunt

2021_GR_00010 - Zaak van de weg - Aanleg wandel- en fietsdoorsteek van Nonnenstraat naar Beekpark - Goedkeuring
Goedgekeurd

Aanwezig

Ferdi Heylen, Paul Verbeeck, Bert Celis, Griet Van Olmen, Luc Luyten, Paul Laurijssen, Tom Covens, Lien Du Four, Leo Verelst, Ingrid Van Wunsel, Johan Van Dessel, Andre Marien, Inge Schoovaerts, Dorien Van Assche, Jan Verbraecken, Ymke Govaerts, Joris De Bondt, Julie Van Roey, Jonas Verwimp, Charlotte Op de Beeck, Jef De bruyn, Victor De Groof, Els Herremans, Manuela Verbist, Stijn Lemmens, Simon Kenens, Annelies Van Looy, Iris Mulkens
Stemmen voor 19
Griet Van Olmen, Paul Verbeeck, Leo Verelst, Lien Du Four, Tom Covens, Luc Luyten, Paul Laurijssen, Dorien Van Assche, Bert Celis, Julie Van Roey, Charlotte Op de Beeck, Victor De Groof, Els Herremans, Manuela Verbist, Simon Kenens, Jonas Verwimp, Jef De bruyn, Annelies Van Looy, Ferdi Heylen
Stemmen tegen 2
Ingrid Van Wunsel, Inge Schoovaerts
Onthoudingen 6
Johan Van Dessel, Stijn Lemmens, Andre Marien, Jan Verbraecken, Ymke Govaerts, Joris De Bondt
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2021_GR_00010 - Zaak van de weg - Aanleg wandel- en fietsdoorsteek van Nonnenstraat naar Beekpark - Goedkeuring 2021_GR_00010 - Zaak van de weg - Aanleg wandel- en fietsdoorsteek van Nonnenstraat naar Beekpark - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Lokaal bestuur Nijlen heeft op 14 juli 2020 een aanvraag om omgevingsvergunning ontvangen. Deze aanvraag handelt over het oprichten van een meergezinswoning met ondergondse garage, 2 stapelwoningen, een wandel- en fietsdoorsteek en het regulariseren van gebeurde werken.

Ligging: Nonnenstraat 69 te 2560 Nijlen, afdeling 1 sectie D nrs. 18C, 19P, 35W, 35V, 36C, 38B2, 38M, 38C2, 38K, 41V en 41G2.

Argumentatie

1. Voorwerp van de aanvraag

De voorliggende aanvraag voorziet in de oprichting van een meergezinswoning (8 woonentiteiten) en 2 stapelwoningen (4 woonentiteiten) langs het Beekpark. Deze aanvraag vormt de derde fase van een private woonontwikkeling in een binnengebied tussen de Nonnenstraat en het Beekpark. Deze private woonontwikkeling wordt ontsloten via een private toegangsweg die gerealiseerd werd in de eerste fase en die uitgeeft in de Nonnenstraat. De private wegenis die de verschillende deelprojecten ontsluit is reeds aanwezig onder de vorm van het karrenspoorprincipe en werd uitgevoerd in de eerste fase. 

In de voorliggende aanvraag worden twee trage verbindingen voorzien voor voetgangers en fietsers, alsook een uitbreiding van het Beekpark.

2) Zaak van de weg

2.1 Trage verbinding Nonnenstraat-Beekpark

Aan de noordzijde van het perceel wordt een nieuwe fietsdoorsteek en voetgangersverbinding gemaakt tussen het kerkhof en het Beekpark. De breedte van het openbaar domein is 3 meter, de breedte van de trage verbinding is 2,40 meter. Deze wegenis wordt voorzien in grindverharding. Langs de linkerzijde van het pad wordt een bomenrij voorzien.  Het nieuwe fietspad zal via een nieuwe houten brug het Beekpark kunnen bereiken. Deze brug is identiek als deze die reeds aanwezig is naast de woning met huisnummer 57, ter hoogte van de openbare parking. Deze trage verbinding wordt kosteloos overgedragen aan de gemeente. In functie van onderhoud en beheer van deze trage verbinding dient deze aangelegd te worden in betonverharding.

2.2 Uitbreiding Beekpark als extensief grasveld

Gans de zone ten noordoosten van de 2 stapelwoningen wordt ingezaaid met extensieve grassen als uitbreiding op het Beekpark.  De scheiding van deze grasweide met het overblijvende perceel waarop de bebouwingen worden gerealiseerd, zal worden afgewerkt met een groene rand in heestermassieven, conform de aanplantingen in de eerste bouwfase. Het beheer van deze extensieve grasweide wordt ook kosteloos overgedragen aan de gemeente. Conform het advies van de Dienst Integraal Waterbeleid dient de infiltratie van het hemelwater afkomstig van de bouwvolumes te gebeuren in deze groenzone via een ruim gedimensioneerde maar ondiepe wadi.

2.3 Publieke erfdienstbaarheid voor voetgangers en fietsers

 Aan de westzijde van de bouwblokken wordt een nieuwe publieke erfdienstbaarheid voorzien die dwars door de private woonontwikkeling loopt tot aan de Nonnenstraat. Deze trage verbinding ontsluit ook de achtertuinen van de bestaande woningen langs de Nonnenstraat. Deze fietsverbinding is 1,50m breed en wordt uitgevoerd in grijze klinkers op een bed van zand (3cm) en steenslagfundering  met continue korrelverdeling zonder toevoegsel (25cm). Dit pad wordt verbreed met een gestabiliseerde zone in grindgazon om de stapelwoningen bereikbaar te maken voor verhuiswagens maar krijgt ook de functie van opstelplaats voor de brandweer in geval van calamiteiten. Deze trage verbinding valt ter hoogte van de meergezinswoningen samen met een karrenspoor van de toegangsweg. Deze trage verbinding neemt de vorm aan van een publieke erfdienstbaarheid. In functie van onderhoud en beheer van deze trage verbinding dient deze aangelegd te worden in betonverharding.

3. Openbaar onderzoek

Het dossier werd aan een openbaar onderzoek onderworpen van 2 september 2020 tot 1 oktober 2020. Er werden geen bezwaarschriften ingediend.

4. Adviezen

De Dienst Integraal Waterbeleid van de provincie Antwerpen stelt in haar advies d.d. 19/10/2020 met referte WAMA-2020-0161 dat overwogen dient te worden om de duurdere en minder goed te onderhouden ondergrondse infiltratiekratten te vervangen door een ondiepe oppervlakkige infiltratievoorziening type wadi in de grote groenzone die behouden blijft tussen de gebouwen en de waterloop (over te dragen aan de gemeente) Er is voldoende ruimte voor een ruim gedimensioneerde wadi. Mits zeer flauwe taluds kan deze zone in de zomerperiode bv. perfect mee machinaal uitgemaaid worden. Ook wordt in dit advies opgelegd dat de houten brug loodrecht op de waterloop moet  worden ingepland (i.p.v. schuin).

De voorgestelde wandel- en fietsdoorsteken tussen de Nonnenstraat en het Beekpark vormen functionele trage verbindingen tussen het Beekpark en de Nonnenstraat. Door de trage verbindingen wordt het beleidsthema 'fietser op de eerste plaats' uit het beeldkwaliteitsplan van de gemeente sterk onderstreept, en zet deze trage verbinding mee in om het verplaatsingsgedrag binnen het kerngebied van onze gemeente positief te beïnvloeden. De groenzone vormt een waardevolle uitbreiding van het Beekpark aan de overzijde van de Nijlense Beek.

Juridische grond

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 20017 en latere wijzigingen, in het bijzonder de artikelen 2 en 40.

Artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning dat bepaalt dat de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen dient te nemen indien de vergunningsaanvraag wegeniswerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft; dat dergelijk besluit over de zaak van de wegen dient te worden genomen alvorens het vergunningverlendende bestuursorgaan een beslissing neemt over de vergunningsaanvraag.

Artikel 47 van het omgevingsvergunningsbesluit dat stelt dat als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat, waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, de gemeenteraad hierover een besluit aanneemt. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

Het komt de gemeenteraad toe om een besluit te nemen over de zaak van de wegen; waarbij de gemeenteraad zich dient te beperken tot de aspecten die betrekking hebben op de zaak van de wegen, zonder uitspraak te doen omtrent de bestaanbaarheid van de aanvraag met de stedenbouwkundige beoordelingselementen en de goede ruimtelijke ordening.

Fasering

De aanvraag dient eerst voorgelegd te worden aan het college, vervolgens aan de gemeenteraad ter goedkeuring van de gewijzigde inrichting van het wegtracé, en wordt dan beslist in het college.

Adviezen

Omgevingsambtenaar Gunstig advies

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt het nieuw ontworpen wegtracé van de trage verbinding tussen de Nonnenstraat en het Beekpark, alsook de uitbreiding van het Beekpark goed.

De volgende voorwaarden en lasten dienen nageleefd te worden:

  1. De wegenis en parkgedeelte dienen door de aanvrager aangelegd te worden. De fiets- en voetgangersverbinding tussen de Nonnenstraat en het Beekpark dient aangelegd te worden in cementbetonverharding in plaats van grindverharding.
  2. De nieuwe houten brug alsook de verbinding met de wegenis in het Beekpark (overzijde Nijlense Beek) dienen aangelegd te worden door de aanvrager in cementbetonverharding.
  3. De overloop van de hemelwaterputten van de woonvolumes dient te gebeuren naar een ondiepe maar ruim gedimensioneerde infiltratievoorziening in de groenzone (die kosteloos overgedragen wordt naar de gemeente), zodat al het hemelwater binnen het projectgebied wordt opgevangen.
  4. De bedding van het nieuwe wegtracé tussen de Nonnenstraat en het Beekpark (lot 1) dient samen met het parkgedeelte (lot 2) volgens de afbakening op het overdrachtsplan gratis aan de gemeente te worden afgestaan samen met de uitrusting, welke omvatten:
    • de wegverharding in cementbetonverharding volgens een vooraf op te maken overeenkomst met de gemeente;
    • nutsleidingen en openbare verlichting aan te leggen volgens de normen gesteld door de vergunninghoudende maatschappijen.

Artikel 2

De gemeenteraad keurt de realisatie van de openbare trage verbinding in de vorm van een openbare erfdienstbaarheid van 1,50m breed doorheen de projectsite goed. Deze publieke erfdienstbaarheid dient uitgevoerd te worden in cementbetonverharding in plaats van klinkerverharding. Er dient een overeenkomst opgemaakt te worden om de nieuwe openbare erfdienstbaarheid te vestigen.