Terug
Gepubliceerd op 17/06/2021

2021_GR_00102 - Zaak van de weg - Aanleg fietsdoorsteek van Kardinaal Cardijnstraat naar Kiezelweg - Goedkeuring

Gemeenteraad
di 15/06/2021 - 20:00 Refter Githo Nijlen
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Ferdi Heylen, voorzitter; Paul Verbeeck, burgemeester; Bert Celis, schepen; Griet Van Olmen, schepen; Luc Luyten, schepen; Paul Laurijssen, schepen; Tom Covens, schepen; Lien Du Four, schepen; Leo Verelst, raadslid; Ingrid Van Wunsel, raadslid; Johan Van Dessel, raadslid; Andre Marien, raadslid; Inge Schoovaerts, raadslid; Dorien Van Assche, raadslid; Jan Verbraecken, raadslid; Ymke Govaerts, raadslid; Joris De Bondt, raadslid; Julie Van Roey, raadslid; Jonas Verwimp, raadslid; Charlotte Op de Beeck, raadslid; Jef De bruyn, raadslid; Victor De Groof, raadslid; Els Herremans, raadslid; Manuela Verbist, raadslid; Stijn Lemmens, raadslid; Simon Kenens, raadslid; Annelies Van Looy; Iris Mulkens, algemeen directeur

Secretaris

Iris Mulkens, algemeen directeur

Voorzitter

Ferdi Heylen, voorzitter

Stemming op het agendapunt

2021_GR_00102 - Zaak van de weg - Aanleg fietsdoorsteek van Kardinaal Cardijnstraat naar Kiezelweg - Goedkeuring
Goedgekeurd

Aanwezig

Ferdi Heylen, Paul Verbeeck, Bert Celis, Griet Van Olmen, Luc Luyten, Paul Laurijssen, Tom Covens, Lien Du Four, Leo Verelst, Ingrid Van Wunsel, Johan Van Dessel, Andre Marien, Inge Schoovaerts, Dorien Van Assche, Jan Verbraecken, Ymke Govaerts, Joris De Bondt, Julie Van Roey, Jonas Verwimp, Charlotte Op de Beeck, Jef De bruyn, Victor De Groof, Els Herremans, Manuela Verbist, Stijn Lemmens, Simon Kenens, Annelies Van Looy, Iris Mulkens
Stemmen voor 24
Griet Van Olmen, Paul Verbeeck, Leo Verelst, Lien Du Four, Johan Van Dessel, Tom Covens, Luc Luyten, Paul Laurijssen, Stijn Lemmens, Dorien Van Assche, Andre Marien, Bert Celis, Julie Van Roey, Charlotte Op de Beeck, Victor De Groof, Els Herremans, Manuela Verbist, Jan Verbraecken, Simon Kenens, Joris De Bondt, Jonas Verwimp, Jef De bruyn, Annelies Van Looy, Ferdi Heylen
Stemmen tegen 2
Ingrid Van Wunsel, Inge Schoovaerts
Onthoudingen 1
Ymke Govaerts
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2021_GR_00102 - Zaak van de weg - Aanleg fietsdoorsteek van Kardinaal Cardijnstraat naar Kiezelweg - Goedkeuring 2021_GR_00102 - Zaak van de weg - Aanleg fietsdoorsteek van Kardinaal Cardijnstraat naar Kiezelweg - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Lokaal bestuur Nijlen heeft op 11 maart 2021 een aanvraag om omgevingsvergunning ontvangen. Deze aanvraag handelt over het herinrichten van het openbaar domein rondom 8 sociale appartementen en 3 sociale woningen.

Ligging: Schooldijk 2 te 2560 Nijlen (Bevel), afdeling 2 sectie A nr. 190/B.

Argumentatie

De aanvraag is gelegen tussen de Kardinaal Cardijnstraat en de Kiezelweg. In deze aanvraag wordt een fietsdoorsteek voorzien tussen beide straten.

Het komt de gemeenteraad toe om een besluit te nemen over de zaak van de wegen; waarbij de gemeenteraad zich dient te beperken tot de aspecten die betrekking hebben op de zaak van de wegen, zonder uitspraak te doen omtrent de bestaanbaarheid van de aanvraag met de stedenbouwkundige beoordelingselementen en de goede ruimtelijke ordening.

De aanvraag is gelegen tussen de Kardinaal Cardijnstraat en de Kiezelweg. In deze aanvraag wordt een fietsdoorsteek voorzien tussen beide straten met een breedte van 3,80 meter. De Kardinaal Cardijnstraat wordt heraangelegd met een karrespoor in cementbetonverharding.

Om het geheel beter te kunnen integreren in het bestaande openbaar domein werd er voor gekozen de parkeervakken gelegen nabij de Kiezelweg te voorzien als langsparkeervakken langs de bestaande openbaar weg. Op deze manier vormt het project een geheel met de bestaande omgeving.

Het bestaande kunstwerk/kapelletje wordt een weinig verplaatst zodat de invulling rondom en de ligging past binnen het grotere geheel van het projectgebied.

De verkeersafwikkeling wordt beperkt tot een toerit tot de parkeerplaatsen. Gemotoriseerd verkeer rondom de woonblokken wordt niet toegelaten. Ook de Kardinaal Cardijnstraat wordt opnieuw voorzien van wegneembare anti-parkeerpaaltjes zodat deze enkel toegankelijk is voor hulpdiensten en/of andere bevoegde instanties. De Kardinaal Cardijnstraat blijft bijgevolg een verbindingsweg t.b.v. traag verkeer.

De verdere omgevingsaanleg staat in hoofdzaak in het teken van hemelwater m.a.w. hier wordt voornamelijk ingezet op waterdoorlatende verhardingen t.b.v. infiltratie van het afstromende hemelwater.

De voorgestelde ontwikkeling neemt deze fietsverbinding als hoofdverbinding om de toekomstige bewoners te ontsluiten in functie van hun dagdagelijkse verplaatsingen binnen de kern. Hierdoor wordt het beleidsthema 'fietser op de eerste plaats' uit het beeldkwaliteitsplan van de gemeente sterk onderstreept en zet dit voorstel van fietsverbinding mee in om het verplaatsingsgedrag binnen het kerngebied van onze gemeente positief te beïnvloeden.

Het dossier werd aan een openbaar onderzoek onderworpen van 1 april 2021 tot 30 april 2021 en er werden geen bezwaarschriften ingediend. 

De voorgestelde fietsdoorsteek tussen de Kardinaal Cardijnstraat en de Kiezelweg is een verbetering van de verkeersveiligheid. Door de trage verbinding wordt het beleidsthema 'fietser op de eerste plaats' uit het beeldkwaliteitsplan van de gemeente sterk onderstreept, en zet deze trage verbinding mee in om het verplaatsingsgedrag binnen het kerngebied van onze gemeente positief te beïnvloeden.

Fasering

De aanvraag dient eerst voorgelegd te worden aan het college, vervolgens aan de gemeenteraad ter goedkeuring van de gewijzigde inrichting van het wegtracé, en wordt dan beslist in het college.

Juridische grond

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 20017 en latere wijzigingen, in het bijzonder de artikelen 2 en 40.

Artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning dat bepaalt dat de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen dient te nemen indien de vergunningsaanvraag wegeniswerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft; dat dergelijk besluit over de zaak van de wegen dient te worden genomen alvorens het vergunningverlendende bestuursorgaan een beslissing neemt over de vergunningsaanvraag.

Artikel 47 van het omgevingsvergunningsbesluit dat stelt dat als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat, waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, de gemeenteraad hierover een besluit aanneemt. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

Adviezen

Omgevingsambtenaar Gunstig advies

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de trage verbinding goed.

Artikel 2

De bedding van het gewijzigde wegtracé dient tegen 1 symbolische euro aan de gemeente te worden afgestaan samen met de uitrusting, welke omvatten:

  • wegverharding en riolering volgens een vooraf op te maken overeenkomst met de gemeente;
  • gas, waterleiding, laagspanningsnet, openbare verlichting, kabeltelevisie en telefoonleidingen aan te leggen volgens de normen gesteld door de vergunninghoudende maatschappijen.