Terug
Gepubliceerd op 11/02/2021

2021_VVB_00004 - Toegevoegd agendapunt van raadslid Leo Verelst: Belastingreglement ongeadresseerd drukwerk

Gemeenteraad
di 09/02/2021 - 20:30 Refter Githo Nijlen
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Ferdi Heylen, voorzitter; Paul Verbeeck, burgemeester; Bert Celis, schepen; Griet Van Olmen, schepen; Luc Luyten, schepen; Paul Laurijssen, schepen; Tom Covens, schepen; Lien Du Four, schepen; Leo Verelst, raadslid; Ingrid Van Wunsel, raadslid; Johan Van Dessel, raadslid; Andre Marien, raadslid; Inge Schoovaerts, raadslid; Dorien Van Assche, raadslid; Jan Verbraecken, raadslid; Ymke Govaerts, raadslid; Joris De Bondt, raadslid; Julie Van Roey, raadslid; Jonas Verwimp, raadslid; Charlotte Op de Beeck, raadslid; Jef De bruyn, raadslid; Victor De Groof, raadslid; Els Herremans, raadslid; Manuela Verbist, raadslid; Stijn Lemmens, raadslid; Simon Kenens, raadslid; Annelies Van Looy; Iris Mulkens, algemeen directeur

Secretaris

Iris Mulkens, algemeen directeur

Voorzitter

Ferdi Heylen, voorzitter
2021_VVB_00004 - Toegevoegd agendapunt van raadslid Leo Verelst: Belastingreglement ongeadresseerd drukwerk 2021_VVB_00004 - Toegevoegd agendapunt van raadslid Leo Verelst: Belastingreglement ongeadresseerd drukwerk

Motivering

Indiener(s)

Leo Verelst

Tijdstip van indienen

do 04/02/2021 - 21:32

Toelichting

Voorstel

In de gemeenteraad van december 2019 keurde de meerderheid het belastingreglement op ongeadresseerd reclamedrukwerk goed en wel voor de periode van 2020 tot 2025.  

Wij onthielden ons bij de goedkeuring van deze belasting onder meer omdat wij verkiezen dat de belastingen jaar per jaar worden goedgekeurd. Er kunnen zich immers omstandigheden voordoen waardoor het wenselijk wordt om eerder genomen belastingen te herbekijken. 

De grote problemen waarmee heel wat handelaars en ondernemers worden geconfronteerd omwille van Covid 19 zetten ons ertoe aan om het belastingreglement op ongeadresseerd drukwerk nu in vraag te stellen. We zouden het dan ook graag willen herbekijken ten voordele van de lokale handelaars die het hard te verduren hebben omwille van Corona. Zulke aanpassing past volgens ons perfect in het kader van de ondersteuning voor de lokale handel en economie. Het bestuur heeft zich toch voorgenomen om die lokale handel en economie maximaal te steunen en te stimuleren. 

Het lijkt ons dan ook niet logisch dat we enerzijds lokale handel promoten en dat we anderzijds de handelaar op kosten jagen om, in deze moeilijke tijden, publiciteit te maken voor zijn zaak. We vragen daaromn om in het huidige reglement een vrijstelling in te lassen voor lokale handelaars die aan bepaalde voorwaarden voldoen. Bij uitbreiding zouden we er zelfs voor willen pleiten om deze vrijstelling permanent op te nemen in het belastingreglement. 

We beseffen echter dat zo’n aanpassing op een correcte manier moet geformuleerd worden om op die manier de juiste doelgroep te bereiken met deze aanpassingen. 

Voorstel: 

Ons voorstel is dan ook om ons als gemeenteraad vandaag principieel akkoord te verklaren met een aanpassing van het belastingreglement. Na deze principiële goedkeuring kunnen we, hopelijk over alle fracties heen, de modaliteiten bepalen van de wijziging, zodat de juiste handelaars het juiste voordeel genieten van de aanpassing van het reglement. 

Antwoord schepen Bert Celis

Het voorstel “om in het huidige reglement een vrijstelling in te lassen voor lokale handelaars die aan bepaalde voorwaarden voldoen” is an sich een begrijpelijke reflex voor diegene die de lokale Nijlense ondernemers genegen zijn.

Deze piste hebben we bij de opstelling van het huidige belastingsreglement dan ook onderzocht, maar dit kan juridisch zeer moeilijk geïmplementeerd worden omdat dit interfereert met het fiscaal gelijkheidsbeginsel (=gelijke gevallen moeten op een gelijke manier behandeld worden). Gemeenten die dit in het verleden soms toepasten werden al verschillende keren na een klacht door de rechtbank teruggefloten.

We hebben in het reglement echter wel een aantal tegemoetkomingen voorzien: voor de eerste 4 exemplaren die worden verspreid in eenzelfde kalenderjaar wordt een korting toegekend van 50%. Dit is onrechtstreeks wel bedoeld voor de lokale handelaars omdat zij meestal een beperkter aantal uitgaves hebben per jaar (bv tijdens soldenperiodes, eindejaar, valentijn,…) en geen wekelijkse uitgifte.

In de gemeenteraad werd bovendien in zitting van 19 mei 2020 een tijdelijke vrijstelling onder voorwaarden toegestaan, dat indien de verspreide reclame betrekking heeft op activiteiten die omwille van Corona niet konden plaatsvinden, ook van een vrijstelling konden genieten.

Het debiteurenbeheer is ook in Corona-tijden aangepast en versoepeld. Handelaars die graag een afbetalingsplan hebben of tijdelijk betalingsuitstel, konden rekenen op de bereidwilligheid van het gemeentebestuur. 

Als je even naar de cijfers kijkt dan moeten we de impact voor onze lokale handelaars ook relativeren. In 2019 is er voor 149.477 € gefactureerd waarvan voor 9.024 € aan handelaars in Nijlen. Dat is amper 6%. Bovendien zijn er maar 2 lokale handelaars die meer dan 4 keer reclame hebben verspreid.

Besluit

Voor Leo Verelst is dit antwoord voldoende en hoeft er niet gestemd te worden over dit punt, maar vraagt hij wel om in een commissie en over de fracties heen te brainstormen om meer acties op te zetten ter ondersteuning van de lokale handel.