Er wordt gevraagd om een nieuwe naam te formuleren voor de 'Bevelsesteenweg 57'. Alle woningen volgen de nummering 57 A, 57 B,…
Het was een private weg die nu is overgedragen aan de gemeente. De straat loopt dood. Moest er in de toekomst nog een verbinding gemaakt worden met de Guido Gezellestraat, zou het om een trage verbinding gaan en geen straat. Er komen nieuwe woongelegenheden bij, vooraan in de straat, zijde Bevelsesteenweg.
De themavergadering straatnamen van de cultuurraad kwam op 23 november en 2 december 2021 samen om de nieuwe dossiers te bespreken.
Volgende principes worden gehanteerd bij het opmaken van een advies voor de nieuwe straatnaam (collegebeslissing 4 mei 2020):
Oude kaarten werden geraadpleegd om na te gaan of er oude plaatsnamen of verwijzingen terug gevonden kunnen worden. Er zijn geen toponiemen bekend in de omgeving, die aan deze straat kunnen gekoppeld worden. Er zijn ook geen clusters van namen in de omgeving.
In navolging van 'meer vrouw op straat' werd bekeken of de straat naar een vrouw kan genoemd worden. Jammer genoeg zijn er maar weinig vrouwennamen om uit te kiezen. Het voorstel om de straat naar de voormalige eigenares van de grond te noemen, Elisabeth Colpin, werd afgewezen omdat ze daarnaast te weinig heeft betekend voor de gemeente als gemeenschap. Het kan niet de bedoeling zijn om verkavelingen zonder meer naar hun voormalige eigenaar te vernoemen.
Er werd even overwogen om de straat naar Ria De Haes te vernoemen, maar zij is nog maar enkele jaren overleden en misschien op dit moment nog niet voldoende gekend in de gemeente. Zij woonde in de J.E. Claeslaan. Is er een voldoende geografische link?
Dan kan men terug de namen van onze Nijlense ‘heksen’ vooropstellen, meer bepaald bij Cathelyne Van den Bulcke en Anneken Faes. Mogelijks zou het Cathelyne Van den Bulckehof wel kunnen, mits duiding op het straatnaambord.
Tot slot kwam het idee om de straat naar kunstschilder Jef Verheyen te noemen. Jef heeft naam gemaakt in binnen- en buitenland, maar is nog weinig gekend binnen de gemeente. Er is geografisch een link omdat Jef zijn kinder- en jeugdjaren doorbracht in een woning vlakbij de bibliotheek (later in de Nonnenstraat). Daarnaast ontvingen we in 2020 een brief van zijn broer Jan Verheyen die, in naam van de hele familie, aan het college de vraag stelt om een van de toekomstige straten naar Jef te vernoemen. Tot slot is er nog een link met de naburige Guido Gezellestraat. Zowel Gezelle als Verheyen zijn kunstenaars, weliswaar in een andere discipline.
Conclusie cultuurraad: De cultuurraad formuleert het advies om de Bevelsesteenweg 57 te hernoemen naar het ‘Jef Verheyenhof’ en daarmee een Nijlense schilderszoon de erkenning te geven die hij verdient. Indien het college van mening is dat de straat toch naar een dame moet vernoemd worden, adviseert de cultuurraad het ‘Cathelyne Van den Bulckehof’. Gezien het uitgebreide onderzoek dat reeds verricht werd door de themavergadering straatnamen van de cultuurraad, kunnen het college en de gemeenteraad een gefundeerde beslissing nemen.
Het college van burgemeester en schepenen legt de keuze tussen 'Jef Verheyenhof' en 'Cathelyne Van den Bulckehof' als nieuwe naam voor de Bevelsesteenweg 57 voor aan de gemeenteraad.
Er wordt gevraagd om beknopt duiding te voorzien bij de straatnaam. Dit kan door middel van een bordje of sticker met een QR-code te bevestigen aan de paal van het straatnaambord.
Decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van openbare wegen en pleinen, zoals laatst gewijzigd bij decreet van 29 november 2002.
De gemeenteraad beslist om de Bevelsesteenweg 57 de nieuwe naam 'Jef Verheyenhof' te geven.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de verdere decretale procedure, met het oog op de definitieve naamgeving van deze straat.
Indien er geen bezwaren worden ingediend tijdens de periode van openbaar onderzoek, wordt deze benaming definitief.
De gemeenteraad gaat akkoord met het voorstel om bij een verwijzing naar personen een beknopte duiding te geven door middel van een QR-code op een bordje of sticker, bevestigd op de paal waar het straatnaambord aanhangt.