Er wordt gevraagd om een naam te formuleren voor het woonpark met 5 trage verbindingen van en naar het park. In het binnengebied tussen de Nieuwstraat, Pastoriestraat, Zagerijstraat en Kessel-Dorp zal een woonontwikkeling komen met centraal een openbaar park. De verbindingen worden aangelegd als karrenspoor, waarbij de verharding erg beperkt blijft. Op dit moment wordt er naar het project gerefereerd met de naam ‘Pastoriepark’.
De themavergadering straatnamen van de cultuurraad kwam op 23 november en 2 december 2021 samen om de nieuwe dossiers te bespreken.
Volgende principes worden gehanteerd bij het opmaken van een advies voor de nieuwe straatnaam (collegebeslissing 4 mei 2020):
WOONPARK
Momenteel wordt de naam Pastoriepark gebruikt om de site aan te duiden maar deze is in principe niet geschikt. Het is de oorspronkelijke tuin van de pastorie zelf die gekend staat als het ‘pastoriepark’. Als 'Pastoriepark' ook een adres wordt, kan dat tot verwarring leiden met de Pastoriestraat. Dit is bv. niet het geval bij Beekpark-Beekstraat omdat het Beekpark geen adres is voor woningen. Om verwarring te vermijden, lijkt het beter om een alternatief te zoeken.
Oude kaarten werden geraadpleegd om na te gaan of er oude plaatsnamen of verwijzingen terug gevonden kunnen worden. Vlakbij ontspringt de Grote Veldloop en loopt dwars doorheen het park. Ook al is de waterloop niet zichtbaar in het park, kan er overwogen worden om het park ernaar te vernoemen: ‘Grote Veldlooppark’ of ‘’t Groot Veldpark’. Het nadeel is wel dat er een link kan gelegd worden naar ‘veldlopen’ als sport. Het toponiem kan ook bewaard worden voor latere verkavelingen.
Gelet op de vraag van het college en de gemeenteraad om te kiezen voor een naam van een vrouw, werden de mogelijkheden besproken. Hoewel er niet veel namen op de lijst staan, is er wel één naam die perfect kan overwogen worden: Jonkvrouw Emilie van Praet.
Zij bouwde het Kasteel Ten Dijke (nieuwe Kesselhof) op de Bogaertsheide in 1862. Ze was in Kessel bekend voor haar onuitputtelijke liefdadigheid. Ze legde de grondsteen van het Gods-Gasthuis (RVT) en het zorgde voor de bouw van een meisjesschool met kleuterafdeling. Ze besteedde ruime sommen aan de herstellingen van het kerkgebouw, zoals het plaatsen van brandglasramen en het hoofdaltaar. Ze overleed in 1890 en werd begraven in de grafkelder op het oorspronkelijke kerkhof rond de kerk.
Gezien het woonzorgcentrum, de school en de kerk, die allen haar nalatenschap meedragen, in de omgeving bevinden, lijkt het een goed voorstel om haar op deze manier te eren. De kans is ook klein dat er nog een nieuwe mogelijkheid komt die even geschikt is.
CONCLUSIE:
De cultuurraad adviseert om het park de naam ‘Emilie van Praetpark’ te geven. Zo wordt hulde gebracht aan een dame die veel heeft betekend voor de Kesselse gemeenschap in de 19de eeuw. Het is in dat geval van belang om de nodige duiding te voorzien bij de straatnaam. Dit kan door middel van een bordje of sticker met een met een QR-code te bevestigen aan de paal van het straatnaambord.
Mogelijke alternatieven zijn ‘Grote Veldlooppark’ of ‘’t Groot Veldpark’.
De cultuurraad wenst ook uitdrukkelijk mee te geven dat het geen goed idee is om de naam ‘Pastoriepark’ te behouden, gezien de mogelijke verwarring met de ‘Pastoriestraat’ als adres én omdat de tuin van de pastorie al onder deze naam gekend is.
TRAGE VERBINDINGEN PARK
Het is niet evident om nieuwe namen te vinden voor de 5 trage verbindingen die van en naar het park lopen. Er werd geopperd om met een verzameling te werken. Volgende pistes werden besproken: Kesselse Cafénamen, Kesselse sportfiguren, geneeskundige kruiden, riviergerelateerde namen (Grote Veldloop), oude gezegdes, oude volksspelen,…
Omdat de Zagerijstraat wordt doorgetrokken naar de Nieuwstraat werd er voorgesteld om verder door te gaan met namen die refereren aan houtbewerking. Uit verder historisch onderzoek is gebleken dat er vroeger in de omgeving nog houtambachten te vinden waren: klompenmakers, wagenmakers, schrijnwerkers, meubelwinkels… Ook de Zagerijstraat is vernoemd naar een oude zagerij in de buurt.
Het lijkt dan ook de beste oplossing om de nieuwe trage verbindingen te vernoemen naar houtambachten die zich in de omgeving bevonden. Gezien het om kleine wegenissen gaat, type karrenspoor, wordt er gekozen voor het achtervoegsel -pad.
CONCLUSIE:
De cultuurraad adviseert het college om volgende namen te kiezen voor de nieuwe verbindingen van en naar het nieuwe park (zie plan):
Er werd hierbij ook rekening gehouden met de situering van de vroegere ambachten in de omgeving (vb. er was een wagenmaker in de omgeving van de Pastoriestraat).
Decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van openbare wegen en pleinen, zoals laatst gewijzigd bij decreet van 29 november 2002.
De gemeenteraad gaat akkoord met het voorstel van de cultuurraad om het woonpark in Kessel de naam 'Emilie van Praetpark' te geven.
De gemeenteraad gaat akkoord met het voorstel van de cultuurraad om de trage verbindingen van en naar het park de volgende namen te geven:
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de verdere decretale procedure, met het oog op de definitieve naamgeving.
Indien er geen bezwaren worden ingediend tijdens de periode van openbaar onderzoek, worden deze benamingen definitief.
De gemeenteraad gaat akkoord met het voorstel om bij een verwijzing naar personen een beknopte duiding te geven door middel van een QR-code op een bordje of sticker, bevestigd op de paal waar het straatnaambord aanhangt.