Het is intussen twee jaar geleden dat pastoor Sonnemans is overleden. De pastorie van Nijlen die jarenlang door hem bewoond werd, staat intussen dan ook al geruime tijd leeg.
We vragen ons af hoelang de pastorie nog zal leegstaan en wat de impact van deze leegstand is op de kwaliteit van dit gebouw.
Onze eerste vraag is daarom welke maatregelen er vandaag genomen worden om het leegstaande gebouw te behoeden voor verloedering. We zouden ten stelligste willen vermijden dat dit gebouw het lot zou ondergaan van de pastorie van Kessel, die door verwaarlozing zwaar beschadigd werd en intussen al een eeuwigheid leegstaat.
Verder vragen we ook of er al concrete plannen zijn over de toekomstige bestemming van de pastorie ? Zo ja, kregen wij graag de nodige uitleg over deze plannen.
Voorstel
Zo niet, stellen we voor om met zijn allen de mogelijke toekomstige bestemmingen van dit gebouw te bespreken tijdens een eerstvolgende commissie.
Antwoord burgemeester Paul Verbeeck
Zowel de pastorie van Nijlen als van Kessel hebben een bijzonder statuut. Het zijn 'teruggegeven' pastorieën. Ze dateren van vóór 1789 en werden na de Franse revolutie teruggegeven aan de kerkelijke overheid. In die hoedanigheid heeft de bisschop nu een bijzondere rol. Het is de bisschop die de toelating moet geven om de pastorieën terug te geven aan de eigenaar, in dit geval het gemeentebestuur.
Voor de pastorie van Nijlen is ondertussen al heel wat gebeurd. Zo werd er reeds een verslag van Monumentenwacht opgemaakt om eventuele structurele problemen op korte termijn te moeten aanpakken. Niettegenstaande de verouderde staat van de pastorie zijn er momenteel geen dringende maatregelen die moeten genomen worden. Een werkgroep van de kerkfabriek heeft het laatste anderhalf jaar heel hard gewerkt om de persoonlijke bezittingen, boeken enz… in het gebouw in kaart te brengen. Momenteel loopt er nog een onderzoek samen met Kempens Karakter naar de waarde van de inboedel. Ook hier is het zelfs niet altijd duidelijk wie eigenaar is van de vele objecten. Het is ook de bedoeling om de pastorie dit jaar nogmaals open te stellen met Open Monumentendag. Het is dan ook wenselijk dat de pastorie er dan nog authentiek uitziet, zodat mensen niet in een leeg gebouw terechtkomen.
Ondertussen wordt de oude pastoorswoning wel onderhouden om deze in een goede staat te houden.
Met betrekking tot de herbestemming van beide pastorieën zijn er in maart van vorig jaar gesprekken gevoerd met de vicaris en de pastoor, waarna deze laatsten dit verder zouden bespreken met de kerkbesturen.
Ondanks herhaaldelijke vraag is er nog steeds geen officiële beslissing van de bisschop i.v.m. de teruggave van de gebouwen. Dit zou te maken hebben met corona en de werkdruk bij het vicariaat.
Officieus lijkt het dat de pastorie van Nijlen zal worden overgedragen aan het gemeentebestuur, maar de pastorie van Kessel niet omdat deze hoort bij de Sint-Lambertuskerk, als centrumkerk van Berlaar en Nijlen.
Voor de pastorie van Kessel heeft de gemeente al een aantal jaren een volledig renovatiedossier ingediend. Tot op heden zijn we nog steeds in afwachting van de goedkeuring van dit dossier.
Het schepencollege blijft beide dossiers opvolgen.
Besluit
Voor raadslid Leo Verelst hoeft er niet gestemd te worden over dit punt als de dossiers rond de herbestemming worden voorgelegd aan de raadscommissie ruimtelijke ordening.
De burgemeester bevestigt dat de dossiers zowel aan de raadscommissie ruimtelijke ordening als aan de GECORO zullen voorgelegd worden.