In samenwerking met Regionaal Landschap Rivierenland (RLRL) werkte team ruimte een lijst van 5 prioriteiten uit voor het tragewegenplan voor Kessel en Bevel. Een van deze prioriteiten is de Bevelse Dreef / Carolusberg die gezien wordt als een functionele trage weg, met als doel het creëren van een veilige doorsteek voor zowel fietsers als wandelaars tussen de Nijlensesteenweg en Bevel-Dorp.
Op 3 maart 2020 gaf de gemeenteraad opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om een rooilijnplan te laten opmaken voor de Bevelse Dreef / Carolusberg zodat deze trage weg kan ingericht worden als functionele fiets- en wandeldoorsteek.
Op 30 maart 2021 erkende de gemeenteraad het dertigjarig publiek gebruik van de Bevelse Dreef aan de hand van de verstrekte getuigenissen. Hierdoor werd de Bevelse Dreef erkend als gemeenteweg en werd de verdere ontwikkeling en opwaardering van deze trage weg mogelijk gemaakt.
De gemeente maakte ondertussen ook haar visie 'sterk merk Nijlen' bekend. Het is de intentie om deze dreef buiten het dreefherstel en de toegankelijkheid dezelfde uitstraling te geven binnen de principes van sterk merk. Net zoals de dreef van het soldatenbos in het verleden werd aangepakt.
Op 4 juli 2023 keurde de gemeenteraad de voorlopige vastlegging van het ontwerp rooilijnplan Bevelse Dreef goed.
Decreet houdende de gemeentewegen (03/05/2019):
Afdeling 2 Procedurele bepalingen over gemeentelijke rooilijnplannen - Artikel 17
§ 1. De gemeenteraad stelt het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan voorlopig vast.
§ 2. Het college van burgemeester en schepenen onderwerpt het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan aan een openbaar onderzoek dat binnen een ordetermijn van dertig dagen na de voorlopige vaststelling wordt aangekondigd.
§ 3. Na de aankondiging wordt het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan gedurende dertig dagen ter inzage gelegd in het gemeentehuis en gepubliceerd op de gemeentelijke website.
§ 4. De opmerkingen en de bezwaren worden uiterlijk de laatste dag van het openbaar onderzoek schriftelijk of digitaal aan het gemeentebestuur bezorgd. De deputatie en het departement bezorgen het gemeentebestuur binnen de termijn, vermeld in het eerste lid, een advies over de overeenstemming van het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4. Als er geen advies is verleend binnen die termijn, mag aan de adviesvereiste worden voorbijgegaan.
§ 5. De gemeenteraad stelt binnen zestig dagen na het einde van het openbaar onderzoek het gemeentelijk rooilijnplan definitief vast. Bij de definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan kunnen ten opzichte van het voorlopig vastgestelde gemeentelijk rooilijnplan alleen wijzigingen worden aangebracht die gebaseerd zijn op de bezwaren en opmerkingen die tijdens het openbaar onderzoek zijn geformuleerd, of eruit voortvloeien. De definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan kan geen betrekking hebben op delen van het grondgebied die niet opgenomen zijn in het voorlopig vastgestelde gemeentelijk rooilijnplan.
§ 6. Als het rooilijnplan niet definitief wordt vastgesteld binnen de termijn, vermeld in paragraaf 5, vervalt het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan.
Afdeling 5 Realisatie van gemeentewegen - Artikel 26
§ 1. De vastlegging van een gemeenteweg heeft tot gevolg dat op de gemeente de rechtsplicht rust om over te gaan tot de realisatie, de vrijwaring en het beheer van de gemeenteweg overeenkomstig de in dit decreet opgenomen instrumenten en handhavingsmaatregelen.
§ 2. In het geval van nieuwe gemeentewegen gaat de gemeente over tot verwerving van de onroerende goederen, vereist voor de realisatie van de gemeenteweg.
In afwijking van het eerste lid kan de gemeente met de eigenaars van de gronden waarop de gemeenteweg gelegen is, een overeenkomst sluiten waarbij een erfdienstbaarheid van openbaar nut vastgelegd wordt. Die overeenkomst wordt binnen de termijn van zestig dagen na het verlijden ervan overgeschreven op het hypotheekkantoor van het arrondissement waar de goederen zijn gelegen.
Project Bevelse Dreef / Carolusberg:
Fase | Status | Timing |
---|---|---|
De gemeenteraad stelt publiek gebruik vast. | uitgevoerd | |
Er wordt een rooilijnplan opgemaakt. | uitgevoerd | |
De betrokken eigenaars worden uitgenodigd en geïnformeerd op een fysiek toelichtingsmoment op 30 mei 2023. | uitgevoerd | mei 2023 |
De gemeenteraad stelt het ontwerp rooilijnplan voorlopig vast. | uitgevoerd | 7 juli 2023 |
Het college onderwerpt het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan aan een openbaar onderzoek. | uitgevoerd | 3 augustus 2023 tem 2 september |
De gemeenteraad legt het gemeentelijk rooiplan definitief vast. | nog uit te voeren | oktober 2023 |
Er worden overeenkomsten voor erfdienstbaarheid voor openbaar nut afgesloten met de betrokken eigenaars. | nog uit te voeren | na definitieve vastlegging rooilijnplan |
De voorgestelde werken aan de Bevelse Dreef worden gepland en aangevangen. | nog uit te voeren | najaar 2023 |
Het rooilijnplan werd aan een openbaar onderzoek onderworpen van 3 augustus 2023 tot 2 september 2023. Er werden 4 bezwaarschriften ingediend waarvan 2 met bemerkingen over het ontwerp rooilijnplan:
Momenteel is de huidige Kadastrale voorstelling zoals ze bestaat in Cadgis verkeerd. Zij geeft slechts 1 lijn weer, ergens in het midden van de Bevelse Dreef.
Als we het oudste plan bekijken, d.d. 1896, zien we inderdaad dat de oostelijke loten gelegen zijn tot het midden van een dubbele streeplijn, weliswaar zonder maatvoering. De tekst van de akte van 1896 geeft inderdaad weer dat er een uitweg is voor voetgangers, zonder meer.
Het plan ven Landmeter Engels, opgemaakt in 1930 voor de verkoop van de westelijke loten, meer bepaald loten 23 tem 29, geeft eveneens de Dreef weer (zie in het klein nummertje 1), alsook een soort van wegenis in dubbele streeplijn op loten 23 tem 27. Hierbij is er al een verschil met vorig plan, want de Bevelse Deef staat hier dus al apart opgetekend.
Vervolgens geeft het plan van landmeter Quadens d.d. 1966, de toestand weer voor perceel Bevelse Dreef 6, met vooraan een perceelbreedte van 24,50m, dewelke tot TEGEN de Bevelse Dreef komt, de Bevelse Dreef (op plan gewoon de tekst “Dreef”) is hier duidelijk NIET inbegrepen. Hierbij merken we dus weer een verschil met vorige plannen.
In 1999 werd landmeter Alaers aangesteld voor de opmaak van een PV van grensbepaling “Den Hemel”. Uiteraard heeft dit niet rechtstreeks iets te maken met dit dossier, echter, voor het bepalen van de grenzen werd er destijds wel verder gemeten, zijnde tot en met de Bevelse Dreef. Dit om o.a. een koppeling te maken met het plan dat opgemaakt werd door landmeter Van Gastel in 1977. Hierbij is men tot de vaststelling gekomen dat er weer een verschil is tussen plannen, zoals héél duidelijk omschreven op p.11., en ik citeer:
“Na controlemeting op het terrein werd vastgesteld dat landmeter Van Gastel de grens met het Bevelse Dreefje op dezelfde wijze heeft geïnterpreteerd als landmeter Engels (plan 1930 zie lot 1), nl. NIET in het midden van de dreef , maar op de zijkant, en dit in tegenstelling met de kadastrale aanduiding...”
Dit is wel een héél belangrijke vaststelling, en gaat dus wel degelijk over problematiek in dit dossier.
In een volgende paragraaf werd dan nog verwezen naar de eigendomstoestand van het Bevels dreefje, waar er dus tegenstrijdigheden bestaan, zonder twijfel…
Het plan dat door landmeter Alaers in juni 1999 werd opgemaakt ( => export van digitaal bestand) hebben wij adhv hun controlepunten in onze digitale meting ingelezen, en geeft dit weer in onze huidig plan. Hierbij zien we duidelijk de overeenkomst van controlemaat 64,80m, dewelke ook overeenkomt met plan van landmeter Van Gastel d.d. 1977. Tevens is duidelijk te zien dat met een onderscheid maakte tussen de Bevelse Dreef en de private wegenis….
CONCLUSIE:
Wij hebben op basis van bovengenoemde de grens bepaald, in onze hoedanigheid als landmeter, op basis van al de beschikbare documenten. Hierbij kunnen we stellen dat het plan van landmeter Quadens van 17 augustus 1966 heel duidelijk is, zonder te zeggen dat dit alle voorgaande vervangt.
De grensbepaling “Den Hemel” geeft een duidelijke weergave, analyse en interpretatie van alle plannen door de jaren heen. Zij hebben destijds een reconstructie gemaakt van de diverse percelen, dewelke wij hebben toegepast om ons dossier, daar waar er raakpunten zijn.
Op basis van bovenstaande, kunnen wij besluiten dat wij onze werkzaamheden naar behoren hebben uitgevoerd.
De overige bezwaarschriften over o.a. de bezorgdheid rond verhoogde toegankelijkheid voor en gebruik door gemotoriseerd verkeer, ontsluiting van de aanpalende percelen via de dreef, zekerheid over de bestemming van de dreef als trage weg, ... handelen niet over het ontwerp van het rooilijnplan. Deze bezorgdheden en bemerkingen worden meegenomen en ondervangen in de opmaak van ontwerp en overeenkomsten van erfdienstbaarheid die zullen worden afgesloten.
De gemeenteraad besluit het rooilijnplan Bevelse Dreef, zoals opgemaakt door Landtec bvba, definitief vast te stellen.