Naar aanleiding van de opmaak van het snelheidsplan in het kader van het goedgekeurde mobiliteitsplan en het installeren van trajectcontroles, wordt de bebouwde kom in Bevel herbekeken. Bovendien moet het samenvallen van bewoning en bebouwde kom voor zone 50 de leesbaarheid versterken en tot logische snelheidszones leiden die minder verkeersborden vereisen.
De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968.
Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.
Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
Het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
De omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009.
De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.
Het gemeentelijk mobiliteitsplan goedgekeurd in de gemeenteraad van 21 juni 2022.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
De ministeriele omzendbrief van 14 november 1977, betreffende de aanvullende reglementen en plaatsing van verkeerstekens en in het bijzonder hoofdstuk 1. Verdeling der bevoegdheid inzake het vaststellen der aanvullende reglementen en hoofdstuk 111.D. Gemeentelijke aanvullende reglementen die tegelijk op rijkswegen en andere wegen van toepassing zijn.
De invoering van een algemene zonale snelheidsbeperking ’70, 50, 30km/uur’ van toepassing op het ganse grondgebied van de gemeente Nijlen.
De aanwezigheid van vier bebouwde kommen, hierna genoemd "Nijlen-centrum", "Kessel-centrum", "Kessel-statie" en "Bevel" en waar voor elke bebouwde kom een afzonderlijk reglement wordt opgemaakt; de bebouwde kommen "Kessel-statie" en "Bevel" bevatten geen gewestwegen.
Art. 11, § 1, 16 van het ministerieel besluit van 29 maart 1995 houdende delegatie van sommige bevoegdheden inzake openbare werken en ruimtelijke ordening aan ambtenaren van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.
Hoofdstuk II, art. 2,4°f van het besluit van de Vlaamse Regering van 26 maart 2006, tot operationalisering van het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken.
Het besluit van de gemeenteraad van 7 juli 2003 over de wijziging van het aanvullend verkeersreglement betreffende de bebouwde kommen op gewest- provincie- en gemeentewegen.
Het eindrapport van februari 2002, boekdeel 3, district Mechelen, inzake de afbakening van de bebouwde kommen, uitgegeven door het provinciebestuur van Antwerpen, ressorterende onder het Ministerie van Binnenlandse Zaken.
Het gunstig advies, kenmerk 1224-53-06-BBK-awv-BEVEL-17-01- 2012, verstrekt door de Vlaamse Overheid, Agentschap Wegen en Verkeer Antwerpen, ontvangen via elektronische post op datum van 17 januari 2012.
Na goedkeuring dienen het start- en eindebord voor de bebouwde kom op de aangepaste locaties geplaatst/verplaatst te worden alsook de borden met betrekking tot tonnagebeperking voor geparkeerde voertuigen van maximaal 3,5 ton die dezelfde zonedekking hanteren.
Het mobiliteitsplan, dat in juni 2022 werd goedgekeurd, legde de principes van het snelheidsplan vast. Binnen dit plan werd beschreven hoe er gestreefd wordt naar een harmonieus samenvallen van bewoning en de bebouwde kom, met name voor de zone waarin de maximumsnelheid 50 km/u bedraagt. Dit doel heeft als intentie om de duidelijkheid van de verkeerssituatie te vergroten en te leiden tot logisch opgezette snelheidszones die minder verkeersborden nodig hebben.
De kern van de aanpak betreft verschuivingen in de locaties waar de bebouwde kom begint en eindigt. Deze verschuivingen worden uitgevoerd om de eerder genoemde principes te realiseren. Bovendien wordt ook gekeken naar aanpassingen van de bebouwde komgrenzen, zodat deze overeenkomen met de locaties waar trajectcontroles worden ingezet, evenals met de doelstellingen van het snelheidsplan.
Dit voorstel voor de bebouwde kom werd besproken tijdens de raadscommissie mobiliteit en verplaatsingsgedrag op donderdag 14 september 2023 en kreeg een gunstig advies.
De afbakening van de bebouwde kom deelgemeente Bevel te Nijlen op de gemeentewegen wordt gevormd door volgende locaties:
De bebouwde kom wordt afgebakend. Het begin van de bebouwde kom wordt aangeduid; ook het einde van de bebouwde kom wordt aangeduid.
Dit wordt gesignaleerd door:
- verkeersborden F1a of F1b;
- verkeersborden F3a of F3b.
De richtingen "voor" in dit reglement hebben betrekking op de rijrichting naar de bebouwde kom toe.
De borden die de bebouwde kom “Bevel” afbakenen zullen de tekst “Bevel” dragen met daaronder in een kleiner lettertype de vermelding “Nijlen”.
Het aanvullend reglement betreffende bebouwde kom Bevel d.d. 27 maart 2012 wordt opgeheven.
De huidige verordening wordt bekendgemaakt overeenkomstig het decreet lokaal bestuur: Afdeling 2. Bekendmaking en inwerkingtreding: artikel 288.
De kosten verbonden aan het plaatsen, onderhouden en vernieuwen van de verkeerstekens worden gedragen door de wegbeheerder. De tekens en markeringen die strijdig zijn met de bepalingen van dit reglement moeten onmiddellijk worden verwijderd.
Dit aanvullend reglement wordt gemeld en gepubliceerd via het digitaal loket van het Agentschap Binnenlands Bestuur.
Een afschrift van dit besluit wordt, ter kennisname overgemaakt door het gemeentebestuur van Nijlen aan:
- de deputatie van de provincie Antwerpen
- de griffier van de rechtbank van 1ste aanleg te Mechelen
- de griffier van de politierechtbank van Mechelen
- de griffier van het vredegerecht van Lier
- de korpschef van de lokale politiezone Berlaar-Nijlen.