Terug
Gepubliceerd op 10/10/2023

2023_MV_00023 - Mondelinge vraag van raadslid Jan Verbraecken: drugbeleid van de gemeente

Gemeenteraad
di 03/10/2023 - 20:00 Raadzaal
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Ferdi Heylen, voorzitter; Paul Verbeeck, burgemeester; Victor De Groof, schepen; Griet Van Olmen, schepen; Luc Luyten, schepen; Paul Laurijssen, schepen; Tom Covens, schepen; Lien Du Four, schepen; Leo Verelst, raadslid; Ingrid Van Wunsel, raadslid; Bert Celis, raadslid; Johan Van Dessel, raadslid; Andre Marien, raadslid; Inge Schoovaerts, raadslid; Dorien Van Assche, raadslid; Jan Verbraecken, raadslid; Ymke Govaerts, raadslid; Jonas Verwimp, raadslid; Charlotte Op de Beeck, raadslid; Jef De bruyn, raadslid; Stijn Lemmens, raadslid; Simon Kenens, raadslid; Annelies Van Looy, raadslid; Peter De Lens, raadslid; Charlotte Bats, raadslid; Els Herremans, raadslid; Danny Kerkhofs, raadslid; Veerle Poelmans, algemeen directeur

Secretaris

Veerle Poelmans, algemeen directeur

Voorzitter

Ferdi Heylen, voorzitter
2023_MV_00023 - Mondelinge vraag van raadslid Jan Verbraecken: drugbeleid van de gemeente 2023_MV_00023 - Mondelinge vraag van raadslid Jan Verbraecken: drugbeleid van de gemeente

Motivering

Indiener(s)

Jan Verbraecken

Tijdstip van indienen

wo 27/09/2023 - 19:44

Toelichting

Naar aanleiding van een gesprek dat ik had met de medisch personeel  i.v.m. druggebruik bij fuiven deze vraag;  hoe gaat het bestuur dit aanpakken zowel tijdens het uitgaan als bij onze scholen?

Antwoord schepen Tom Covens

Ons preventiebeleid is gebaseerd op ons “Engagement preventie verslavingen” goedgekeurd op de gemeenteraad van 3 maart 2020. 

We hebben in de afgelopen jaren al concrete preventieve acties opgezet waarvan de campagne met de VAD bevraging én de bierviltjes een heel mooi voorbeeld is. Hiermee hebben we de omvang van de problematiek trachten in kaart te brengen en voornamelijk op vlak van sensibilisering was het een sterke actie waarmee we jongeren bereikt hebben, ook de sensibilisering rond Tournée Minerale doen we jaarlijks. 

Verder heeft Peter Aertsen van CGG De Pont al vormingen/infosessies gegeven aan:

  • maatschappelijk werkers
  • huis van het kind: zowel voor de doelgroep als voor professionele medewerkers van het samenwerkingsverband HVHK (waaronder ook scholen)
  • huisartsen
  • jeugdraad
  • ouders
  • sportclubs.

Nog gepland: sessie gericht op ouderen, in samenwerking met zorgzame buurten, en gaat over medicatiemisbruik. Dus dat is ook niet specifiek.

Peter deelt ook wel altijd heel veel nuttig digitaal materiaal over zijn domein dat wij dan op onze beurt verspreiden naar bv de scholen.

De straathoekwerkers gaan verder dan alleen preventie, zij gaan ook daadwerkelijk aan de slag.  Ze hebben ook een signalerende functie én gaan effectief aan de slag met de jongeren.

Recent zijn we ook aangesloten bij LOGO Mechelen, om nog meer te gaan inzetten op gezondheidspreventie in het algemeen.

Er is sinds deze maand ook een intergemeentelijke preventiewerker voor de ELZ in dienst.  Maar ook daar is het niet specifiek op drugs gericht.  Voorlopig ziet het er naar uit dat een groot deel van de tijd naar mondzorg zal gaan, mentaal welzijn en BOV, Halt2diabetes,…

CGG De Pont kwam vorig werkjaar een vrijblijvende toelichting geven op de jeugdraad over preventie en verslaving maar dit richtte zich vooral naar de jeugdverenigingen zelf en om intern hierrond te werken – niet zozeer naar evenementen of fuiven

Voor de fuiven zelf is er geen bepaalde aanpak of zijn er geen bepaalde afspraken specifiek rond drugs of druggebruik (als we dan specifiek naar soft- of harddrugs kijken). Rond alcohol gelden er wel afspraken (-16 geen alcoholische drank, -18 geen sterke drank – dit wordt gecontroleerd bij de verkoop van de drank).

Daarnaast mogen er enkel – als ze een cocktailbar hebben (want is niet altijd) – deze voorgemixt verkopen. Pure sterke drank mag dus niet verkocht worden op fuiven in onze gemeente.

We merken uiteraard wel dat op fuiven telkens een aantal jongeren soms al erg dronken toe komt (het probleem van voordrinken) en daar hebben organisatoren weinig vat op. Wanneer ze merken dat iemand te dronken is, zal drank geweigerd worden. Op alle grote tentfuiven is standaard ook het Rode Kruis aanwezig (hiervoor betalen de organisatoren) om hen te helpen wanneer het toch mis loopt en voor kleine ongevalletjes. 

Ook wat betreft druggebruik hebben organisatoren weinig zicht op wat jongeren gebruikt hebben als ze op hun fuif toekomen. Als ze zien gebruiken op de fuif, zal de security er bij gehaald worden (die op hun beurt de politie kunnen verwittigen).