De bewoners van de straten rond de schoolomgevingen van De Zandloper en de Goezo! Klokkenlaan werden na de ene al meer ridicule testopstelling dan de andere, definitief opgezadeld met de nu al beruchte “barelen” in de Klokkenlaan.
Niemand werd er gelukkig van, maar het huidige bestuur keek vanuit zijn ivoren toren toe en dreef zijn willetje door. Daar zijn al meerdere discussies over gevoerd en uiteraard willen we hier niet terug over beginnen. De rekening van dit “non-ding” zal sowieso in 2024 gepresenteerd worden.
Als we nu even kijken naar het aanvullend verkeersreglement dat hieromtrent door de meerderheid werd goedgekeurd:
“Het afsluiten van beide straten (in casu Klokkenlaan tussen nr. 8 en 19 en Zavelweg) is enkel periodiek van 1 september tot 30 juni op schooldagen en meer specifiek tijdens volgende tijdsperioden :
Maar wat blijkt?!
Twee tijdstippen die niet in het reglement werden opgenomen.
Het huidig bestuur heeft deze nieuwe situatie willens nillens gecreëerd, dan is het ook jullie taak om de gevolgen die hieraan verbonden zijn op jullie te nemen. Het zou dan ook van enig fatsoen betamen als de buurtbewoners tijdig geïnformeerd worden als er wordt afgeweken van dit reglement?
Hierbij dan ook twee korte en simpele vragen:
Antwoord schepen Victor De Groof
Vooraf wil ik toch even stellen dat de uitspraken dat ‘niemand hier gelukkig van wordt’ en dat ‘de rekening voor dit non-ding in 2024 gepresenteerd wordt’ volledig voor uw rekening laat. Er zijn immers heel veel andere burgers die hier wel gelukkig van worden, niet in het minst onze kleinste burgers. En oorlogstaal zoals ‘rekeningen presenteren’ horen volgens mij niet thuis in deze context. Dat we over sommige zaken van mening verschillen, kan ik perfect accepteren en vind ik gezond in een democratie. Maar ik stel alles in het werk om voor iedereen een veilige omgeving te creëren daar, dus ik kan zonder schroom zeggen dat ik recht in de spiegel kijk wanneer ik er één passeer.
Wat betreft de Strapdag en de dag van het schoolfeest van zowel Goezo! Klokkenlaan als De Zandloper kan ik kort zijn, dit zijn geen inbreuken op het aanvullend reglement aangezien er telkens een tijdelijk verkeersreglement ter afwijking van dit reglement werd gemaakt. Zo worden er elke week 10 tijdelijke verkeersreglementen gemaakt voor bepaalde tijdelijke situaties op het grondgebied. Denk aan omleidingen, buurtfeesten, nutswerken, … In de betreffende reglementen wordt telkens opgenomen dat de aanvragers verantwoordelijk zijn om de buurtbewoners te verwittigen hiervan. Dit is een standaard praktijk in tijdelijke verkeersreglementen wanneer er een tijdelijke situatie met enige impact wordt goedgekeurd. En dit was ook voor deze twee dagen het geval.
Ik heb naar aanleiding van uw vraag contact opgenomen met de directeur van Goezo! Klokkenlaan en zij bevestigde mij dat er een missing is gebeurd aangezien enkel de mensen in de zone tussen de barelen verwittigd werden. Dit zou te wijten zijn aan een verschuiving binnen de werkgroepen die deze evenementen organiseren, waardoor andere personen verantwoordelijk waren voor de communicatie. Er is met andere woorden een andere interpretatie aangenomen en daardoor is de communicatie niet bij de gehele buurt in de bus gevallen, zoals bij vorige Strapdagen bijvoorbeeld wel het geval was. Men ging er vanuit dat het geen al te grote moeite was om kort om te rijden via Boshoek.
De directeur heeft mij bijgevolg gezegd dat ik de “schuld” geheel mocht toewijzen aan de school en dat zij haar team hierop zal wijzen vanaf heden. Ik heb gezegd dat ik dat niet nodig vind; Waar mensen zaken doen, kan er af en toe iets over het hoofd gezien worden. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat dit niet meer gebeurt in de toekomst, maar zoals gezegd zullen zij hier actie omtrent ondernemen.
Daarnaast zijn dit heel mooie initiatieven, waarbij de collega’s van de scholen zich met alle goede bedoelingen engageren en waar ik veel positieve geluiden over hoor.
Dus ik begrijp dat het niet fijn is om niet verwittigd te worden, dat zou ik ook niet goed vinden, en ik ga er vanuit dat dit in de toekomst niet meer zal gebeuren, maar laten we vooral voor ogen hebben dat die kleine omweg op die twee dagen vele kinderen en aanverwanten plezier heeft opgebracht.