In de Koningin Astridlaan stond er tot recent een laadpaal waarbij eigenaars van een elektrische wagen hun wagen konden opladen op twee voorbehouden parkeerplaatsen.
Enkele weken geleden kondigde onze schepen van Mobiliteit fier aan dat er Cambio-deelwagens zouden worden geplaatst in de gemeente. Eén deelwagen kreeg een vaste parkeerplaats toebedeeld in de Koningin Astridlaan. Door deze wijziging was er plots nog maar één laadpunt voorhanden voor andere elektrische wagens. Het tweede laadpunt werd immers strikt voorbehouden voor de Cambiowagen.
Dit zette natuurlijk kwaad bloed bij een aantal eigenaars van elektrische wagens omdat één van de zeldzame laadpunten in onze gemeente niet meer bruikbaar was. Ondanks de belofte van het bestuur om meer laadpalen te voorzien, blijft het intussen immers bij beloftes en wordt de daad voorlopig niet bij het woord gevoegd.
Bovendien zorgt een gebrekkige communicatie en signalisatie ervoor dat er toch nog regelmatig particuliere voertuigen worden geparkeerd en geladen op de parkeerplaats die voorbehouden is voor de Cambio-deelwagen. Gevolg is dat de deelwagen geen plaats meer heeft en dus elders moet geplaatst worden. Ofwel is dat een plaats zonder laadpunt, zodat de volgende gebruiker een wagen in handen kan krijgen die niet opgeladen is. Ofwel plaats de huurder van de Cambio-wagen de wagen op de tweede laadplaats die eigenlijk bestemd is voor particuliere elektrische voertuigen. Doordat de andere plaats is voorbehouden voor de Cambio-wagen, is er op die ogenblikken geen enkel laadpunt meer beschikbaar voor andere voertuigen.
Ik kaartte dit probleem al informeel aan bij de korpschef na de politieraad van 25 september en stelde eveneens de vraag wie bevoegd is voor het verbaliseren van foutparkeerders.
Wat wij willen voorstellen, zijn de volgende punten :
- wij stellen voor om de signalisatie dat het hier om een voor deelwagens voorbehouden plaats gaat, te verduidelijken. Dit door het aanbrengen van een groter en duidelijker bord, maar ook desgevallend door een betere aanduiding op de grond van de betreffende parkeerplaats. Misschien kan ook tijdelijk een duidelijk bord aangebracht worden met vermelding van de gewijzigde situatie.
- wij stellen voor om op te treden tegen overtreders nadat de signalisatie is verbeterd. In afwachting hiervan kunnen overtreders gesensibiliseerd worden door bv een verwittiging onder de ruitenwissers te steken.
Antwoord schepen Victor De Groof
Het klopt dat in onze gemeente zeer weinig laadpunten zijn, maar het laadplan dat we gemaakt hebben in 2023 zal wel degelijk uitgevoerd worden. Wij zijn hiervoor afhankelijk van de Vlaamse Overheid en de concessiehouder die zij aangesteld hebben voor onze vervoersregio, nl. Engie. Zowel voor het aanbod van paal-volgt-wagen, waarbij particulieren een aanvraag kunnen doen, als voor de plaatsing van laadinfra op strategische locaties zijn we op Engie aangewezen. Wij hebben de strategische locaties doorgegeven, maar in tegenstelling tot bij het systeem van paal-volgt-wagen is er geen decretaal verplichte termijn waarbinnen ze de palen moeten plaatsen voor de locaties die we zelf doorgeven.
We hebben ondertussen wel contact gehad met Engie. Ze hebben ons aangegeven dat ze vanaf 1 oktober starten met de uitrol van deze strategische locaties en dat ze 60 palen per week kunnen plaatsen. Rekening houdende met het gegeven dat onze aanvragen zich situeren tussen aanvraag 600 en 700, zouden de palen er dus in januari of februari van volgend jaar moeten komen. Dit uiteraard met enig voorbehoud, aangezien we dit proces niet volledig zelf onder controle hebben. Maar het blijft een feit dat we dan een kwantumsprong maken in publieke laadinfrastructuur ten opzichte van de huidige situatie. Alle begrip dus voor wie op sommige ogenblikken geen plek kan vinden, maar er is dus een serieuze verbetering op komst.
Wat betreft de eigenlijke vraag, kan worden gesteld dat onze huidige signalisatie conform is. Wij houden ons aan de wettelijke voorschriften, namelijk het blauwe bord met ‘autodelen’ installeren. We hebben dit ook met Cambio besproken aangezien zij ondertussen ruime ervaring hebben opgebouwd in steden en gemeenten over heel Vlaanderen. Zij hebben ons bij de start aangeraden om nog een bijkomend bordje te hangen, waarop vermeld staat dat de plek voorbehouden wordt voor cambiowagens. Zij stellen dat extra beborden of belijnen geen bijkomend effect zou hebben. Zij hebben een verregaande oplossing, namelijk een parkeerbeugel, maar die installeren ze liever niet. Ik volg hen hierin: er hangen twee borden die duidelijk zijn en wij hanteren geen unieke signalisatie aangezien deze borden overal in Vlaanderen opduiken. Iedereen wordt geacht de wegcode te kennen en na te leven. Daarnaast gaven de mensen van Cambio aan dat ze vaststellen dat deze problematiek zich in het begin vaak voordoet, maar dat deze situaties naarmate de tijd vordert uitzonderlijker worden. Weliswaar indien er ook handhaving is op foutief parkeren. We mogen dit ook niet overroepen, want het gaat het grote deel van de tijd wel goed. Omdat mensen zich vaak wel aan de regels houden en omwille van het succes van de cambiowagens, waardoor ze vaak weg zijn.
De politie heeft aangegeven dat ons reglement en de bebording op het terrein conform zijn en dat ze bijgevolg in de mogelijkheid zijn om te sensibiliseren en beboeten. Zij kunnen dus effectief de burgers informeren en indien nodig handhaven, zoals ze dat bij legio andere activiteiten doen waarvoor de politie bevoegd is.
Ik stel dus voor dat dit ter sprake wordt gebracht op het bevoegde orgaan, zijnde de politieraad. Dat we vanuit de gemeente nog eens een communicatie doen over de regels op deze plekken, heb ik uiteraard niets op tegen.
Besluit
Voor raadslid Leo Verelst is dit antwoord voldoende en moet er niet gestemd worden over dit punt.