De notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn dienen ter goedkeuring voorgelegd te worden aan de daaropvolgende raadszitting.
Artikel 32 en 74 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
Artikel 26 van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn, zoals vastgesteld in de raad voor maatschappelijk welzijn van 21 juni 2022.
De notulen en het zittingsverslag van de raad voor maatschappelijk welzijn van 3 oktober 2023 zijn opgemaakt.
De notulen en het zittingsverslag kunnen worden goedgekeurd.
De notulen en het zittingsverslag van de raad voor maatschappelijk welzijn van 3 oktober 2023 worden goedgekeurd.
De huidige deontologische code voor mandatarissen werd goedgekeurd in respectievelijk de OCMW raad en de gemeenteraad van 5 oktober 2021.
De aanpassing van artikel 39 van het decreet over het lokaal bestuur met betrekking tot de oprichting van een deontologische commissie noopt tot een wijziging van de deontologische code.
Het decreet over het lokaal bestuur, meer bepaald de artikels 39, 55, 74 en 112.
Als bijlage is de huidige deontologische code toegevoegd met de voorgestelde aanpassingen (groene tekst) in functie van de decretale wijziging.
Dit voorstel is achtereenvolgens besproken in het fractieleidersoverleg van 18 april 2023, het schepencollege van 30 mei 2023 en opnieuw het fractieleidersoverleg op 11 oktober 2023.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de voorgestelde aanpassingen aan de deontologische code voor lokale mandatarissen en externe vertegenwoordigers goed.
De raad voor maatschappelijk welzijn heft de deontologische code voor lokale mandatarissen en externe vertegenwoordigers van 5 oktober 2021 op en vervangt deze door de gewijzigde deontologische code voor lokale mandatarissen en externe vertegenwoordigers.
OCMW Nijlen is lid van de dienstverlenende vereniging IOK.
In hun mail van 23 oktober 2023 nodigt IOK OCMW Nijlen uit op de buitengewone algemene vergadering die zal plaatsvinden op dinsdag 19 december 2023 om 18.00 uur in hun kantoren, Antwerpseweg 1 in Geel. Zij bezorgen hiertoe de agenda en de bijhorende stukken bij de agendapunten.
De agenda van deze algemene vergadering is als volgt:
IOK vraagt dat de raad voor maatschappelijk welzijn zich uitspreekt over de agendapunten en de vertegenwoordiger mandateert om zich namens OCMW Nijlen uit te spreken over de agendapunten in de algemene vergadering.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en DEEL 3, TITEL 3 inzake de intergemeentelijke samenwerking.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en in het bijzonder artikel 432, alinea 3, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
De statuten van de dienstverlenende vereniging IOK.
Op basis van de bekomen documenten kunnen de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2023 van de dienstverlenende vereniging IOK worden goedgekeurd.
Met de beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 12 maart 2019 werd schepen Luc Luyten aangesteld als effectief vertegenwoordiger en in de raad van 1 oktober 2019 raadslid Simon Kenens als plaatsvervangend vertegenwoordiger van OCMW Nijlen op de algemene vergaderingen van IOK en dit voor de ganse legislatuur.
De vertegenwoordiger dient gemandateerd te worden om te stemmen over de agendapunten van de algemene vergadering van IOK, conform de beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn.
De agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging IOK van 19 december 2023 worden goedgekeurd.
De raad draagt de aangeduide vertegenwoordiger/plaatsvervangend vertegenwoordiger op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de buitengewone algemene vergadering van IOK vastgesteld op 19 december 2023, te onderschrijven en zijn stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene vergadering.
Het vast bureau wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan de dienstverlenende vereniging IOK.
OCMW Nijlen is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal.
De oproeping tot de algemene vergadering van Cipal van donderdag 14 december 2023 om 16.00 uur, dewelke digitaal doorgaat, met de volgende agendapunten:
Het decreet lokaal bestuur en in het bijzonder de artikelen 77 en 78 inzake de bevoegdheid van de raad voor maatschappelijk welzijn en titel 3 inzake de intergemeentelijke samenwerking.
Titel 3 van het DLB inzake de intergemeentelijke samenwerking en in het bijzonder op art. 432, derde lid dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering.
De statuten van Cipal dv.
Op basis van de bekomen documenten kunnen de agendapunten van de algemene vergadering van 14 december 2023 van de dienstverlenende vereniging Cipal worden goedgekeurd.
Met de beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 12 maart 2019 werd schepen Luc Luyten aangesteld als effectief vertegenwoordiger en op de raad van 4 februari 2020 Annelies Van Looy als plaatsvervangend vertegenwoordiger van OCMW Nijlen op de algemene vergaderingen van Cipal en dit voor de ganse legislatuur.
De vertegenwoordiger dient gemandateerd te worden om te stemmen over de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal, conform de beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn.
De agendapunten van de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging Cipal van 14 december 2023 worden goedgekeurd.
De raad draagt de aangeduide vertegenwoordiger/plaatsvervangend vertegenwoordiger op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de algemene vergadering van Cipal vastgesteld op 14 december 2023, te onderschrijven en zijn stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene vergadering.
Het vast bureau wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.
Het raadsbesluit van 11 juni 2019 waarin de bevoegdheid voor het arbeidsreglement voor het OCMW-personeel gedelegeerd werd aan het vast bureau met onmiddellijke ingang.
Het vast bureau rapporteert hierover jaarlijks aan de raad voor maatschappelijk welzijn en kan deze bevoegdheid niet verder delegeren.
Het besluit van het vast bureau van 19 december 2022 waarin het vast bureau akkoord gaat met volgende aanpassingen aan het arbeidsreglement:
- De assistenten aanvullende thuiszorg krijgen de mogelijkheid om zich thuis om te kleden. De werkkledij mag niet worden gedragen in de privétijd, enkel tijdens de werktijd, tijdens het woon- werkverkeer en bij dienstverplaatsingen.
- De afspraken rond hybride werken worden opgenomen in het arbeidsreglement. De bijlage 'Thuiswerk' wordt vervangen door de bijlage 'Hybride werken'. De afspraken die gemaakt worden wat betreft de gsm-vergoeding en het gsm-abonnement worden toegevoegd in een aparte bijlage 'GSM-policy'.
- De nieuwe regeling rond de arbeidstijd voor personeelsleden met een glijdend uurrooster, die voortvloeit uit het hybride werken, wordt opgenomen in het arbeidsreglement.
- De gewijzigde re-integratieprocedure na ziekte wordt opgenomen in het arbeidsreglement.
Deze wijzigingen gaan in op 1 januari 2023.
Het besluit van het vast bureau van 30 mei 2023 waarin het vast bureau akkoord gaat met volgende aanpassingen aan het arbeidsreglement:
- De Wet van 30 oktober 2022 past de arbeidsovereenkomstenwet aan en voorziet in een vrijstelling om een geneeskundig getuigschrift voor te leggen voor de eerste dag van arbeidsongeschiktheid en dit drie maal per kalenderjaar. Het betreft een wijziging van de arbeidsovereenkomstenwet. Deze regeling heeft dus enkel betrekking op contractuele personeelsleden. Het is echter aangewezen hetzelfde beleid te volgen voor alle personeelsleden en dezelfde regels toe te passen ten aanzien van de statutaire personeelsleden. Door aanpassing in het arbeidsreglement geldt dit ook voor de statutaire personeelsleden.
In ons arbeidsreglement staat ook het volgende: Het personeelslid moet de werkgever geen geneeskundig getuigschrift bezorgen voor een afwezigheid van slechts 1 werkdag. Het personeelslid kan evenwel slechts twee maal per kalenderjaar van deze mogelijkheid gebruik maken. Deze afspraken in verband met eendagsziekte worden geschrapt.
- De procedure rond moederschapsbescherming wordt toegevoegd aan het arbeidsreglement.
- De fietspolicy wordt toegevoegd aan het arbeidsreglement.
- In de bijlage Hybride werken wordt toegevoegd hoe het thuiswerken kan worden opgeschort of stopgezet.
- De gegevens van de nieuwe vertrouwenspersonen worden toegevoegd in het arbeidsreglement.
- De contactpersonen en contactgegevens van de vakbondsorganisaties worden aangepast.
- De gegevens van de Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk worden gewijzigd (van Idewe naar Mensura).
- Er worden nog enkele kleine aanpassingen gedaan aan de re-integratieprocedure zodat deze helemaal in overeenstemming is met de nieuwe regeling.
- Voor personeelsleden die voor professionele doeleinden gebruik maken van een eigen smartphone waarvan de aankoop geheel of gedeeltelijk werd terugbetaald (= BYOD) wordt het volgende toegevoegd: De installatie en het gebruik van de app TikTok is niet toegestaan op een eigen smartphone die gebruikt wordt voor professionele doeleinden.
Aan iedere medewerker die een eigen toestel gebruikt voor professionele doeleinden (gebruik werk e-mail of een andere toepassing die data van medewerkers en/of klanten bevatten), wordt aanbevolen om TikTok niet te installeren of te gebruiken op dit toestel.
Deze wijzigingen aan het arbeidsreglement gaan in op 1 juni 2023.
Het arbeidsreglement voor het OCMW-personeel, goedgekeurd door de OCMW-raad op 9 mei 2018, zoals laatst gewijzigd in zitting van het vast bureau van 30 mei 2023.
De verschillende wijzigingen aan het arbeidsreglement voor het OCMW-personeel in de periode van 1 januari 2022 tot en met 31 oktober 2023 worden gerapporteerd aan de raad.
Omwille van de delegatie aan het vast bureau wordt er in rapportering aan de raad voorzien zodat raadsleden hun controlerecht kunnen uitoefenen.
Volgende wijzigingen werden goedgekeurd:
- De assistenten aanvullende thuiszorg krijgen de mogelijkheid om zich thuis om te kleden. De werkkledij mag niet worden gedragen in de privétijd, enkel tijdens de werktijd, tijdens het woon- werkverkeer en bij dienstverplaatsingen.
- De afspraken rond hybride werken worden opgenomen in het arbeidsreglement. De bijlage 'Thuiswerk' wordt vervangen door de bijlage 'Hybride werken'. De afspraken die gemaakt worden wat betreft de gsm-vergoeding en het gsm-abonnement worden toegevoegd in een aparte bijlage 'GSM-policy'.
- In de bijlage Hybride werken wordt ook toegevoegd hoe het thuiswerken kan worden opgeschort of stopgezet.
- De nieuwe regeling rond de arbeidstijd voor personeelsleden met een glijdend uurrooster, die voortvloeit uit het hybride werken, wordt opgenomen in het arbeidsreglement.
- De gewijzigde re-integratieprocedure na ziekte wordt opgenomen in het arbeidsreglement.
- De Wet van 30 oktober 2022 past de arbeidsovereenkomstenwet aan en voorziet in een vrijstelling om een geneeskundig getuigschrift voor te leggen voor de eerste dag van arbeidsongeschiktheid en dit drie maal per kalenderjaar. Het betreft een wijziging van de arbeidsovereenkomstenwet. Deze regeling heeft dus enkel betrekking op contractuele personeelsleden. Het is echter aangewezen hetzelfde beleid te volgen voor alle personeelsleden en dezelfde regels toe te passen ten aanzien van de statutaire personeelsleden. Door aanpassing in het arbeidsreglement geldt dit ook voor de statutaire personeelsleden.
In ons arbeidsreglement staat ook het volgende: Het personeelslid moet de werkgever geen geneeskundig getuigschrift bezorgen voor een afwezigheid van slechts 1 werkdag. Het personeelslid kan evenwel slechts twee maal per kalenderjaar van deze mogelijkheid gebruik maken. Deze afspraken in verband met eendagsziekte worden geschrapt.
- De procedure rond moederschapsbescherming wordt toegevoegd aan het arbeidsreglement. Dit is een verplichting vanuit de codex welzijn op het werk. Zwangere werknemers behoren tot de groep van kwetsbare werknemers waarvoor mogelijks extra maatregelen moeten worden getroffen ter bescherming van de werknemer en het ongeboren of zogende kind.
- De fietspolicy wordt toegevoegd aan het arbeidsreglement.
- De gegevens van de nieuwe vertrouwenspersonen worden toegevoegd in het arbeidsreglement.
- De contactpersonen en contactgegevens van de vakbondsorganisaties worden aangepast.
- De gegevens van de Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk worden gewijzigd (van Idewe naar Mensura).
- Voor personeelsleden die voor professionele doeleinden gebruik maken van een eigen smartphone waarvan de aankoop geheel of gedeeltelijk werd terugbetaald (= BYOD) wordt het volgende toegevoegd: De installatie en het gebruik van de app TikTok is niet toegestaan op een eigen smartphone die gebruikt wordt voor professionele doeleinden.
Aan iedere medewerker die een eigen toestel gebruikt voor professionele doeleinden (gebruik werk e-mail of een andere toepassing die data van medewerkers en/of klanten bevatten), wordt aanbevolen om TikTok niet te installeren of te gebruiken op dit toestel.
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de verschillende wijzigingen aan het arbeidsreglement voor het OCMW-personeel in de periode van 1 januari 2022 tot en met 31 oktober 2023.
De huidige ledenbijdrage (momenteel gesponsord door serviceclub FO Diamant) bedraagt € 7,00 per jaar of € 3,50 per half jaar. De ledenbijdrage werd echter de voorbije jaren niet geïndexeerd.
Vanuit Mpact, de overkoepelende organisatie, wordt momenteel geadviseerd een bijdrage van € 12,00 per jaar of € 6,00 per half jaar te vragen.
Aangezien we merken dat de huidige beschikbare budgetten onvoldoende zijn voor de werkingskosten en waardering van onze vrijwilligers, stellen we voor vanaf 1 januari 2024 de ledenbijdrage op te trekken.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald de artikelen 2 en 77.
Het is wenselijk om de ledenbijdrage op te trekken zodat er voldoende budget is om de werkingskosten te betalen.
Om de ledenbijdrage te bepalen, werd het advies vanuit Mpact gevolgd. Omliggende gemeentes Heist-op-den-Berg, Berlaar en Herenthout, hanteren dezelfde bedragen.
De serviceclub FO Diamant wordt steeds in oktober bevraagd of zij ook voor het volgende jaar hun sponsoring wensen verder te zetten. Zij zullen in kennis gesteld worden van de verhoging. Indien zij nog wel wensen te sponsoren, maar niet het volledige bedrag, zal de opleg gefactureerd worden aan de leden.
In de zitting van het bijzonder comité voor de sociale dienst van 10 oktober 2023 werd er door de leden van het bijzonder comité een gunstig advies gegeven betreffende het voorstel tot verhoging van de ledenbijdrage.
De raad voor maatschappelijk welzijn geeft goedkeuring inzake de wijziging in het retributiereglement betreffende de verhoging van de ledenbijdrage naar € 12,00 per jaar, € 6,00 per half jaar en maximaal € 18,00 per koppel/gezin vanaf 1 januari 2024.
Het retributiereglement omtrent de Minder Mobielen Centrale, zoals goedgekeurd door de raad voor maatschappelijk welzijn van 6 september 2022, wordt opgeheven op 31 december 2023.
Mondelinge vragen van de raadsleden tijdens de vergadering.
Artikel 4 §4 van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn, zoals vastgesteld in de raad voor maatschappelijk welzijn van 21 juni 2022.
Na afhandeling van de agenda van de openbare vergadering kunnen de raadsleden mondelinge vragen stellen over OCMW aangelegenheden, die niet op de agenda van de raad staan. Deze mondelinge vragen worden ten laatste tijdens de volgende zitting beantwoord.
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt vast dat geen mondelinge vragen worden gesteld.