Voorgeschiedenis
Eind 2017 werd de Acute Opvang opgericht. Het CAW Boom Mechelen Lier verzorgde tot op vandaag met deze werking de opvang en begeleiding van dak- en thuislozen. Sinds 2019 is de acute opvang gecofinancieerd door de lokale besturen volgens een gemengd (solidair + afname) systeem. De acute opvang is 24u op 24u en 7 dagen op 7 open. Er is een maximum capaciteit voor opvang van 10 individuele kamers en 2 gezinskamers, voor een verblijf van maximaal 1 maand.
De voorbije jaren hebben de lokale besturen de nood aan meer opvang en begeleiding van dak- en thuislozen zien toenemen. 1 aanvraag op 4 kon niet worden opgenomen wegens een te beperkte capaciteit.
Om aan de noden tegemoet te komen werkte het CAW met de besturen een visie uit, met name de ketenaanpak die 5 doelstellingen nastreeft:
Deze visie werd geconcretiseerd in een samenwerkingsovereenkomst die door de raad voor maatschappelijk welzijn van 18 januari 2022 werd goedgekeurd.
Feiten en context
De samenwerking tussen lokaal bestuur/OCMW en hulp-zorgverlening (CAW) vertaalt zich ook naar het gezamenlijk bundelen van de krachten en financiële mogelijkheden. Vanuit de hulpverlening (CAW) worden de financiële middelen vanuit de Vlaamse overheid in maximale transparantie ingezet in een regionaal aanbod voor de lokale besturen/OCMW’s.
Het regionaal aanbod van de ketenaanpak dak- en thuisloosheid vraagt een jaarlijkse investering. Het CAW zet transparant haar middelen in voor een regionaal aanbod van begeleiding en opvang voor dak- en thuislozen.
Binnen de werking van de 18 lokale besturen en de Regionale Welzijnskoepel Rivierenland engageren de gemeenten zich om te werken volgens een solidariteitsmodel voor bijkomende financiering van regionale aanbod. Voor het jaar 2022 werd een gemengd financieringsmodel voor de lokale besturen voorgesteld, net zoals in 2019.
Volgende uitgangspunten werden gehanteerd:
* Het inwonersaantal wordt bepaald op basis van de officiële bevolkingsstatistieken die worden aangemaakt en gepubliceerd door de federale overheid.
* Iedere gemeente draagt bij op basis van inwonersaantallen, maar tevens ook op basis van de gebruikte diensten.
* De niet toewijsbare aanmeldingen worden niet meegenomen in de berekening.
* De totale bijdrage voor de lokale besturen zal voor de helft gefinancierd worden op basis van inwonersaantallen en de andere helft op basis van het aantal verwijzingen.
=> Voor het jaar 2023 wordt enkel een indexering van de financiering toegepast (zie addendum in bijlage).
=> Vanaf 2024 zal elke gemeente bijdragen op basis van inwonersaantallen (50%), maar tevens ook op basis van de gebruikte diensten (50%) (zie berekening verdeelsleutel in addendum in bijlage).
De Wet van 26 mei 2002 betreffende het recht op maatschappelijke integratie.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en in het bijzonder artikel 77 inzake de bevoegdheid van de raad voor maatschappelijk welzijn.
Deze ketenaanpak resulteert in een breed gedragen aanpak van dak- en thuisloosheid voor de ganse zorgregio. De aanpak vertrekt vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid en het bundelen van krachten en expertise voor een divers aanbod op maat van de cliënten.
De regionale capaciteit (aantal bedden) voor de opvang en begeleiding van dak- en thuislozen in de 18 lokale besturen wordt door deze ketenaanpak verdubbeld: van 10 individuele kamers en 2 gezinskamers (23 bedden) naar 37 individuele en 3 gezinskamers (49 bedden en een buffer van 10 bedden).
Er wordt ook heel wat aandacht besteed aan verschillende vormen van begeleiding van mensen die dak- of thuisloos dreigen te worden.
Vanuit team hulpverlening wordt aangegeven dat er zeker nood is aan een regionale ondersteuning bij de begeleiding van (dreigende) dak- en thuislozen.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het addendum bij de samenwerkingsovereenkomst tussen CAW Boom Mechelen Lier en de 18 gemeenten uit de zorgregio Rivierenland en Rupelstreek goed.
De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord met het uitgewerkte financieringsmodel waarbij de totale bijdrage van de lokale besturen voor de helft gefinancierd wordt op basis van inwonersaantallen, maar tevens voor de helft op basis van gebruikte diensten.