Met de instorting van de dakrand van het Githo in het achterhoofd, moesten we helaas vaststellen dat het schepencollege nalaat een nieuwe gevaarlijke situatie aan te pakken. In het kantoorgebouw in de St Lambertusstraat waar de financiële dienst van de gemeente is gevestigd, zijn een aantal gevelplaten zwaar beschadigd. Een aantal platen zijn aan het loskomen en enkele platen zijn zelfs serieus gebarsten. De kans is niet onbestaande dat bij de volgende doortocht van één of andere storm of zelfs al een stevige windvlaag er, net zoals bij het Githo, opnieuw brokstukken op de openbare weg zouden vallen. Daarbij kan zowel materiële schade aan geparkeerde wagens ontstaan, maar, nog veel erger, is het ook mogelijk dat passerende voetgangers het slachtoffer zouden worden van vallende brokstukken.
Verder moesten we eveneens vaststellen dat naast de gammele gevelbekleding ook het dak nog niet hersteld werd. Vanop de straat ziet men een ontbrekend stuk dakrand dat tijdens een vroegere storm al van het dak gevallen is op de openbare weg. Volgens een buurtbewoonster is dit al geruime tijd zo en dateert deze schade al van geruime tijd geleden. Gelukkig gebeurde dit zonder slachtoffers. Er liggen evenwel op het dak nog zandzakjes die het dak op een voorlopige manier veilig zouden moeten houden. Een herstelling dringt zich dan ook snel op.
Tijdens de gemeenteraad van september 2022 vroegen wij om op korte termijn een inventaris te maken van alle pijnpunten in onze gemeentelijke gebouwen. Blijkbaar ligt het college hier echter niet echt wakker van, want een jaar later hebben wij deze inventaris nog niet gezien en werden broodnodige herstellingen aan het voormalige OCMW-kantoor nog niet uitgevoerd.
Wij gaan ervan uit dat, wat betreft de beschadigde gevelplaten, mogelijks de tienjarige aansprakelijkheid van de aannemer kan ingeroepen worden. De oplevering van het gebouw dateert immers van 2017 zodat deze aansprakelijkheidstermijn nog loopt.
Voor de schade aan het dak en de mogelijke gevolgschade in het gebouw gaan we er dan weer van uit dat de gemeente een aangifte gedaan heeft bij de brandverzekeraar van de gemeente.
Tenslotte stelden we vast dat het algemene onderhoud van het gebouw te wensen overlaat. Het lijkt ons aangewezen om zo snel mogelijk een rondgang te doen en het nodige onderhoud uit te voeren. Zo kan u op de foto's zien hoe erg de vensterschabben er aan toe zijn.
Wij hebben dan ook de volgende vragen over de dakschade :
- welke schade, zichtbaar en niet zichtbaar, werd er aangericht en wat is de geraamde kost voor de herstellingen ?
- werd deze schade aangegeven aan de verzekeraar en zoja, wat is diens standpunt terzake ?
- werd er al opdracht gegeven om deze schade te herstellen ? Zoja, wanneer zou dit worden uitgevoerd en door wie ?
Wat betreft de gevelschade doen wij de volgende voorstellen :
- zo spoedig mogelijk de nodige maatregelen treffen om erger te voorkomen. Hiertoe horen maatregelen om de zone rond het gebouw te beveiligen zolang de loskomende en de gebarsten platen niet verwijderd of beveiligd zijn, en uiteraard ook een herstelling van de gevaarlijke panelen zelf.
- na te gaan of de tienjarige aansprakelijkheid van de aannemer kan ingeroepen worden en hem in bevestigend geval zo spoedig mogelijk in gebreke te stellen voor deze schade.
Antwoord schepen Paul Laurijssen
De dakrand is losgerukt door de wind (stormschade). De roofing zelf is niet beschadigd. De schade werd aan de verzekeraar aangegeven. In juli 2023 werd door de verzekeringsmaatschappij een expertise uitgevoerd. We wachten de resultaten hiervan nog af. De schade werd tijdelijk hersteld door team facility. Een definitieve herstelling zal plaatsvinden na afloop van het verzekeringsdossier.
Vele panelen lijken te verduren en trekken krom of vertonen scheurvorming en minstens aan één zijde lijkt de volledige gevel(structuur) af te zakken. De aannemer is op de hoogte van deze problematiek en erkent zijn verantwoordelijkheid gezien de oplevering in 2014 plaatsvond is deze 10 jaar aansprakelijk. De aannemer heeft zijn onderaannemer in gebreke gesteld op 5 mei 2023. Ondertussen worden de nodige maatregelen treffen om erger te voorkomen. Hiertoe horen maatregelen om de zone rond het gebouw te beveiligen zolang de loskomende en de gebarsten platen niet verwijderd of beveiligd zijn, en uiteraard ook een herstelling van de gevaarlijke panelen zelf.
Wat het algemeen onderhoud betreft, zal opdracht gegeven worden aan de diensten om dit zo snel mogelijk uit te voeren.
Besluit
Voor raadslid Leo Verelst is dit antwoord voldoende en hoeft niet gestemd te worden over dit punt.