De notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn dienen ter goedkeuring voorgelegd te worden aan de daaropvolgende raadszitting.
Artikel 32 en 74 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
Artikel 26 van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn, zoals vastgesteld in de raad voor maatschappelijk welzijn van 21 juni 2022.
De notulen en het zittingsverslag van de raad voor maatschappelijk welzijn van 4 juli 2023 zijn opgemaakt.
De notulen en het zittingsverslag kunnen worden goedgekeurd.
De notulen en het zittingsverslag van de raad voor maatschappelijk welzijn van 4 juli 2023 worden goedgekeurd.
De beslissing van de gemeenteraad van 12 september 2023 waarin kennis wordt genomen van het ontslag van raadslid Manuela Verbist en Danny Kerkhofs wordt geïnstalleerd als gemeenteraadslid in haar opvolging.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 over het lokaal bestuur met betrekking tot de raad voor maatschappelijk welzijn, meer bepaald artikels 68 tot en met 73.
Het ontslag als gemeenteraadslid van Manuela Verbist houdt van rechtswege haar ontslag van het mandaat van lid van de raad voor maatschappelijk welzijn in en ingevolge de installatie als gemeenteraadslid is het opvolgend gemeenteraadslid, Danny Kerkhofs, van rechtswege lid van de raad voor maatschappelijk welzijn.
De raad voor maatschappelijk welzijn, die uit dezelfde leden als de gemeenteraad bestaat, bestaat uit personen van verschillend geslacht en is dus rechtsgeldig samengesteld.
De rang die de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn innemen is dezelfde als de rang die ze als gemeenteraadslid innemen. Het opvolgend raadslid komt als laatste voor op de voorrangstabel van de gemeenteraadsleden.
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het ontslag van gemeenteraadslid Manuela Verbist dat van rechtswege haar ontslag van het mandaat van lid van de raad voor maatschappelijk welzijn inhoudt en de installatie van Danny Kerkhofs als gemeenteraadslid in opvolging van Manuela Verbist, waarbij Danny Kerkhofs van rechtswege lid van de raad voor maatschappelijk welzijn is.
De raad voor maatschappelijk welzijn, die uit dezelfde leden als de gemeenteraad bestaat, bestaat uit personen van verschillend geslacht en is dus rechtsgeldig samengesteld.
De rang die de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn innemen is dezelfde als de rang die ze als gemeenteraadslid innemen. Het opvolgend raadslid komt als laatste voor op de voorrangstabel van de gemeenteraadsleden.
Het OCMW is lid van de Intergemeentelijke Aankoopdienst (IAD) van IOK.
IOK heeft een groepsaankoop aangaande 'Raamovereenkomst voor het uitvoeren van diensten inzake EPC-verslaggeving' gevoerd. Deze opdracht heeft als voorwerp het uitvoeren van diensten met betrekking tot EPC-verslaggeving aan diverse diensten in de Antwerpse Kempen die lid zijn van de intergemeentelijke aankoopdienst van IOK, en dit voor een periode van 4 jaar.
De startdatum is 1 augustus 2023.
De dienstverlenende vereniging IOK treedt voor de leden van IAD op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6ยฐa) en 7ยฐb) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 ยง 2 van bovenvermelde wet.
Artikel 78, tweede lid, 10° van het Decreet Lokaal Bestuur.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten.
Op 7 juli 2023 heeft de raad van bestuur van IOK de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop 'Raamovereenkomst uitvoeren van diensten inzake EPC-verslaggeving' voor de percelen 1, 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10 en 11 gegund aan en bij mededeling van 28 juli 2023 aan Remac, Weverstraat 13, 9950 Lievegem en voor perceel 12 gegund aan en bij mededeling van 28 juli 2023 gesloten met HOME 2B, Diepestraat 106, 2230 Herselt.
Het OCMW begroot het bedrag voor de afname op basis van de raamovereenkomst op โฌ 550,00 exclusief btw.
Het OCMW wordt nu gevraagd om toe te treden tot de gegunde en gesloten groepsaankoop van aankoopcentrale IOK.
Op basis van het Decreet Lokaal Bestuur de raad voor maatschappelijk welzijn voor deze opdracht bevoegd is om te beslissing voor deze toetreding tot de aankoopcentrale.
Het OCMW treedt toe tot de aankoopcentrale van IOK aangaande de groepsaankoop 'Raamovereenkomst voor het uitvoeren van diensten inzake EPC verslaggeving' voor een geraamd bedrag van € 550,00 exclusief btw.
Het bestuur is aangesloten bij OFP Prolocus voor het aanvullend pensioenplan voor de contractuele personeelsleden (om de pensioenkloof tussen statutaire personeelsleden en contractuele personeelsleden te dichten). Momenteel is het bestuur aangesloten bij de defined benefit regeling van OFP Prolocus met een kloofdichting van 50 %, die gefinancierd wordt in het Provant afzonderlijk vermogen.
Binnen dit plan belooft de werkgever een bepaald aanvullend pensioen dat zal worden uitgekeerd in een jaarlijkse geรฏndexeerde pensioenrente.
OFP Prolocus heeft nu de mogelijkheid ingevoerd om over te stappen naar een nieuw plan, met name een defined contribution formule (vaste-bijdragenplan), dat gefinancierd wordt in het VVSG afzonderlijk vermogen.
In een defined contribution plan belooft de werkgever een bepaalde bijdrage (een jaarlijkse bijdrage uitgedrukt als een percentage van het aan RSZ onderworpen brutoloon) te betalen zonder vastgesteld rendement (uitgezonderd het minimumrendement zolang het personeelslid in dienst blijft, met name de WAP-garantie, op dit moment 1,75 %).Principiรซle beslissing vast bureau
Vakbondsoverleg
Beslissing OCMW-raad tot toetreding tot het DC-plan
Informeren personeel om keuze te kunnen maken
OFP Prolocus maakte een nota op maat van het bestuur met de toelichting van de verschillende mogelijkheden binnen het nieuwe plan (flat rate, step rate en step rate met tussenplafond) en vergeleek het huidige plan met het eventuele nieuwe plan.
De step rate formule betekent dat het mogelijk is om op het gedeelte van het loon dat boven het maximumplafond voor de berekening van het wettelijke pensioen uitkomt, een hogere toezegging te doen om zo het verschil tussen een statutair pensioen en een wettelijk pensioen verder te verkleinen.
Bij de flat rate formule wordt er jaarlijks een vast percentage van het aan RSZ onderworpen brutoloon per personeelslid bijgedragen.
Er wordt voorgesteld om voor volgende formule te kiezen:
3,3% S
Deze formule leunt sterk aan bij de huidige formule voor alle categorieën van personeelsleden behalve voor de hogere A-niveaus (A4-A5) Zie ook tabel in bijlage. Er wordt minder de filosofie gevolgd van de kloofdichting met het pensioen van de statutairen maar meer de filosofie van het aanbieden van een aanvullende groepsverzekering op gelijke basis voor alle contractuele medewerkers.
Het bestuur zal dit percentage jaarlijks bijdragen. Wanneer over de totale loopbaan waarbij het personeel aangesloten was bij het DC-plan, de wettelijke WAP garantie (minimumrendement) niet behaald wordt en de bijkomende opgebouwde voorzieningen (Prefinanciering en WAP voorzieningen) onvoldoende zijn, dan zal het bestuur bijkomende bijdragen moeten betalen.
Momenteel is het minimumrendement gelijk aan 1,75% voor actieve aangeslotenen (1), 0% voor passieve aangeslotenen (2).
Het bestuur zal, als bijkomende veiligheid, de eerste vijf jaar, bovenop de middelen nodig voor de pensioentoezegging, moeten voorzien in een extra prefinanciering van 5% om zo de kans op het betalen van bijkomende bijdragen te verkleinen. Deze prefinanciering blijft ter beschikking van het bestuur ter financiering van latere bijdragen;
Het behaalde rendement boven het minimumrendement, momenteel gelijk aan 1,75%, zal niet volledig toegewezen worden aan de contractuele personeelsleden. Een deel zal gebruikt worden om WAP voorzieningen op te bouwen, en eventuele tekorten ten gevolge van de minimumrendementsgarantie aan te zuiveren.
In dit nieuwe plan van OFP Prolocus zit eveneens een overlijdensdekking. Dit in tegenstelling met het bestaande plan.
In het nieuwe plan verlaat het bestuur de oorspronkelijke filosofie om een levenslange bijkomende rente ter aanvulling van het wettelijk pensioen te voorzien en zal er in de plaats éénmalig een kapitaal worden uitgekeerd.
In het nieuwe plan volgt het bestuur de maatschappelijke evolutie waarbij er steeds minder defined benefit plannen worden aangeboden en steeds meer vaste-bijdragenplannen (defined contribution).
Het nieuwe plan is ook minder inflatiegevoelig zodat er minder buffers moeten aangehouden worden zodat dit plan, op lange termijn, goedkoper is voor het bestuur dan het defined benefit plan en dat er minder kans is op onvoorziene meeruitgaven.
Overstap naar het nieuwe plan houdt rekening met de reeds aangesloten personeelsleden. Deze kunnen individueel kiezen om in het huidig plan te blijven of om vanaf 1 januari 2024 voor de toekomst over te gaan naar het nieuwe plan. Personeel aangeworven vanaf voormelde datum kan enkel maar in het nieuwe plan een tweede pensioenpijler opbouwen. Deze keuzemogelijkheid wordt enkel nu gegeven.
Het bestuur vormt met andere rechtspersonen waarmee ze nauwe banden heeft (gemeente, AGB's, OCMW) een MIPS-Groep (Multi-Inrichters PensioenStelsel):Binnen deze MIPS-groep geldt dat er interne mobiliteit is voor het personeel zonder dat dit gevolgen heeft voor de pensioentoezegging van het personeelslid. Ieder lid van een MIPS-Groep moet eenzelfde plan aanbieden.
De op basis van het financieringsplan verschuldigde bijdragen zullen ingehouden worden door de RSZ en daarna doorgestort worden aan OFP Prolocus; De beheerskosten ten gunste van het fonds, worden, evenals bij de DB-formule, de eerste jaren niet aangerekend.
[1] Een aangeslotene in dienst van het bestuur
[2] Een aangeslotene die het bestuur verlaten heeft en zijn pensioenreserves in OFP PROLOCUS heeft laten staan.
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist om met ingang van 1 januari 2024 voor de toekomstige diensten over te stappen naar de vaste-bijdragenformule (in plaats van de huidige DB formule).
De raad voor maatschappelijk welzijn kiest voor een formule met een bijdragevoet van 3,3% S.
Aan de op 31 december 2023 actieve contractuele personeelsleden wordt een individuele keuze gegeven om in het huidige plan te blijven of om over te stappen naar het nieuwe plan. Deze keuzemogelijkheid wordt éénmalig aangeboden.
Aan al de toekomstige contractuele personeelsleden wordt standaard het nieuwe vaste-bijdragenplan aangeboden.
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist om een MIPS groep op te richten met volgende besturen: 206636526 Nijlen.
Het OCMW is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal.
De oproeping tot de buitengewone algemene vergadering van Cipal van donderdag 12 oktober 2023 om 16.00 uur, die op digitale wijze zal doorgaan. Cipal dv bezorgt hiertoe de agenda en documentatie.
De vergadering heeft de volgende agenda:
Het decreet lokaal bestuur en in het bijzonder de artikelen 77 en 78 inzake de bevoegdheid van de raad voor maatschappelijk welzijn en titel 3 inzake de intergemeentelijke samenwerking.
Titel 3 van het DLB inzake de intergemeentelijke samenwerking en in het bijzonder op art. 432, derde lid dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering.
De statuten van Cipal.
Op basis van de bekomen documenten kunnen de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 12 oktober 2023 van de dienstverlenende vereniging Cipal worden goedgekeurd.
Met de beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 12 maart 2019 werd schepen Luc Luyten aangesteld als effectief vertegenwoordiger en op 4 februari 2020 raadslid Annelies Van Looy als plaatsvervangend vertegenwoordiger van OCMW Nijlen op de algemene vergaderingen van Cipal en dit voor de ganse legislatuur.
De vertegenwoordiger dient gemandateerd te worden om te stemmen over de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal, conform de beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn.
De agendapunten van de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging Cipal van 12 oktober 2023 worden goedgekeurd.
De effectief en plaatsvervangend vertegenwoordiger van het OCMW, respectievelijk schepen Luc Luyten en raadslid Annelies Van Looy, worden gemandateerd om op de algemene vergadering van Cipal dv op 12 oktober 2023 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Het vast bureau wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal dv.
Het bestuur ontving op 21 augustus 2023 een brief van het Agentschap Binnenlands Bestuur, Afdeling Lokale financiรซn, Havenlaan 88 bus 70 te 1000 Brussel, waarbij het goedkeuringsbesluit van de jaarrekening 2022 van gemeente en OCMW Nijlen wordt bezorgd.
Uit het onderzoek van de jaarrekening blijkt niet dat ze onjuist of onvolledig is of dat ze geen waar en getrouw beeld geeft van de financiรซle toestand.
Er wordt kennis genomen van het besluit van de gouverneur tot goedkeuring van de jaarrekening over het financiële boekjaar 2022 van gemeente en OCMW Nijlen.
Ter realisatie van het grootschalig Sigma-project werd de gemeente door de Vlaamse Landmaatschappij gecontacteerd om over te gaan tot vrijwillige verkoop van een aantal percelen kadastraal gekend als afdeling 1 - sectie A - nrs. 39K, 40H en 724A. Het project kadert binnen de strategische projecten ter realisatie van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen en is opgestart op 1 mei 2021.
In zitting van 8 november 2022 ging de raad voor maatschappelijk welzijn akkoord met het voorstel van de Vlaamse Landmaatschappij en werd de eenzijdige belofte van verkoop ondertekend.
Door de Vlaamse Landmaatschappij werd de Dienst Vastgoedtransacties Antwerpen aangesteld om de akte te verlijden.
De ontwerpakte van aankoop onroerend goed, opgesteld door Marc Luyckx, Vlaams commissaris bij de Dienst Vastgoedtransacties Antwerpen, van de percelen grond:
mits de prijs van € 53 802,00 (drieënvijftigduizend achthonderd en twee euro) wordt voorgelegd.
De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt uitdrukkelijk ontslagen enige ambtshalve inschrijving te nemen, om gelijk welke reden, bij de overschrijving van een uitgifte van deze akte.
De overdracht geschiedt voor algemeen nut, met name voor de realisatie van het Sigma-project.
Artikel 78 van decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.
Er kan akkoord gegaan worden met de voorgestelde grondverkoop.
De verkoop van de onroerende goederen:
aan de Vlaamse Landmaatschappij wordt goedgekeurd.
De verkoop gebeurt tegen de prijs van € 53 802,00 (drieënvijftigduizend achthonderd en twee euro).
De overdracht geschiedt voor algemeen nut, met name voor de realisatie van het Sigma-project.
De akte wordt verleden door de dienst Vastgoedtransacties Antwerpen, Kievitplein 20 bus 1 te 2018 Antwerpen.
De voorzitter van de raad voor maatschappelijk Welzijn en de algemeen directeur worden gelast met de ondertekening van de aankoopakte.
Voorgeschiedenis
Eind 2017 werd de Acute Opvang opgericht. Het CAW Boom Mechelen Lier verzorgde tot op vandaag met deze werking de opvang en begeleiding van dak- en thuislozen. Sinds 2019 is de acute opvang gecofinancieerd door de lokale besturen volgens een gemengd (solidair + afname) systeem. De acute opvang is 24u op 24u en 7 dagen op 7 open. Er is een maximum capaciteit voor opvang van 10 individuele kamers en 2 gezinskamers, voor een verblijf van maximaal 1 maand.
De voorbije jaren hebben de lokale besturen de nood aan meer opvang en begeleiding van dak- en thuislozen zien toenemen. 1 aanvraag op 4 kon niet worden opgenomen wegens een te beperkte capaciteit.
Om aan de noden tegemoet te komen werkte het CAW met de besturen een visie uit, met name de ketenaanpak die 5 doelstellingen nastreeft:
Deze visie werd geconcretiseerd in een samenwerkingsovereenkomst die door de raad voor maatschappelijk welzijn van 18 januari 2022 werd goedgekeurd.
Feiten en context
De samenwerking tussen lokaal bestuur/OCMW en hulp-zorgverlening (CAW) vertaalt zich ook naar het gezamenlijk bundelen van de krachten en financiële mogelijkheden. Vanuit de hulpverlening (CAW) worden de financiële middelen vanuit de Vlaamse overheid in maximale transparantie ingezet in een regionaal aanbod voor de lokale besturen/OCMW’s.
Het regionaal aanbod van de ketenaanpak dak- en thuisloosheid vraagt een jaarlijkse investering. Het CAW zet transparant haar middelen in voor een regionaal aanbod van begeleiding en opvang voor dak- en thuislozen.
Binnen de werking van de 18 lokale besturen en de Regionale Welzijnskoepel Rivierenland engageren de gemeenten zich om te werken volgens een solidariteitsmodel voor bijkomende financiering van regionale aanbod. Voor het jaar 2022 werd een gemengd financieringsmodel voor de lokale besturen voorgesteld, net zoals in 2019.
Volgende uitgangspunten werden gehanteerd:
* Het inwonersaantal wordt bepaald op basis van de officiële bevolkingsstatistieken die worden aangemaakt en gepubliceerd door de federale overheid.
* Iedere gemeente draagt bij op basis van inwonersaantallen, maar tevens ook op basis van de gebruikte diensten.
* De niet toewijsbare aanmeldingen worden niet meegenomen in de berekening.
* De totale bijdrage voor de lokale besturen zal voor de helft gefinancierd worden op basis van inwonersaantallen en de andere helft op basis van het aantal verwijzingen.
=> Voor het jaar 2023 wordt enkel een indexering van de financiering toegepast (zie addendum in bijlage).
=> Vanaf 2024 zal elke gemeente bijdragen op basis van inwonersaantallen (50%), maar tevens ook op basis van de gebruikte diensten (50%) (zie berekening verdeelsleutel in addendum in bijlage).
De Wet van 26 mei 2002 betreffende het recht op maatschappelijke integratie.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en in het bijzonder artikel 77 inzake de bevoegdheid van de raad voor maatschappelijk welzijn.
Deze ketenaanpak resulteert in een breed gedragen aanpak van dak- en thuisloosheid voor de ganse zorgregio. De aanpak vertrekt vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid en het bundelen van krachten en expertise voor een divers aanbod op maat van de cliënten.
De regionale capaciteit (aantal bedden) voor de opvang en begeleiding van dak- en thuislozen in de 18 lokale besturen wordt door deze ketenaanpak verdubbeld: van 10 individuele kamers en 2 gezinskamers (23 bedden) naar 37 individuele en 3 gezinskamers (49 bedden en een buffer van 10 bedden).
Er wordt ook heel wat aandacht besteed aan verschillende vormen van begeleiding van mensen die dak- of thuisloos dreigen te worden.
Vanuit team hulpverlening wordt aangegeven dat er zeker nood is aan een regionale ondersteuning bij de begeleiding van (dreigende) dak- en thuislozen.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het addendum bij de samenwerkingsovereenkomst tussen CAW Boom Mechelen Lier en de 18 gemeenten uit de zorgregio Rivierenland en Rupelstreek goed.
De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord met het uitgewerkte financieringsmodel waarbij de totale bijdrage van de lokale besturen voor de helft gefinancierd wordt op basis van inwonersaantallen, maar tevens voor de helft op basis van gebruikte diensten.
Met de instorting van de dakrand van het Githo in het achterhoofd, moesten we helaas vaststellen dat het schepencollege nalaat een nieuwe gevaarlijke situatie aan te pakken. In het kantoorgebouw in de St Lambertusstraat waar de financiële dienst van de gemeente is gevestigd, zijn een aantal gevelplaten zwaar beschadigd. Een aantal platen zijn aan het loskomen en enkele platen zijn zelfs serieus gebarsten. De kans is niet onbestaande dat bij de volgende doortocht van één of andere storm of zelfs al een stevige windvlaag er, net zoals bij het Githo, opnieuw brokstukken op de openbare weg zouden vallen. Daarbij kan zowel materiële schade aan geparkeerde wagens ontstaan, maar, nog veel erger, is het ook mogelijk dat passerende voetgangers het slachtoffer zouden worden van vallende brokstukken.
Verder moesten we eveneens vaststellen dat naast de gammele gevelbekleding ook het dak nog niet hersteld werd. Vanop de straat ziet men een ontbrekend stuk dakrand dat tijdens een vroegere storm al van het dak gevallen is op de openbare weg. Volgens een buurtbewoonster is dit al geruime tijd zo en dateert deze schade al van geruime tijd geleden. Gelukkig gebeurde dit zonder slachtoffers. Er liggen evenwel op het dak nog zandzakjes die het dak op een voorlopige manier veilig zouden moeten houden. Een herstelling dringt zich dan ook snel op.
Tijdens de gemeenteraad van september 2022 vroegen wij om op korte termijn een inventaris te maken van alle pijnpunten in onze gemeentelijke gebouwen. Blijkbaar ligt het college hier echter niet echt wakker van, want een jaar later hebben wij deze inventaris nog niet gezien en werden broodnodige herstellingen aan het voormalige OCMW-kantoor nog niet uitgevoerd.
Wij gaan ervan uit dat, wat betreft de beschadigde gevelplaten, mogelijks de tienjarige aansprakelijkheid van de aannemer kan ingeroepen worden. De oplevering van het gebouw dateert immers van 2017 zodat deze aansprakelijkheidstermijn nog loopt.
Voor de schade aan het dak en de mogelijke gevolgschade in het gebouw gaan we er dan weer van uit dat de gemeente een aangifte gedaan heeft bij de brandverzekeraar van de gemeente.
Tenslotte stelden we vast dat het algemene onderhoud van het gebouw te wensen overlaat. Het lijkt ons aangewezen om zo snel mogelijk een rondgang te doen en het nodige onderhoud uit te voeren. Zo kan u op de foto's zien hoe erg de vensterschabben er aan toe zijn.
Wij hebben dan ook de volgende vragen over de dakschade :
- welke schade, zichtbaar en niet zichtbaar, werd er aangericht en wat is de geraamde kost voor de herstellingen ?
- werd deze schade aangegeven aan de verzekeraar en zoja, wat is diens standpunt terzake ?
- werd er al opdracht gegeven om deze schade te herstellen ? Zoja, wanneer zou dit worden uitgevoerd en door wie ?
Wat betreft de gevelschade doen wij de volgende voorstellen :
- zo spoedig mogelijk de nodige maatregelen treffen om erger te voorkomen. Hiertoe horen maatregelen om de zone rond het gebouw te beveiligen zolang de loskomende en de gebarsten platen niet verwijderd of beveiligd zijn, en uiteraard ook een herstelling van de gevaarlijke panelen zelf.
- na te gaan of de tienjarige aansprakelijkheid van de aannemer kan ingeroepen worden en hem in bevestigend geval zo spoedig mogelijk in gebreke te stellen voor deze schade.
Antwoord schepen Paul Laurijssen
De dakrand is losgerukt door de wind (stormschade). De roofing zelf is niet beschadigd. De schade werd aan de verzekeraar aangegeven. In juli 2023 werd door de verzekeringsmaatschappij een expertise uitgevoerd. We wachten de resultaten hiervan nog af. De schade werd tijdelijk hersteld door team facility. Een definitieve herstelling zal plaatsvinden na afloop van het verzekeringsdossier.
Vele panelen lijken te verduren en trekken krom of vertonen scheurvorming en minstens aan één zijde lijkt de volledige gevel(structuur) af te zakken. De aannemer is op de hoogte van deze problematiek en erkent zijn verantwoordelijkheid gezien de oplevering in 2014 plaatsvond is deze 10 jaar aansprakelijk. De aannemer heeft zijn onderaannemer in gebreke gesteld op 5 mei 2023. Ondertussen worden de nodige maatregelen treffen om erger te voorkomen. Hiertoe horen maatregelen om de zone rond het gebouw te beveiligen zolang de loskomende en de gebarsten platen niet verwijderd of beveiligd zijn, en uiteraard ook een herstelling van de gevaarlijke panelen zelf.
Wat het algemeen onderhoud betreft, zal opdracht gegeven worden aan de diensten om dit zo snel mogelijk uit te voeren.
Besluit
Voor raadslid Leo Verelst is dit antwoord voldoende en hoeft niet gestemd te worden over dit punt.
Een overzicht met cijfers van alle arbeidsactiveringsinitiatieven die in Nijlen actief zijn (iCan, Moef, art. 60,....). Hoeveel mensen zijn in trajecten gestapt? Hoeveel zijn er nog aan de slag? Wat is het resultaat?...
Antwoord schepen Lien Du Four
Onderstaand kan u een overzicht vinden van de verschillende arbeidsactiveringsinitiatieven in Nijlen.
Alsook wat cijfermateriaal waarover we konden beschikken.
| ATB | art.60 | I can | Moef | T3 | infopunt werk |
2021 | 67 | 10 |
|
|
| 35 |
2022 | 51 | 9 |
|
|
| 49 |
2023 | 50 | 15 |
|
|
| 15 |
Totaal | 118 | 34 | 5 | 13 | 3 | 99 |
De trajecten Moef! en I can zijn trajecten die zich richten op personen die nog zeer ver verwijderd zijn van de arbeidsmarkt.
Waar I can de focus legt op de randvoorwaarden naar tewerkstelling, kijkt MOEF! daarnaast ook naar de randvoorwaarden binnen de andere levensdomeinen.
Dit zijn van vaak ook langdurigere trajecten waar een start van een tewerkstelling meestal niet meteen aan de orde is.
T3 richt zich op tewerkstelling van anderstalige personen. Momenteel is er 1 traject in opstart.
2 trajecten werden succesvol afgerond. 1 cliënt startte een tewerkstelling en een andere cliënt een opleiding.
Binnen art.60 werden er dit jaar reeds 15 cliënten begeleid.
Infopunt werk kon in 2021 74% van hun begeleidingen succesvol toeleiden naar de arbeidsmarkt.
In 2022 was dit 70,4%.
Tot juni 2023 15 deelnemers, waarvan 9 werk gevonden, 3 indicering, 3 werkzoekend.
Momenteel is het landschap van de arbeidsinitiatieven erg in beweging.
Zo werd er afgelopen jaar een samenwerkingsovereenkomst ondertekend tussen VDAB en de besturen Lier- Nijlen- Heist o/d Berg.
‘Samen sterk voor lokaal werk 2023-2025’. Hieruit volgde reeds een aanzet tot actieplan. (gemeenteraad 24 januari 2023)
Alsook staat het project van capacity building – sociale tewerkstelling in zijn startblokken. Deze partnerschapsovereenkomst werd goedgekeurd op de raad voor maatschappelijk welzijn van 20 juni 2023.
Raadslid Leo Verelst vraagt een overzicht van de bedragen die door 't Vlammeke werden 'afgetroggeld' van de slachtoffers en hoeveel hiervan intussen reeds werd teruggevorderd.
Antwoord schepen Lien Du Four
Na de stopzetting van alle samenwerkingen en overeenkomsten met VZW ’t Vlammeke in mei 2021, gaf het CBS na juridisch advies in de zitting van 21 juni 2021 opdracht om namens de gemeente klacht met burgerlijke partijstelling neer te leggen.
In tussentijd hebben medewerkers van ons OCMW alle gedupeerden die zich bij ons OCMW gemeld hadden opgelijst samen met de bedragen die zij terugeisten, gaande van 20 tot 5180 euro. In totaal is er met ondersteuning vanuit het OCMW reeds in september 2021 voor een totaal van 20.480 euro terugbetaald.
Op 9 november 2021 werd er namens de gemeente effectief klacht met burgerlijke partijstelling neergelegd. Daarnaast waren nog 10 anderen die zich ook burgerlijke partij stelden.
Op 28 juni 2023 vond de uitspraak plaats.
Het volledige vonnis kan u bekijken in het vast bureau van 21 augustus 2023. In het vonnis vindt u de gevorderde bedragen van de mensen die zich burgerlijke partij hadden gesteld. In de andere bijlage vindt u ook de anonieme lijst met gedupeerden en bedragen zoals door ons OCMW opgemaakt.
Van de 10 gedupeerden heeft de rechtbank geoordeeld dat zij die nog niet waren terugbetaald via ons OCMW, nog volledig terugbetaald moeten worden en dat ze vrijwel allemaal nog een symbolische schadevergoeding van 1 euro krijgen.
De rechtbank heeft geoordeeld dat onze materiële schade onvoldoende werd aangetoond, maar erkent wel de morele schade die we als gemeente hebben geleden. En heeft hiervoor € 500,00 morele schadevergoeding opgelegd.
De voornaamste doelstelling om ons als gemeente burgerlijke partij te stellen was om in de eerste plaats het misbruik en bedrog ten aanzien van onschuldige burgers te stoppen.
Omdat zowel de materiële schade als morele schade van de overige schuldeisers volledig werd toegekend en ook alle andere gedupeerden die bij ons bekend waren werden terugbetaald en omdat ook onze morele schade werd erkend, hebben wij geoordeeld om niet verder in beroep te gaan tegen dit vonnis.
Mondelinge vragen van de raadsleden tijdens de vergadering.
Artikel 4 ยง4 van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn, zoals vastgesteld in de raad voor maatschappelijk welzijn van 21 juni 2022.
Na afhandeling van de agenda van de openbare vergadering kunnen de raadsleden mondelinge vragen stellen over OCMW aangelegenheden, die niet op de agenda van de raad staan. Deze mondelinge vragen worden ten laatste tijdens de volgende zitting beantwoord.
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de mondelinge vraag van raadslid Jan Verbraecken:
- kan de info voor de gebruikers van de sociale kruidenier ook in een andere taal uitgehangen worden?