Terug
Gepubliceerd op 03/04/2024

2024_GR_00043 - Rapportering Lokaal Energie- En Klimaatpact - Kennisneming

Gemeenteraad
di 26/03/2024 - 20:00 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Ferdi Heylen, voorzitter; Paul Verbeeck, burgemeester; Victor De Groof, schepen; Griet Van Olmen, schepen; Paul Laurijssen, schepen; Tom Covens, schepen; Leo Verelst, raadslid; Ingrid Van Wunsel, raadslid; Bert Celis, raadslid; Johan Van Dessel, raadslid; Andre Marien, raadslid; Inge Schoovaerts, raadslid; Dorien Van Assche, raadslid; Jan Verbraecken, raadslid; Ymke Govaerts, raadslid; Jonas Verwimp, raadslid; Charlotte Op de Beeck, raadslid; Jef De bruyn, raadslid; Stijn Lemmens, raadslid; Simon Kenens, raadslid; Annelies Van Looy, raadslid; Peter De Lens, raadslid; Charlotte Bats, raadslid; Els Herremans, raadslid; Veerle Poelmans, algemeen directeur

Verontschuldigd

Luc Luyten, schepen; Lien Du Four, schepen; Danny Kerkhofs, raadslid

Secretaris

Veerle Poelmans, algemeen directeur

Voorzitter

Ferdi Heylen, voorzitter
2024_GR_00043 - Rapportering Lokaal Energie- En Klimaatpact - Kennisneming 2024_GR_00043 - Rapportering Lokaal Energie- En Klimaatpact - Kennisneming

Motivering

Aanleiding en context

De gemeente Nijlen ondertekende het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0, 2.0 en 2.1 respectievelijk op 7 september 2021, op 8 november 2022 en op 5 juni 2023.

Binnen het Lokaal Energie- en Klimaatpact moet een jaarlijkse inhoudelijke rapportering met betrekking tot de voortgang opgemaakt worden dat na voorlegging aan de gemeenteraad bij Agentschap Binnenlands Bestuur moet ingediend worden.

Juridische grond

Op 3 september 2019 onderschreef de gemeenteraad het burgemeestersconvenant, in de Kempen gekend onder de naam ’Kempen2030’.

In dit kader werd het gemeentelijk energie- en klimaatactieplan Kempen2030 goedgekeurd op de gemeenteraad van 15 juni 2021.

Op 4 juni 2021 keurde de Vlaamse Regering het Lokaal Energie- en Klimaatpact goed. Het pact wil de Vlaamse steden en gemeenten ondersteunen in het behalen van concrete doelstellingen en bouwt voort op reeds ingeburgerde initiatieven zoals het Burgemeestersconvenant 2030. De focus ligt op vier werven: vergroening, energie, mobiliteit en regenwater.

Art. 2 van het Decreet Lokaal Bestuur: “De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.”

Argumentatie

Voor deze rapportering wordt gebruik gemaakt van het Lokaal Klimaatpactportaal, waar de Vlaamse overheid de monitoring van de doelstellingen bijhoudt. Het portaal toont de vooruitgang van de lokale besturen voor de 17 verschillende doelstellingen van het LEKP doorheen de tijd. Er wordt authentieke data verzameld bij partnerorganisaties en stelt deze gebruiksvriendelijk ter beschikking aan de lokale besturen. Bij deze partnerorganisaties voeren de lokale besturen, burgers en andere betrokkenen de nodige data reeds in. Het portaal hergebruikt deze data zodat er geen extra monitoringslast is.

Het Lokaal Klimaatpactportaal volgt de resultaten van de lokale besturen op en bundelt ze in het LEKP-rapport. Eénmaal per jaar worden deze resultaten in functie van het LEKP op de gemeenteraad voorgelegd. 

Voor een aantal werven/doelstellingen heeft de gemeente Nijlen nog extra informatie toegevoegd. Een aantal gegevensbronnen zijn ook nog niet (voldoende) actueel, maar in de toelichtingen is zowel aangegeven hoe met de doelstellingen aan de slag wordt gegaan als hoe monitoring wel verder opgenomen zal worden. Hierdoor is de info op het 'Pactportaal' www.lokaalklimaatpact.be dus ook niet actueel is ten opzichte van het rapport als bijlage.

Aandachtspunten bij het lezen van het rapport:

  • Groenblauwpeil verzamelt gegevens vanuit het lokaal bestuur en van de burgers of andere actoren. Er werd zeer recent communicatiemateriaal aangeleverd om actief op deze ruimere monitoring in te zetten.
  • De monitoring rond collectieve renovaties is nog onvolledig en geeft momenteel enkel de data vanuit de premies van IOK en de gemeente weer.
  • In de monitoring van fietspaden zijn nog niet de volledige dossiers van het Fietsfonds en Kopenhagenplan opgenomen.
  • Voor de eigen energieverbruiken en CO2-uitstoot zijn nog geen meer actuele cijfers aangebracht. Door monitoring over te brengen naar Terra, met bijhorende tools om besparingen uit te werken, zal dit in de toekomst wel sneller opgevolgd kunnen worden.
  • De invulling van het begrip ‘lokaal sloopbeleidsplan’ werd pas in 2023 voltooid en hier is nog geen monitoring voor mogelijk.

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de rapportering 2023 in verband met het Lokaal Energie- en Klimaatpact.