Ter ontwikkeling van de Bevelse Dreef / Carolusberg als trage weg startte de gemeente de procedure tot de vaststelling van een gemeenteweg.
Op 30 maart 2021 erkende de gemeenteraad het dertigjarig publiek gebruik van de Bevelse Dreef.
Op 4 oktober 2023 keurde de gemeenteraad de definitieve vaststelling van het rooilijnplan Bevelse Dreef / Carolusberg goed.
De vaststelling van de gemeenteweg heeft tot gevolg dat op de gemeente de rechtsplicht rust om over te gaan tot de realisatie, de vrijwaring en het beheer van de gemeenteweg overeenkomstig de in het gemeentewegendecreet opgenomen instrumenten en handhavingsmaatregelen.
In afwijking tot verwerving van de onroerende goederen sluit de gemeente met de eigenaars van de grond waarop de gemeenteweg gelegen is, een overeenkomst waarbij een erfdienstbaarheid van openbaar nut gevestigd wordt. De gemeente wordt hierdoor belast met het beheer van de gemeentewegen en het vrijwaren van de publieke doorgang over de volledige breedte van de gemeenteweg. Naast de inrichting van de dreef als trage weg is het de intentie van de gemeente om de dreef te herstellen en een uitstraling te geven binnen de principes van Sterk Merk Nijlen. Om dit te realiseren wordt met de eigenaars en/of aangelanden een beheersovereenkomst voor deze bomen afgesloten.
Voor de opmaak van deze overeenkomsten werd advies gevraagd aan de juridische dienst van IOK.
Op 26 maart 2024 keurde de gemeenteraad de beheersovereenkomst bomen voor loten 1 en 17 goed.
In de verdere uitwerking is gebleken dat langs de zijde van de Bevelse Dreef, komende van de Bevel-Dorp, verschillende woningen gevestigd zijn die toegang hebben tot hun perceel via een private weg parallel met de Bevelse Dreef. Deze doorgang is geen geregistreerde servitudeweg.
Omwille van het vrijwaren van de doorgang voor de bewoners en de vaststelling dat de doorgang langsheen de Bevelse Dreef, over het tracé van de rooilijn, vrijwel onmogelijk geworden is door de natuurlijke versmalling door de groei van de bomen, is het aangewezen dat de gemeente een erfdienstbaarheid afsluit op de zone van de private weg parallel met de rooilijn. Zodoende kan aan alle bewoners en aangelanden zekerheid geboden worden over vrije doorgang zonder de bomen en ondergroei te hypothekeren of beschadigen.Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 41.
Voor de realisatie van de Bevelse Dreef - Carolusberg als trage weg en het herstel van de bomenrij worden volgende overeenkomsten afgesloten voor lot 1 en 17:
- overeenkomst tot vestiging van een erfdienstbaarheid tot openbaar nut voor:
- beheersovereenkomst bomen voor:
en toehorende aan aan Jan Tombeur en Ludwina Jacobs ingevolge akte d.d. 05/02/2003.
De overeenkomsten worden afgesloten tussen gemeente Nijlen en de eigenaars, zoals ze vermeld worden op de uittreksels van de eigendomstitels. De overeenkomsten zijn als bijlage toegevoegd aan deze beslissing.
De overeenkomst van erfdienstbaarheid met betrekking tot lot 1 betreft dezelfde zone waarvoor de gemeenteraad in zitting van 26 maart 2024 een beheersovereenkomst voor de bomen goedkeurde. Bij goedkeuring van de overeenkomst van erfdienstbaarheid wordt de beheersovereenkomst voor de bomen voor lot 1 (gemeenteraad 26 maart 2024) overbodig en komt deze dan ook te vervallen.
De overeenkomst tot vestiging van een erfdienstbaarheid en de beheersovereenkomst bomen voor:
lot 1, kadastraal gekend als perceel gelegen te Nijlen, afdeling 3, sectie C, nr 95 P (12018_C_0095_P_000_00)
lot 17, kadastraal gekend als perceel gelegen te Nijlen, afdeling 3, sectie C, nr 95 M 2 (12018_C_0095_M_002_00)
en beide toehorende aan Jan Tombeur en Ludwina Jacobs ingevolge akte d.d. 05/02/2003.
en als bijlagen toegevoegd aan dit besluit worden goedgekeurd.
De akten zullen worden verleden door de burgemeester, optredende als instrumenterende ambtenaar.
De gemeenteraadsvoorzitter en de algemeen directeur worden gelast met de ondertekening van de akten.