Tijdens de politieraad van vorige week presenteerde de korpschef zijn opdrachtbrief, zeg maar de toelichting van het beleid dat hij de komende jaren zal voeren. Hij gaf hierbij onder meer aan dat hij zich zeker wil inzetten voor een goede samenwerking met het gemeentebestuur.
Ik wees hem daarop op het feit dat wij vanuit Nieuw Nijlen al enkele jaren steevast aandringen op de aanwezigheid van een vertegenwoordiger van de politie op onze commissievergaderingen Mobiliteit en en Verplaatsingsgedrag. In die commissie bespreken we immers vaak punten waarvoor het advies van de politie zeer wenselijk en verhelderend kan zijn. Ik vroeg dan ook de korpschef om zijn mening hierover. Hij gaf aan dat hij zeker bereid was om iemand af te vaardigen indien er punten op de agenda staan waarvoor hun aanwezigheid een meerwaarde kan zijn. Wij juichen dit uiteraard ten zeerste toe.
Groot was evenwel mijn verbazing toen één van de collega's-politieraadsleden van Berlaar me in het oor fluisterde dat dit in Berlaar al jarenlang de normale gang van zaken is. De politie zou er dus telkens aanwezig zijn op de commissievergaderingen. Het is dus duidelijk dat het niet de politie is, maar het schepencollege die jarenlang niet bereid is geweest om iemand van de politie uit te nodigen.
Wij stellen daarom voor dat we als gemeenteraad de opdracht geven aan het Schepencollege om de politie als volwaardige partner uit te nodigen voor de toekomstige vergaderingen van de commissie Mobiliteit en Verplaatsingsgedrag.
Antwoord schepen Victor De Groof
Ik moet u tegenspreken, het schepencollege is er helemaal niet tegen dat de politie aanwezig is op de raadscommissie mobiliteit. Het college werkt zeer goed samen met de politie en zij zijn meer dan welkom op de vergaderingen. De vorige korpschef is trouwens jaren aanwezig geweest, tot op een gegeven moment niet meer. Zal misschien zijn redenen hebben gehad, maar daar ben ik niet van op de hoogte. De voorzitter van de raadscommissie mobiliteit en verplaatsingsgedrag kan steeds de politie uitnodigen, waarna de politie o.b.v. de agendapunten kan bekijken of zij het nodig achten om aanwezig te zijn en waar zij een bijdrage kunnen leveren. De politie is in deze dan geen volwaardige partner (raadscommissies bestaan uit raadsleden), maar wordt opgeroepen als deskundige. We zijn bereid om hierover te stemmen, maar dan wel op de correcte manier. Raadslid Els Herremans amendeert dit punt.