We beseffen dat het tijdens het uitzonderlijk natte voorjaar moeilijk was om onze onverharde wegen in optimale staat te houden, maar de bijzonder grote problemen die we mochten vaststellen in heel wat van onze onverharde wegen maken duidelijk dat een andere aanpak zich opdringt.
Sedert vele jaren klagen bewoners of eigenaars van percelen die liggen aan een aantal onverharde wegen steen en been dat het onderhoud erbarmelijk is. Om enkele schrijnende voorbeelden te geven, kunnen we de Voetweg-Kraaistraat, de Bogaertesheide en de Kannaertstraat aanhalen.
Al jaren worden deze wegen steeds weer op een bijna amateuristische wijze opgelapt zodat enkele weken na de herstelling de weg er opnieuw onberijdbaar bijligt.
Enkele maanden geleden hebben we al geopperd om in de Kannaertstraat dringend actie te nemen. Helaas is de situatie daar nog niet verbeterd, meer zelfs, door het overnatte voorjaar, is het alleen maar achteruit gegaan.
Vandaag willen we pleiten voor de Bogaertsheide.
Het onverharde deel dat van de kasseiweg loopt richting het Netepaleis en de netebeemden liggen er al vele jaren zeer triestig bij. Momenteel is de weg deels omgetoverd in een maanlandschap waar het moeilijk is om tussen de putten te laveren en heelhuids op je bestemming aan te komen.
We hebben vernomen dat er al meerdere vragen gericht werden aan de burgemeester en het schepencollege, maar wat opzoekwerk in Green Valley om na te gaan of deze punten recent nog besproken werden, leverden me geen resultaat op. Vandaar dat wij drie vragen zouden willen stellen over de Bogaertsheide :
1 Tijdelijke herstelling
Vanaf 1 juli vinden in het Netepaleis meerdere kinderkampen plaats zodat heel wat ouders hun kindjes moeten afzetten aan deze locatie. Zowel met de fiets als met de auto is het een helse klus om zonder veel problemen te arriveren op je bestemming. Er werd al meermaals aangedrongen op een grondig herstel van de weg, maar tot op heden blijft dat zonder gehoor. Akkoord, de weersomstandigheden hebben het ons niet makkelijk gemaakt, maar nu het droger is en hopelijk blijft, moet het toch mogelijk zijn om asap een tijdelijk herstel uit te voeren. Enkel als we dat doen, kan de veiligheid van fietsers en automobilisten worden gegarandeerd. Er is trouwens een engagement van de burgemeester van enkele maanden geleden om dit zo snel mogelijk uit te voeren, maar dat blijft momenteel dus zonder resultaat.
De kans dat bij eventuele ongevallen de gemeente aansprakelijk zal worden gesteld is niet onbestaande. Het wegdek is zo slecht dat de diepte van de putten kunnen leiden tot aanzienlijke schade aan voertuigen, aangezien het onmogelijk is om door het water in te schatten wat de diepte is van deze putten. Uitwijken is op sommige plaatsen ook moeilijk wegens overhangende takken en struikgewas.
Wij vernamen dan ook graag wat het schepencollege zal ondernemen om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen ?
2 Definitieve herstelling
De herhaalde tijdelijke herstellingen, die trouwens telkens te laat komen en ook onvoldoende zijn, bieden dus geen oplossing voor de Bogaertsheide, evenmin als voor een aantal andere onverharde wegen. Een definitieve oplossing dringt zich dan ook op. Voor de Bogaertsheide werd ik op de hoogte gesteld van het feit dat een buurtbewoner bereid is om de kosten voor een degelijke heraanleg van de weg volledig zelf te betalen. Aangezien het hier om een weg gaat met een openbaar karakter of in openbare eigendom, kan hij dit uiteraard niet op eigen houtje uitvoeren. Hij deelde deze bereidheid vorig jaar al mee aan onze burgemeester die duidelijk aangaf dat hij dit voorstel zou bekijken en bespreken. Ondanks een schriftelijk engagement van de burgemeester dat al dateert van april 2024, vond ik nergens terug dat deze vraag intusssen al besproken werd op het schepencollege of met de bevoegde diensten.
Wij vinden dit uiteraard een zeer interessant voorstel dat snel zou moeten bekeken worden ?
Graag vernamen wij dan ook :
3 Trage weg richting Netebeemden
Aan het einde van het onverharde deel van de Bogaertsheide liep in het verleden een wegeltje tussen de bomen tot aan de oever van de Grote Nete. Enkele jaren geleden werd dit wegeltje afgesloten met prikkeldraad door een landbouwer die in de buurt actief is. Intussen is het wegeltje meer en meer aan het dichtgroeien doordat het in onbruik is geraakt. Regelmatig moeten wandelaars op hun stappen terugkeren omdat ze niet verder kunnen gaan. Het wegeltje in kwestie biedt de mogelijkheid om het wandelknooppuntennetwerk dat reeds in de buurt aanwezig is, uit te breiden met een rechtstreekse verbinding naar de Nete-oever. Op deze manier kunnen wandelaars binnen dit netwerk de Nete bereiken zonder een deel te moeten afleggen langs de drukkere Berlaarsesteenweg. Op de wenselijkheidskaart die destijds werd opgemaakt in samenwerking met Regionaal Landschap Rivierenland staat dit weggetje trouwens op als een interessante verbindingsweg om opnieuw te realiseren.
Graag vernamen we wat de intenties zijn van het schepencollege met dit wegeltje.
Kan er werk gemaakt worden om dit weggetje opnieuw toegankelijk te maken tot aan de oever (beemden) van de Grote Nete ?
Antwoord schepen Paul Laurijssen - deel 1
De combinatie van enerzijds de extreme hoeveelheid regenval van afgelopen maanden en anderzijds de aanwezigheid van zware voertuigen die gebruik maken van deze onverharde weg maakt dat er grote, diepe putten ontstaan. De onverharde wegen worden 2x per jaar (voorjaar en najaar) door een externe aannemer onderhouden. Doordat de aannemer omwille van de regenval vertraging heeft opgelopen kan deze in Nijlen pas in september een onderhoudsbeurt uitvoeren. Om deze reden werd een prijsvraag uitgestuurd naar andere aannemers die volgens volgende werkmethode het onderhoud op korte termijn kunnen uitvoeren
Maandag 1 juli zijn deze werken opgestart dewelke op korte termijn afgerond zouden zijn.
Volgende wegen zullen op deze wijze onderhouden worden:
Volgende wegen zullen hierop aanvullend in het midden van de weg een ‘karrespoor’ krijgen dat bestaat uit een minder grof wegdek, voorzien voor fietsverkeer:
Antwoord burgemeester Paul Verbeeck - deel 2
De buurtbewoner is vragende partij om op zijn kosten een verharding te leggen tot aan zijn woning. Zijn voorstel gaat echter maar tot aan de Gasthuishoeve en niet tot aan het Netepaleis. Het definitief verharden van een nieuwe weg in kwetsbaar en gevoelig open ruimte gebied is vergunningsplichtig. Er zal voor deze aanvraag een omgevingsvergunning wegaanleg dienen te worden ingediend. Een screening van deze vraag of ze in aanmerking kan komen voor vergunning is op het eerste zicht ongunstig. Enerzijds dienen overheden net te ontharden i.p.v. te verharden. Het Vlaams en provinciaal beleid hieromtrent is duidelijk. Ook de externe adviesinstanties zullen niet makkelijk te overtuigen zijn voor een nieuwe weg. We zullen het wel aftoetsen of het een haalbare kaart is.
Bovendien is deze weg gelegen in beschermd gebied, zie de inventaris onroerend erfgoed. Dit houdt uiteraard ook een aantal beperkingen in. De weg zal wel voorlopig hersteld worden, zoals aangegeven door schepen Paul Laurijssen en we zullen ook bekijken of er een meer structurele oplossing (wel duurdere) kan voorzien worden, hierbij uiteraard rekening houdend met het budget voor het onderhoud van de onverharde wegen.
Antwoord schepen Victor De Groof - deel 3
Deze connectie werd recent toegevoegd aan de prioriteiten rond aanpak trage wegen waarmee Regionaal Landschap Rivierenland mee aan de slag is. Dit met de bedoeling om het eigenlijk meer gebiedsgericht te bekijken en onmiddellijk de connectie met Iona, die open staan voor een trage weg op hun gebieden, in één keer mee te bekijken. Juridisch gezien is het niet altijd evident, maar het is en blijft een prioriteit voor ons.