Tweede Spoorontsluiting van de haven van Antwerpen
Op 1 maart konden we in de krant lezen dat Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Annick De Ridder (N-VA) opnieuw werk wil maken van een spoorverbinding tussen de Antwerpse haven en het Duitse Ruhrgebied.
In zitting van 02/05/2012 sprak het toenmalige college van burgemeester en schepenen in het kader van de publieke consultatie plan-MER voor de Tweede Spoorontsluiting van de haven van Antwerpen, de ernstige bezorgdheid uit voor het tracé van de lange boortunnel en werd de duidelijke voorkeur voor het tracé langs de E313 en het Albertkanaal (het zogenaamde tracé Van den Brande) uitgesproken. Deze opmerkingen werden systematisch herhaald in kader van bespreking van de trechteringsnota voor de Tweede Spoorontsluiting van de Antwerpse haven (cbs d.d. 17/06/2013, 27/05/2013 en 13/05/2013).
Ook meer recent, n.a.v. de kennisname van de startnota van het GRUP ‘Leidingstraat Anwerpen-Ruhr (Geleen)’, stelde het college van burgemeester en schepenen in zitting van 28/04/2021 uitdrukkelijk dat het geenszins de bedoeling kan zijn dat de keuze van het tracé van de leidingstraat Anwerpen-Ruhr (Geleen), het E313 tracé voor de Tweede Havenontsluiting zou hypothekeren.
We zijn als bestuur steeds zeer waakzaam geweest wat betreft de Tweede Havenontsluiting o.w.v. de leefbaarheid van de kernen van Kessel en Nijlen. Vandaar onze vraag:
Wat is het standpunt van het nieuwe college over de Tweede Havenontsluiting? Welke houding zal het nieuwe college aannemen?
Antwoord burgemeester Leo Verelst
Eigenlijk kunnen we op deze vraag zeer kort antwoorden: wij volgen het standpunt dat eerder door het vorige college werd ingenomen.
Wij zijn uiteraard ook bezorgd in het kader van een eventuele heractivering van het dossier. De startnota evenwel van het GRUP Leiding straat Antwerpen – Ruhr is intussen ingetrokken, maar het Vlaams regeerakkoord maakt nog wel melding van dit dossier. We dienen dus wel degelijk alert te zijn als lokaal bestuur.
Reeds in 2012 werd door het toenmalige college en de gemeenteraad de bezorgdheid geuit over de mogelijke aanleg van de tweede havenontsluiting via de bestaande lijn 15 die onze deelgemeenten Nijlen en Kessel in tweeën splitst. De verhoging van de goederentrafiek op dit traject zou nefast zijn voor de leefbaarheid van onze gemeente die al kreunt onder de aanwezigheid van de gewestwegen op ons grondgebied.
Daarom onderschrijven wij het standpunt dat we een ander tracé verkiezen dat niet door onze dorpskernen zal komen. Dat kan zowel het E313 tracé zijn dat destijds op tafel lag als eventuele andere tracés die destijds ook aangekondigd werden door minister Magnette die toen bevoegd was voor dit dossier.
Indien evenwel de hogere overheid toch zou kiezen voor de verhoging van de trafiek op de bestaande lijn 15, dan zien we ons verplicht als lokaal bestuur van Nijlen te eisen dat er aan heel wat randvoorwaarden voldaan wordt, zoals :
Weet dat deze conclusies werden neergeschreven na een bijzondere commissie met alle gemeenteraadsleden en daarna werd goedgekeurd door de gemeenteraad.
Zonder wijziging van de plannen of alternatieve studies lijkt dit standpunt nog steeds de algemene belangen van de gemeente te verdedigen. Momenteel zijn we als gemeente nog niet geïnformeerd of betrokken bij planprocessen van provinciaal of gewestelijk niveau die het dossier opnieuw zouden activeren. Van zodra dit wel het geval is zullen we deze opnieuw onder de loep nemen en trachten te zorgen voor een gezamenlijk standpunt van deze gemeenteraad.