Terug
Gepubliceerd op 09/04/2025

2025_MV_00021 - Mondelinge vraag van raadsleden Els Herremans, Friedl Cabuy: Wat is er gebeurd met de burgers betrekken, veiligheid en leefbaarheid in de dorpskern van Bevel?

Gemeenteraad
di 01/04/2025 - 20:00 Raadzaal
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Thomas Van Herbruggen, voorzitter; Leo Verelst, burgemeester; Victor De Groof, schepen; Charlotte Bats, schepen; Manuela Verbist, schepen; Jan Verbraecken, schepen; Kristof Verreydt, schepen; Katrijn Verlinden, schepen; Paul Verbeeck, raadslid; Luc Luyten, raadslid; Griet Van Olmen, raadslid; Ingrid Van Wunsel, raadslid; Johan Van Dessel, raadslid; Dorien Van Assche, raadslid; Tom Covens, raadslid; Stijn Lemmens, raadslid; Els Herremans, raadslid; Danny Kerkhofs, raadslid; Jolien De Wachter, raadslid; Ken Van Dessel, raadslid; Peter Luyten, raadslid; Liesbeth Verhaegen, raadslid; Kris De bruyn, raadslid; Friedl Cabuy, raadslid; Robby Huygen, raadslid; Veerle Poelmans, algemeen directeur

Verontschuldigd

Charlotte Op de Beeck, raadslid; Jonas Verwimp, raadslid

Secretaris

Veerle Poelmans, algemeen directeur

Voorzitter

Thomas Van Herbruggen, voorzitter
2025_MV_00021 - Mondelinge vraag van raadsleden Els Herremans, Friedl Cabuy: Wat is er gebeurd met de burgers betrekken, veiligheid en leefbaarheid in de dorpskern van Bevel? 2025_MV_00021 - Mondelinge vraag van raadsleden Els Herremans, Friedl Cabuy: Wat is er gebeurd met de burgers betrekken, veiligheid en leefbaarheid in de dorpskern van Bevel?

Motivering

Indiener(s)

Els Herremans, Friedl Cabuy

Tijdstip van indienen

do 27/03/2025 - 20:19

Toelichting

Waar zijn de bloembakken in Bevel naar toe? De bakken werden in februari 2024 geplaatst om de zone 30 in te leiden, met als doel de snelheid uit het doorgaand verkeer te halen.

Zowel de 2 bakken aan het begin van de zone 30 in de straat Bevel-dorp als de ene op Nijlensesteenweg ook begin zone 30, zijn foetsie.

https://www.rtv.be/extra-verkeersremmers-om-snelheidsduivels-bevel-te-doen-vertragen

De bakken waren er gekomen na een traject van inspraak met de buurt. Het is een brede weg die uitnodigt om snel te rijden. De bloembakken hadden een verkeersremmend effect, en door het creëren van toegangspoorten tot de zone 30, was de weginfrastructuur beter aangepast aan de maximum toegelaten snelheid. Dat zorgt voor een intuïtievere rijervaring.

Het verwijderen van de bakken ging dan weer heel wat minder participatief: de bewoners van de straat Bevel-dorp, hebben niemand aan deur gehad, geen brief van de geplande of uitgevoerde wijziging gekregen laat staan een enquête ontvangen… En dat terwijl in  het nieuwe bestuursakkoord op bladzijde 1 geschreven staat dat het bestuur gaat voor “...meer betrokkenheid, heldere communicatie en openheid over beslissingen.”Het resultaat is dat er terug harder gereden wordt in de zone 30. Zo wordt dat toch ervaren door de weggebruikers en inwoners, die het denderende verkeer weer luider door hun woonkamers horen passeren.

De bloembakken waren niet ideaal, het was dan ook een testopstelling. De juiste mensen kunnen vast wel ingrepen ontwerpen en uitvoeren die mooier passen in het straatbeeld, kansen bieden voor ontharding, vergroening en ook vergevingsgezinder zijn voor autobestuurders.

Dat alles maakt dat de zone 30 in het dorp te Bevel - met daarin een school, de kinderopvang en kunstacademie - zonder enige controle op snelheid - nu helemaal terug van 'koning-auto' is. En het houdt niet enkel op bij de rijbaan, zelfs het voetpad wordt meer en meer ingepalmd door geparkeerde wagens die plaats ruimen voor doorgaand verkeer.

Is Bevel Dorp een dorpskern om te wonen en te leven? Of een dorpskern om zo snel mogelijk door te razen?

  • Zijn er snelheidsmetingen uitgevoerd om de impact van de testopstelling te bepalen? Zo ja, wat waren de resultaten van de metingen voor/tijdens/na de testopstelling.

  • Hoe is de evaluatie van de testopstelling gebeurd? Wie was hierbij betrokken en op basis van welke criteria zijn de bakken verwijderd? 

  • Waarom zijn de inwoners niet bevraagd of geïnformeerd? Waar is de heldere communicatie?

  • Welke maatregelen zal het huidige bestuur dan wel nemen om de verkeersveiligheid in Bevel dorp te verhogen?

Antwoord schepen Victor De Groof

Er zijn snelheidsmetingen voor en na uitgevoerd. Sinds de invoering van de bloembakken was er een zeer kleine daling van de V85, maar ruim onvoldoende om te kunnen spreken van een groot effect op de snelheid.

Wat betreft de evaluatie, er is een bevraging geweest, waarbij onder meer gepeild werd naar:

  • de effectiviteit van de versmallingen;
  • het gegeven dat er trager wordt gereden sinds de invoering ervan;
  • of men zich veiliger voelt in de zone 30 sinds de introductie ervan;
  • of men er al hinder had van ondervonden;
  • of er meer versmallingen zouden mogen geplaatst worden.

Het antwoord was telkens behoorlijk negatief en nooit was er een meerderheid voor de bloembakken.

In verband met de communicatie; de bloembakken zijn weggehaald, net zoals de 3de bloembak al meer dan een half jaar geleden weggehaald is onder het vorige bestuur.

Nu, wat voor mij in dit verhaal zeer belangrijk is, is het gegeven dat we het doel voor ogen moeten houden. Het doel is duidelijk en daar zal iedereen het over eens zijn:  (verkeers)veiligheid en  leefbaarheid.

De weg naar het doel, daar verschillen de meningen al wel eens vaker. Of je nu voor of tegen bent, je kan er niet omheen dat er veel gebeurd is op het gebied van mobiliteit de laatste jaren, ook in Bevel. Door het veiliger maken van schoolomgeving door het introduceren van de schoolstraat, veilige oversteekplaatsen, …

Het is daarbij heel belangrijk in het achterhoofd te houden dat mobiliteit iedereen beroerd, iedereen heeft er een mening over. Als je u doel wil nastreven, heb je dus ook een soort van mindset nodig hieromtrent. En het rijpen van zo een mindset gebeurt niet op 1-2-3, dat is een proces. Vaak een veranderingsproces. 

Als we dan merken dat een bepaalde, laat ons eerlijk zijn ‘kleine’, maatregel zo polariseert en commotie uitlokt, dan  moet je bijschakelen. Het weghalen van de bloembakken wil dus niet zeggen dat we niets meer willen doen op het vlak van verkeersveiligheid, maar dat we mogelijks naar andere maatregelen en inrichtingen moeten kijken. 

Wat betreft de auto op het voetpad tot slot: het lijkt mij sterk dat er een oorzakelijk verband is tussen de bloembak en dit parkeren. Er wordt elke dag wel ergens verkeerd geparkeerd en we bevinden ons hier nog steeds in een zone 30, waarbij we net een asverschuiving in de weg tegengekomen zijn als we aan die parkeerplek komen. We geven het door aan de politie.