Het subsidieproject Kempens Woonplatform werd op 1 november 2009 opgestart ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid in 25 gemeenten. De gemeente Nijlen maakt sinds 2009 onafgebroken deel uit van het Kempens Woonplatform. De huidige subsidieperiode loopt af op 31 december 2025. Bij aanvang van deze subsidieperiode werd de werking van Kempens Woonplatform opgedeeld in 4 werkingsgebieden. De gemeente Nijlen behoort tot het werkingsgebied van Kempens Woonplatform Zuidwest.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd.
De Vlaamse Codex Wonen van 2021 (gecodificeerde decreten over het Vlaams woonbeleid, gecodificeerd op 17 juli 2020), zoals gewijzigd.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 11 september 2020 tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 (Besluit Vlaamse Codex Wonen 2021, in het bijzonder Boek 2, Deel 2, Titel 4 - subsidiƫring van intergemeentelijke projecten ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid), zoals gewijzigd.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 14 maart 2025 tot wijziging van het Besluit Vlaamse Codex van 2021, wat betreft het lokaal woonbeleid.
De beslissingen van de gemeenteraad dd. 4 maart 2008 en dd. 28 april 2009 om toe te treden tot het project 'Kempens Woonplatform' en de beslissingen van de gemeenteraad:
om verder deel te nemen aan het project 'Kempens Woonplatform', ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid.
Artikel 2.22 van het Besluit Vlaamse Codex Wonen bepaalt dat de initiatiefnemer van een project uiterlijk op 30 september 2025 een subsidieaanvraag kan indienen als de geplande startdatum van de nieuwe subsidieperiode 1 januari 2026 is.
Op 21 februari 2025 vond er een toelichting plaats aan de schepenen van het werkingsgebied van Kempens Woonplatform Zuidwest waarbij ingegaan werd op het nieuwe subsidiekader evenals op mogelijke eigen initiatieven. Eenzelfde toelichting werd gegeven aan de betrokken ambtenaren dd. 27 maart 2025. Op 24 maart 2025 werd een toelichtende nota overgemaakt waarin de basisinitiatieven zijn opgesomd en waar ook een bondige toelichting is opgenomen van mogelijke eigen initiatieven.
In zitting van 7 april 2025 besprak het college van burgemeester en schepenen een aantal zaken om het voorliggende subsidiedossier verder te kunnen uitwerken.
Op basis van de input van de lokale besturen heeft Kempens Woonplatform een ontwerpdossier uitgewerkt. Op 29 april 2025 werd het ontwerpsubsidiedossier ter voorbereiding van het verkennend overleg per mail overgemaakt aan de afgevaardigde van de stuurgroep, de afgevaardigde van Wonen in Vlaanderen en de provincie Antwerpen.
De raad van bestuur van IOK keurde het ontwerpdossier goed in zitting van 9 mei 2025.
Tijdens het verkennend overleg van 8 mei 2025 werd het ontwerpdossier uitgebreid toegelicht aan Wonen in Vlaanderen. Wonen in Vlaanderen bezorgde een repliek op het verslag van het verkennend overleg op 13 mei 2025, waarin werd aangegeven dat er geen inhoudelijke opmerkingen of aanvullingen waren.
Het ontwerpdossier werd aangepast op basis van de feedback van Wonen in Vlaanderen en werd overgemaakt aan de deelnemende besturen op 12 mei 2025, met de vraag naar bijkomende opmerkingen. Op vraag van enkele gemeenten werden nog beperkte gemeente-specifieke aanpassingen doorgevoerd. Op 26 mei 2025 is het definitieve subsidiedossier bezorgd aan de deelnemende lokale besturen.
Binnen de geïntegreerde intergemeentelijke dienstverlening lokaal woonbeleid vormt Kempens Woonplatform de basisdienstverlening, dewelke optioneel kan aangevuld worden met de dienstverleningen leegstand & verwaarlozing en/of conformiteitsonderzoeken (waarbij de laatste verder aangevuld kan worden met een bijkomende dienstverlening inzake het verplicht conformiteitsattest). Op deze manier wordt er een kruisbestuiving gerealiseerd tussen het vormgeven van het lokaal woonbeleid enerzijds en het veldwerk anderzijds. Daarnaast is er een sterke afstemming met de werking van het Energiehuis Kempen.
IOK wenst, in samenwerking met gemeenten, OCMW's en andere woonactoren, met het voorliggend subsidiekader van het Kempens Woonplatform, blijvend het woonbeleid op maat voor elk van de deelnemende gemeenten uit te werken. Hiervoor kunnen de deelnemende gemeenten rekenen op de opgebouwde expertise binnen de dienst wonen van IOK, maar wordt het engagement van het lokale bestuur gevraagd om het project te ondersteunen met een lokale equipe.
De gemeenteraad beslist: