De notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn dienen ter goedkeuring voorgelegd te worden aan de daaropvolgende raadszitting.
Artikel 32 en 74 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
Artikel 26 van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn, zoals vastgesteld in de raad voor maatschappelijk welzijn van 21 juni 2022.
De notulen en het zittingsverslag van de raad voor maatschappelijk welzijn van 4 februari 2025 zijn opgemaakt.
De notulen en het zittingsverslag kunnen worden goedgekeurd.
De notulen en het zittingsverslag van de raad voor maatschappelijk welzijn van 4 februari 2025 worden goedgekeurd.
Bij het begin van de legislatuur en ingevolge gewijzigde regelgeving wordt het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn opnieuw bekeken.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 38 en 74.
Als bijlage is het huishoudelijk reglement toegevoegd waarin een aantal aanpassingen, zijnde verbeteringen, opmerkingen, voorstellen… zijn voorgesteld.
Het aangepaste huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn kan nu goedgekeurd worden.
De aanpassingen aan het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn worden goedgekeurd.
Het huidige huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn, zoals goedgekeurd in de raad voor maatschappelijk welzijn van 21 juni 2022, wordt opgeheven.
Elk lokaal bestuur is verplicht een organisatiebeheersingssysteem op te zetten.
Organisatiebeheersing is een geheel van maatregelen en procedures die ontworpen zijn om een redelijke zekerheid te verschaffen over:
Het bereiken van de vastgelegde doelstellingen en het kennen en beheersen van risico’s
Het naleven van wetgeving en procedures
De beschikbaarheid van betrouwbare financiële en beheersrapportering
Een effectieve en efficiënte wijze van werken en economische inzet van beschikbare middelen
De bescherming van activa en het voorkomen van fraude.
Het organisatiebeheersingssysteem van het lokaal bestuur Nijlen (gemeente, OCMW en AGB) bepaalt hoe dit gebeurt (bv. door middel van procedures, controlemaatregelen).
Een goed uitgebouwd organisatiebeheersingssysteem zorgt ervoor dat de organisatie:
Weet waar ze naartoe wil (strategie en doelstellingen);
Weet of beseft wat de hinderpalen daarbij zijn (risico's voor het bereiken van de strategie en doelstellingen zijn gekend);
Acties onderneemt om de hinderpalen te beheersen en te optimaliseren (beheersmaatregelen worden genomen om de risico’s te beperken = remediëring).
Dat systeem beantwoordt minstens aan het principe van functiescheiding waar mogelijk en is verenigbaar met de continuïteit van de dienst- en hulpverlening. Een aantal onderdelen van dit systeem is ook decretaal bepaald.
Organisatiebeheersing is dus een middel om de doelstellingen te bereiken en een continue opdracht waar al de medewerkers dagelijks, al dan niet bewust, mee bezig zijn.
De algemeen directeur stelt, in overleg met het managementteam, het organisatiebeheersingssysteem vast. Het kader daarvoor is onderworpen aan de goedkeuring van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn.
Audit Vlaanderen, het agentschap van de Vlaamse overheid dat audits uitvoert bij de Vlaamse administratie en lokale besturen gaat na of de aanpak van organisatiebeheersing adequaat is, formuleert aanbevelingen tot verbetering daarvan en volgt deze aanbevelingen steekproefsgewijs op.
Audit Vlaanderen voerde in de periode april - mei 2024 een audit 'Aanpak organisatiebeheersing' uit. Het auditverslag bevatte volgende aanbeveling voor lokaal bestuur Nijlen:
De organisatie legt een adequaat kader voor organisatiebeheersing vast, legt dit ter goedkeuring voor aan de raden en past dit toe. Dit kader bepaalt minstens:
Decreet lokaal bestuur, artikel 217 - 220.
Lokaal bestuur Nijlen kiest de Leidraad ‘Organisatiebeheersing voor lokale besturen’ van Audit Vlaanderen als algemeen en gezamenlijk kader voor organisatiebeheersing.
In de nota, als bijlage, wordt toegelicht hoe het organisatiebeheersingssysteem voor lokaal bestuur Nijlen (gemeente, OCMW en AGB) er uit zal zien voor de periode 2025- 2031.
Het kader werd opgemaakt in samenwerking met het managementteam.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het kader voor organisatiebeheersing voor de periode 2025-2031 goed.
OCMW Nijlen is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal (Cipal dv).
Het decreet lokaal bestuur en in het bijzonder de artikel 77 en 78 inzake de bevoegdheid van de raad voor maatschappelijk welzijn en titel 3 inzake de intergemeentelijke samenwerking.
Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de vertegenwoordigers op de algemene vergadering aangewezen worden door de organen die, krachtens de wettelijke reglementaire of statutaire bepalingen, bevoegd zijn tot deelneming of toetreding te beslissen.
De statuten van Cipal en in het bijzonder artikel 32 inzake de samenstelling van de algemene vergadering.
De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers (vennoten). Voor de gemeenten worden ze rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden, en voor de overige deelnemers door de organen die, krachtens de wettelijke, reglementaire of statutaire bepalingen, bevoegd zijn tot deelneming of toetreding te beslissen.
Het mandaat van vertegenwoordiger op de algemene vergadering is onverenigbaar met het mandaat van lid van één van de andere organen. De onverenigbaarheden, vermeld in artikel 436 DLB, zijn ook van toepassing op de vertegenwoordigers van de algemene vergadering.
Conform de decretale en statutaire bepalingen heeft elke deelnemer bij Cipal dv recht op één vertegenwoordiger op de algemene vergadering. Desgewenst kan de gemeente ook één of meer plaatsvervangers (met vermelding van hun onderlinge rangorde) aanduiden.
Ingevolge het decreet lokaal bestuur is het mogelijk om voor gemeente én OCMW dezelfde personen af te vaardigen.
Het vast bureau stelt als effectief vertegenwoordiger in de algemene vergadering Victor De Groof voor en als plaatsvervanger Johan Van Dessel.
Als vertegenwoordiger van het OCMW op de (buitengewone) algemene vergaderingen van Cipal wordt, voor de duur van de legislatuur, aangeduid: Victor De Groof.
Als plaatsvervangend vertegenwoordiger van het OCMW op de (buitengewone) algemene vergaderingen van Cipal wordt, voor de duur van de legislatuur, aangeduid: Johan Van Dessel.
Het vast bureau wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.
Amendement artikel 2 :
De raad keurt de nieuwe gezamenlijke voordrachtlijst van 15 kandidaat-bestuurders die vandaag werd bezorgd goed.
De nieuwe lijst bevat volgende kandidaten:
OCMW Nijlen is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal.
De eerste oproeping van 4 februari 2025 en vervolgens de tweede oproeping van 20 februari tot de bijzondere algemene vergadering van Cipal van 31 maart 2025 om 17.00 uur die op digitale wijze doorgaat. De agenda is als volgt:
De toelichtende nota bij de agendapunten van de bijzondere algemene vergadering.
De e-mail van 2 maart 2025 van Cipal houdende de lijst van 15 kandidaat-bestuurders die ter goedkeuring aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt voorgelegd.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (“DLB”) en in het bijzonder op art. 77 en 78 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad.
Titel 3 van het DLB inzake de intergemeentelijke samenwerking en meer bepaald art. 445 dat bepaalt dat er, in geval van algehele vernieuwing van de gemeenteraden, binnen de eerste drie maanden van het jaar volgend op dat van de verkiezingen, een algemene vergadering moet worden bijeengeroepen waarbij tot een algehele vervanging van de raad van bestuur wordt overgegaan.
Titel 3 van het DLB inzake de intergemeentelijke samenwerking en in het bijzonder op art. 432, derde lid dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering.
Artikel 30 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten dat de voorwaarden m.b.t. de toepassing van de in house-exceptie bepaalt.
De statuten van Cipal.
Het is belangrijk dat de deelnemers van Cipal ook tijdens deze legislatuur beroep kunnen doen op de in-house-uitzondering en derhalve opdrachten kunnen toevertrouwen aan Cipal/C-smart (bv. inzake GAS- en informatieveiligheidsdienstverlening) zonder dat de formele aanbestedingsprocedure moet worden gevoerd.
De in-house-uitzondering houdt o.m. in dat er sprake moet zijn van een ‘gezamenlijke controle’, hetgeen concreet betekent dat de besluitvormingsorganen van Cipal moeten worden samengesteld uit vertegenwoordigers van alle deelnemers waarbij individuele vertegenwoordigers verscheidene of alle deelnemers kunnen vertegenwoordigen.
De gezamenlijke voordrachtlijst van de 15 kandidaat-bestuurders ziet eruit als volgt:
Indien één van de namens CD&V voorgedragen kandidaten zijn mandaat niet zou kunnen opnemen, zal deze persoon vervangen worden door burgemeester Walter Horemans van Berlaar.
Indien één van de namens N-VA voorgedragen kandidaten zijn mandaat niet zou kunnen opnemen, zal deze persoon vervangen worden door schepen Niels Vermeulen van Laakdal.
Overeenkomstig artikel 15bis van de statuten van Cipal heeft iedere deelnemende gemeente het recht, tot lid van de raad van bestuur met raadgevende stem, een gemeenteraadslid aan te wijzen, verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen, en deze aanwijzing voor te leggen aan de algemene vergadering die overgaat tot de samenstelling van de raad van bestuur na de algehele vernieuwing van de gemeenteraden.
Met mail van 6 maart 2025 wordt vanuit de fractie Trots raadslid Paul Verbeeck voorgedragen als kandidaat-bestuurder met raadgevende stem. Met mail van 11 maart 2025 meldt raadslid Paul Verbeeck dat hij zijn kandidatuur voor de raad van bestuur van Cipal dv intrekt en dus niet langer meer kandidaat is voor de functie van bestuurder bij Cipal dv.
Het raadsbesluit van 11 maart 2025 waarbij als effectief en als plaatsvervangend vertegenwoordiger van het OCMW op de algemene vergaderingen van Cipal, respectievelijk Victor De Groof en Johan Van Dessel zijn aangeduid voor de ganse legislatuur.
Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de buitengewone algemene vergadering van Cipal dv van 31 maart 2025.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de voormelde gezamenlijke voordrachtlijst van 15 kandidaat-bestuurders niet goed.
De raad voor maatschappelijk welzijn draagt als kandidaat-bestuurder vanuit OCMW Nijlen Leo Verelst voor.
Er wordt geen kandidaat-bestuurder met raadgevende stem voorgedragen.
De effectief en plaatsvervangend vertegenwoordiger van het OCMW, respectievelijk Victor De Groof en Johan Van Dessel, worden gemandateerd om op de bijzondere algemene vergadering van Cipal op 31 maart 2025 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van het OCMW gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Het vast bureau wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.
De raad voor maatschappelijk welzijn ging op 17 november 2020 akkoord met de samenwerkingsovereenkomst met het Family Justice Center Mechelen (intussen Veilig Huis Rivierenland) met ingang van 1 januari 2021.
Op 11 februari 2025 werd het jaarverslag voor 2024 ontvangen (zie bijlage).
Veilig Huis is een regionale netwerkorganisatie die de expertise van verschillende diensten rond intrafamiliaal geweld (IFG) bundelt.
Met Veilig Huis willen zij gezinnen die met intrafamiliaal geweld (IFG) te maken hebben zo goed mogelijk helpen. Dat doen ze door een aanbod uit te werken op maat van de cliënten:
Veilig Huis zet in op IFG-dossiers met een uiteenlopende ernstgraad. Daarom werken ze met een sporensysteem:
In 2024 werden er in regio Rivierenland 912 dossiers aangemeld (49 dossiers in Nijlen):
Verwijzend naar de overeenkomst, bezorgt het Veilig Huis jaarlijks een jaarverslag aan de betrokken besturen.
Kennis te nemen van het jaarverslag 2024 van het Veilig Huis Rivierenland.
Smartphones en sociale media zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. We zoeken allemaal onze weg met deze technologie. Dankzij de digiwijzer en digihelpers proberen we iedereen digitaal mee te krijgen met handige tools zoals itsme, routeplanners en online bankieren.
Maar er is ook een keerzijde aan het smartphone gebruik. We gebruiken de toestellen voor alles, altijd en overal. Zelfs in het verkeer. Onze aandacht wordt collectief naar de online wereld gezogen en we geraken massaal verslingerd aan dat kleine, handige bakje, al vanaf jonge leeftijd. De link tussen ons scherm-gedrag en mentaal welzijn wordt meer en meer gelegd. Op scholen komt er vanaf volgend schooljaar een smartphone verbod.
Hoe gaan we ruimer, binnen onze gemeente om met smartphonegebruik en de uitdagingen ervan? In de sportclub? Jeugdvereniging? Op straat? Buiten aan de schoolpoort? In de rij bij de bakker? We willen allemaal een warme, verbindende gemeente met fijne babbels en menselijk contact, maar die wens lijkt soms veraf als je rondkijkt op restaurant, in de cafetaria, aan de bushalte of in de avondspits.
De Nationale Vereniging voor Nutteloze Borden heeft in Gent borden opgehangen in opdracht van Mediawijs, het Vlaamse Kenniscentrum Digitale en Mediawijsheid. De verkeersborden hebben allemaal iets te maken met het internet en moeten voorbijgangers doen stilstaan bij thema’s als phishing, cybersecurity en sexting. De zoektocht is recent gestart naar een nieuwe gemeente die de mediawijze verkeersborden vanaf mei 2025 een jaar lang wil ophangen. Lokale besturen kunnen zich tot 31 maart kandidaat stellen.
https://airtable.com/appeJlncT2J8eog0d/shrArXAgqFwWbakfA
Voorstel:
Antwoord schepen Katrijn Verlinden
Het lokaal bestuur stelt zich kandidaat om de mediawijze verkeersborden naar onze gemeente te halen op voorwaarde dat we deze borden niet langs de openbare weg dienen te plaatsen.
De aanwezigheid van extra verkeersborden die geen directe verkeersfunctie hebben, kan afleiden van essentiële verkeerssignalisatie. Te veel borden zorgt voor overbebording. Door de huidige wetgeving rond plaatsingsvoorwaarden van verkeersborden zitten we al met dit probleem. Extra borden bij plaatsen kan dit enkel maar vergroten en extra verwarring veroorzaken bij weggebruikers en kan zelfs gevaarlijke situaties creëren, vooral bij kwetsbare weggebruikers zoals fietsers en voetgangers.
Tegelijk is er nood aan sensibilisering en opleiding van onze burgers op het vlak van cyberveilig gedrag waartoe deze borden kunnen bijdragen. We kunnen deze borden plaatsen op andere zichtbare plaatsen waar ze geen impact hebben op de verkeersveiligheid bijvoorbeeld het bord "Verboden Te Phishen" aan Kessel Fort waar de vissers vaak zitten, of het bord ‘Zone Sexting’ op een locatie waar veel jongeren samen komen.
Naast deze visuele borden zetten we onze digihulp in voor de burgers om cyberveilig gedrag aan te leren. Het aanbod van de digipunten kan aan bod komen op een commissie over het sociaal beleid.
Het boek 'Mijn smartphone luistert mij af’ kunnen we promoten via de bib waar een exemplaar aanwezig is.
Besluit
Het lokaal bestuur stelt zich kandidaat om de mediawijze verkeersborden naar onze gemeente te halen.
Op een nader te bepalen commissie (die bv. werkt aan sociaal beleid) wordt verder gewerkt rond hoe ons lokaal bestuur een rol kan spelen met de actuele uitdagingen van smartphonegebruik. Eventueel de scholen kunnen betrokken worden. Alleszins moet er voldoende context gegeven worden als de borden worden geplaatst.
Mondelinge vragen van de raadsleden tijdens de vergadering.
Artikel 4 §4 van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn, zoals vastgesteld in de raad voor maatschappelijk welzijn van 21 juni 2022.
Na afhandeling van de agenda van de openbare vergadering kunnen de raadsleden mondelinge vragen stellen over OCMW aangelegenheden, die niet op de agenda van de raad staan. Deze mondelinge vragen worden ten laatste tijdens de volgende zitting beantwoord.
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de mondelinge vragen:
- Raadslid Ingrid Van Wunsel vraagt of het OCMW ervan op de hoogte is dat in Tweebunder 8 appartementen moeten ontruimd worden omwille van betonrot en dat de getroffenen nog steeds niet zeker zijn dat ze hun waarborg terugkrijgen.
- Raadslid Ingrid Van Wunsel haalt aan dat er in dezelfde sociale woonwijk sinds lange tijd +/- 10 huizen leegstaan die zouden wachten op renovatie. Wanneer komt dit in orde?