Terug
Gepubliceerd op 20/03/2025

2025_GR_00114 - Zaak van de weg - Nieuw ontworpen wegtracé Wijngaardberg - Goedkeuring

Gemeenteraad
di 11/03/2025 - 19:30 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Thomas Van Herbruggen, voorzitter; Leo Verelst, burgemeester; Victor De Groof, schepen; Charlotte Bats, schepen; Manuela Verbist, schepen; Jan Verbraecken, schepen; Kristof Verreydt, schepen; Katrijn Verlinden, schepen; Paul Verbeeck, raadslid; Luc Luyten, raadslid; Griet Van Olmen, raadslid; Ingrid Van Wunsel, raadslid; Johan Van Dessel, raadslid; Dorien Van Assche, raadslid; Tom Covens, raadslid; Stijn Lemmens, raadslid; Charlotte Op De Beeck, raadslid; Els Herremans, raadslid; Danny Kerkhofs, raadslid; Jolien De Wachter, raadslid; Ken Van Dessel, raadslid; Peter Luyten, raadslid; Liesbeth Verhaegen, raadslid; Kris De bruyn, raadslid; Friedl Cabuy, raadslid; Robby Huygen, raadslid; Veerle Poelmans, algemeen directeur

Verontschuldigd

Jonas Verwimp, raadslid

Secretaris

Veerle Poelmans, algemeen directeur

Voorzitter

Thomas Van Herbruggen, voorzitter

Stemming op het agendapunt

2025_GR_00114 - Zaak van de weg - Nieuw ontworpen wegtracé Wijngaardberg - Goedkeuring

Aanwezig

Thomas Van Herbruggen, Leo Verelst, Victor De Groof, Charlotte Bats, Manuela Verbist, Jan Verbraecken, Kristof Verreydt, Katrijn Verlinden, Paul Verbeeck, Luc Luyten, Griet Van Olmen, Ingrid Van Wunsel, Johan Van Dessel, Dorien Van Assche, Tom Covens, Stijn Lemmens, Charlotte Op De Beeck, Els Herremans, Danny Kerkhofs, Jolien De Wachter, Ken Van Dessel, Peter Luyten, Liesbeth Verhaegen, Kris De bruyn, Friedl Cabuy, Robby Huygen, Veerle Poelmans
Stemmen voor 24
Griet Van Olmen, Luc Luyten, Paul Verbeeck, Leo Verelst, Stijn Lemmens, Johan Van Dessel, Dorien Van Assche, Tom Covens, Jan Verbraecken, Charlotte Op De Beeck, Victor De Groof, Charlotte Bats, Els Herremans, Danny Kerkhofs, Ken Van Dessel, Liesbeth Verhaegen, Kristof Verreydt, Kris De bruyn, Jolien De Wachter, Katrijn Verlinden, Friedl Cabuy, Peter Luyten, Manuela Verbist, Thomas Van Herbruggen
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 2
Ingrid Van Wunsel, Robby Huygen
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2025_GR_00114 - Zaak van de weg - Nieuw ontworpen wegtracé Wijngaardberg - Goedkeuring 2025_GR_00114 - Zaak van de weg - Nieuw ontworpen wegtracé Wijngaardberg - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Lokaal bestuur Nijlen heeft op 8 oktober 2024 een aanvraag om omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden ontvangen.

Deze aanvraag handelt over het verkavelen van een perceel in 5 loten bestemd voor open bebouwing.

Ligging: Wijngaardberg zn, 2560 Nijlen, afdeling 1 sectie D nrs. 783A2, 783G2, 786Z, 786F2, 786K2 en 786L2.

Juridische grond

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder de artikelen 2 en 40.

Artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning dat bepaalt dat de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen dient te nemen indien de vergunningsaanvraag wegeniswerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft; dat dergelijk besluit over de zaak van de wegen dient te worden genomen alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de vergunningsaanvraag.

Artikel 47 van het omgevingsvergunningsbesluit dat stelt dat als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat, waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, de gemeenteraad hierover een besluit aanneemt. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

Fasering

De aanvraag dient eerst voorgelegd te worden aan het college, vervolgens aan de gemeenteraad ter goedkeuring van het gewijzigde wegtracé, en wordt dan beslist in het college.

Argumentatie

1. Voorwerp van de aanvraag

De voorliggende aanvraag kadert als één van de fases binnen een ruimer gebied waarvoor in 2013 het Masterplan Wijngaardberg werd opgemaakt. Het studiegebied van het masterplan bestond uit het onaangesneden deel van het binnengebied dat omsloten wordt door de Breugelhoevestraat, de Molenstraat en de straat Wijngaardberg.

De voorliggende aanvraag is gelegen op de uiteindes van de Wijngaardberg. Deze aanvraag handelt over het verkavelen van een perceel in 5 loten bestemd voor open bebouwing.

2. Zaak van de weg

De aanvraag is gelegen op de uiteindes van de Wijngaardberg. De Wijngaardberg heeft verschillende aftakkingen die grenzen aan voorliggende aanvraag:

  • Aan het uiteinde ter hoogte van de bestaande huisnummers 21B en 23A wordt een nieuw ontworpen wegtracé voorzien als een verlenging van de bestaande rijweg. Deze verlenging maakt het mogelijk om de voorziene loten te bereiken.
  • Aan het uiteinde ter hoogte van de bestaande huisnummers 39D en 39F (voorgaande/uitgevoerde fase binnen het masterplan) wordt een nieuw ontworpen wegtracé voorzien als trage verbinding tussen dit bestaande uiteinde van de Wijngaardberg en het nieuw ontworpen wegtracé.

Het gedeelte van het perceel dat zich binnen de ontworpen rooilijnen bevindt zal worden afgestaan. Alsook wordt conform de eerdere afspraken de voorziene strook op het uiteinde van het nieuwe wegtracé afgestaan. Het komt de gemeenteraad toe om een besluit te nemen over de zaak van de wegen; waarbij de gemeenteraad zich dient te beperken tot de aspecten die betrekking hebben op de zaak van de wegen, zonder uitspraak te doen omtrent de bestaanbaarheid van de aanvraag met de stedenbouwkundige beoordelingselementen en de goede ruimtelijke ordening.

De opvatting van de voorgestelde verlenging van de weg en de trage verbinding, vertrekkende van de voorziene rooilijnbreedte van de Wijngaardberg is in deze aanvraag een goede oplossing in functie van het gemeentelijk wegennet. De voorgestelde weg voldoet voor het beoogde doel.

3. Openbaar onderzoek

Het dossier werd aan een openbaar onderzoek onderworpen van 23 december 2024 tot 21 januari 2025 en er werden 2 bezwaarschriften ingediend. De bezwaarelementen die in de bezwaarschriften worden aangehaald handelen over volgende thema's: visuele impact, impact op het woongenot, onbossing en boscompensatie, de verenigbaarheid met het RUP Kern Nijlen en het masterplan Wijngaardberg, een summiere informatie in de aanvraag (nota, merscreening, ...), ophogingen, goede ruimtelijke ordening, mobiliteit, verkeersveiligheid, rooilijnplan en de voorziene groenzone.

De gemeenteraad is bevoegd voor de behandeling van de bezwaarschriften althans voor wat betreft de aspecten die betrekking hebben op de zaak van de weg (mobiliteit en verkeersveiligheid, rooilijnplan en de voorziene groenzone).

a. Mobiliteit en verkeersveiligheid:

Samenvatting:

De bezwaarindieners hebben bezwaar tegen de ontsluiting van de voorliggende verkaveling. Met deze aanvraag komen er nog 5 huizen bij. De bezwaarindieners geven aan dat deze ontsluiting problematisch is:

  •  Het is volgens de bezwaarindieners een zeer smalle weg met ontsluiting van enkele woningen. De bestaande wegenis is onvoldoende breed om elkaar op degelijke wijze te kruisen. Met de verkaveling wordt de wegenis doorgetrokken voor 5 bijkomende wooneenheden. Er werd volgens de bezwaarindieners geen onderzoek gedaan naar de draagkracht van deze wegenis rekening houdende met het bestaande wegprofiel. Er wordt volgens de bezwaarindieners niet ingegaan op de te verwachte mobiliteitsbewegingen en de vraag of dit inpasbaar is in de omgeving.
  • Er is geen afzonderlijk plan opgemaakt waarop de noodzakelijke aanduiding (draaicirkels etc.) worden aangeduid voor brandweer en hulpverlening.
  • Onmiddellijk naast de woning met huisnummer 23A zal er een trage wegenis voor fietsers, voetgangers en fietsers worden aangelegd. Ook de impact van deze trage wegenis werd volgens de bezwaarindieners niet onderzocht. Ook de afstand van de trage wegenis tot aan de betreffende woning wordt niet weergegeven.

Behandeling:

De ontsluiting van de voorliggende verkavelingsaanvraag dient in het ruimere geheel bekeken te worden. Zo werd in de voorgaande uitgevoerde fase reeds een knip voorzien waardoor doorgaand verkeer tussen de Koningsbaan en de Breugelhoevestraat niet meer mogelijk is. Hierdoor is ten opzichte van de oorspronkelijke toestand de verkeersgeneratie reeds gereduceerd tot enkel plaatselijk verkeer waardoor het bestaande wegprofiel voldoende is.

Voor wat betreft de brandweer dient opgemerkt te worden dat er geen specifieke regelgeving van toepassing is bij eengezinswoningen. Er werd naar aanleiding van het bezwaar nog advies gevraagd aan de brandweer.

De mobiliteitsimpact is inderdaad eerder beperkt beschreven in voorliggende aanvraag. Er is geen wettelijke basis die een mobiliteitsstudie of zelfs een mobiliteitstoetst (ondergrens 100 woningen, cfr. beslissingsboom en richtlijnenboek Departement Mobiliteit en Openbare werken) oplegt. Dit betekent niet dat binnen dergelijke aanvragen de mobiliteitsimpact niet dient beoordeeld te worden.

Voor de inschatting van de bijkomende verkeersgeneratie van de voorliggende verkavelingsaanvraag wordt gerekend met de kengetallen van mobiel Vlaanderen. De kengetallen voor het buitengebied werden gehanteerd.

Dit betekent voor bewoners:

  • Gemiddelde gezinsgrootte in de provincie Antwerpen: 2,35 inwoners per gezin: 
  • Gemiddeld aantal woninggerelateerde verplaatsingen per persoon per dag in buitengebied: 2,29
  • Dus:
    • 5 entiteiten x 2,35 inwoners per gezin = 11,75 inwoners
    • 11,75 inwoners x 2,29 woninggerelateerde verplaatsingen per persoon per dag= afgerond 27 verplaatsingen per dag
  • Op basis van de modal split kan vervolgens het aantal verplaatsingen per modus bepaald worden. Niet alle verplaatsingen zullen immers met de wagen gebeuren. We houden rekening met de modal split voor een buitengemeente.
    • Dus:
    • 52,5% verplaatsingen (als autobestuurder) van 27 verplaatsingen
    • = 14 verplaatsingen per dag zullen gebeuren met de auto.
    • 50% van deze verplaatsingen met de wagen heeft de woning als herkomst, 50% van deze verplaatsingen heeft de woning als bestemming. Dit wil zeggen dat er bijkomend per dag 7 voertuigbewegingen in en 7 voertuigbewegingen uit de projectzone gemaakt zullen worden door de bewoners.

Dit betekent voor bezoekers:

  • Gemiddeld aantal bezoekers per wooneenheid: 0,25 (volgens OVG)
  • 5 entiteiten x 0,25 bezoekers per wooneenheid
  • = afgerond 2 bezoekers per dag
  • Op basis van de modal split kan vervolgens het aantal verplaatsingen per modus bepaald worden. Niet alle verplaatsingen zullen immers met de wagen gebeuren. We houden rekening met de modal split voor een buitengemeente.
  • Dus:
    • 48% verplaatsingen (als autobestuurder) van 2 verplaatsingen
    • = 1 verplaatsingen per dag zullen gebeuren met de auto die verspreid doorheen de dag de verkaveling bezoeken.

Er kan aldus verwacht worden dat de voorliggende verkavelingsaanvraag geen aanzienlijke mobiliteitseffecten zal genereren en de ontsluiting niet verder zal bemoeilijken.

De voorziene trage verbinding heeft een breedte van 2,50 m en zal is voorzien in een semiverharding cfr. het inrichtingsplan. Er dient opgemerkt te worden dat deze trage verbinding een eerder lokaal karakter zal hebben waardoor de hinderimpact eerder beperkt zal blijven.

Conclusie:

Het bezwaar en de bezorgdheden worden niet weerhouden.

b. Rooilijnplan:

Samenvatting:

De bezwaarindieners melden dat deze wegenis op het verkavelingsplan wordt aangeduid, maar dat hieraan geen concreet lot wordt gekoppeld.

Behandeling:

Het tracé van het nieuw ontworpen wegtracé zal worden afgestaan aan de gemeente. Het tracé van het nieuw ontworpen wegtracé wordt op het verkavelingsplan inderdaad niet aangeduid als een apart lot. Naar aanleiding van deze bemerking heeft de aanvrager het verkavelingsplan aangevuld waarbij de af te stane delen als apart lot worden beschreven. Deze aanvulling gebeurde via een nieuwe projectinhoudversie in het omgevingsloket.

Conclusie:

Er werd tegemoetgekomen aan het bezwaar en de bezorgdheden aangezien de aanvrager via een nieuwe projectinhoudversie het verkavelingsplan heeft aangevuld.

c. Groenzone:

Samenvatting:

De groenzone aan het uiteinde van het nieuw ontworpen wegtracé wordt op het rooilijnplan niet opgenomen, ondanks dat dit uitdrukkelijk in beschrijvende nota wordt vermeld. De bezwaarindieners wensen dat deze zone mede wordt afgestaan de gemeente.

Behandeling:

De groenzone zal, zoals de nota beschrijft, worden afgestaan aan de gemeente. Deze groenzone wordt op het verkavelingsplan inderdaad niet aangeduid als een apart lot. Naar aanleiding van deze bemerking heeft de aanvrager het verkavelingsplan aangevuld waarbij de af te stane delen als apart lot worden beschreven. Deze aanvulling gebeurde via een nieuwe projectinhoudversie in het omgevingsloket.

Conclusie:

Er werd tegemoetgekomen aan het bezwaar en de bezorgdheden aangezien de aanvrager via een nieuwe projectinhoudversie het verkavelingsplan heeft aangevuld.

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De verlenging van het wegtracé van de Wijngaardberg goed te keuren.

Artikel 2

De trage verbinding goed te keuren.

Artikel 3

De grondafstand in functie van de groenzone goed te keuren.

Artikel 4

De bedding van het nieuwe wegtracé, de trage verbinding en de groenzone dient gratis aan de gemeente te worden afgestaan samen met de uitrusting, welke omvatten:

  • riolering volgens een vooraf op te maken overeenkomst met de gemeente;
  • de wegverharding volgens een vooraf op te maken overeenkomst met de gemeente;
  • gas, waterleiding, laagspanningsnet, openbare verlichting, kabeltelevisie en telefoonleidingen aan te leggen volgens de normen gesteld door de vergunninghoudende maatschappijen.