Lokaal bestuur Nijlen heeft op 18 september 2024 een aanvraag om omgevingsvergunning ontvangen. Deze aanvraag handelt over het oprichten van 4 eengezinswoningen
Aanvrager: Angelo Van Olmen namens PROJECT A BV gevestigd te Welvaartstraat 131 te 2590 Berlaar
Ligging: Kessel-Dorp 95, /001, /201, /101, 95B, 95C, 95D, 95E en 95F, 2560 Nijlen, afdeling 3 sectie D nrs. 162P3 en 806A
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder de artikelen 2 en 40.
Artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning dat bepaalt dat de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen dient te nemen indien de vergunningsaanvraag wegeniswerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft; dat dergelijk besluit over de zaak van de wegen dient te worden genomen alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de vergunningsaanvraag.
Artikel 47 van het omgevingsvergunningsbesluit dat stelt dat als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat, waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, de gemeenteraad hierover een besluit aanneemt. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.
De aanvraag dient eerst voorgelegd te worden aan het college, vervolgens aan de gemeenteraad ter goedkeuring van het gewijzigde wegtracé, en wordt dan beslist in het college.
1. Voorwerp van de aanvraag
De voorliggende aanvraag is gelegen langsheen Kessel-Dorp 95 en voorziet in de verdere uitbouw van een trage verbinding tussen Kessel-Dorp en het toekomstige Emilie Van Praetpark. De aanvraag omvat het oprichten van 4 nieuwe gesloten ééngezinswoningen (GG3), alsook de heraanleg van de trage wegverbinding tussen GG2 en GG3.
Tussen de 5 woningen van GG2 en de woningen van GG3, wordt eenzelfde typologie van doorgangs- en toegangspaden met veel tussenliggende groenaanplanting voorzien net zoals dit wordt voorzien bij het aansluitende geplande Pastoriepark. De materialisatie van deze zone en van de trage verbinding zal volgens de richtlijnen van de gemeente gerealiseerd worden zodat deze afgestemd is met die in het Pastoriepark/Emilie Van Praetpark.
2. Zaak van de weg
In zitting van 17 november 2014 verleende het college van burgemeester en schepenen op het aanpalende perceel een stedenbouwkundige vergunning voor 3 bouwvolumes met in totaal 23 appartementen (residentie 'Vilago'). Als last werd in de stedenbouwkundige vergunning een publieke erfdienstbaarheid van doorgang voor traag verkeer opgelegd. Deze publieke erfdienstbaarheid heeft een breedte van 1,50m breed en loopt verder door naar het voorliggende projectgebied.
In de voorliggende aanvraag wordt de bestaande erfdienstbaarheid die reeds is opgelegd in de vergunning van de naastliggende residentie 'Vilago' als trage verbinding doorgetrokken over het perceel van de voorliggende aanvraag, met mogelijkheid tot verdere aansluiting naar het binnengebied van het toekomstige Emilie Van Praetpark. Aan de voorzijde van het achterste bouwblok van residentie 'Vilago' en enkele meters voor het einde van het karrenspoor, wordt daartoe een opening in de afsluiting tussen de percelen voorzien, waardoor het voet- en fietsverkeer over de originele erfdienstbaarheid tot aan de straat Kessel-Dorp kan voorzien worden. Deze doorgetrokken trage verbinding wordt uitgevoerd in 1 strook betonverharding van 1,5 meter breed bestemd voor fietsers en voetgangers. Voor het overige blijft de projectzone private eigendom.
De voorgestelde doorsteek vormt een functionele fietsverbinding tussen Kessel-Dorp via de naastliggende residentie Vilago naar het binnengebied van het Emilie Van Praetpark en ligt in lijn met de vooropgestelde ruimere visie voor de omgeving. Hierdoor wordt het beleidsthema 'fietser op de eerste plaats' uit het beeldkwaliteitsplan van de gemeente sterk onderstreept, en zet dit voorstel van fietsverbinding mee in om het verplaatsingsgedrag binnen het kerngebied van onze gemeente positief te beïnvloeden.
De gemeenteraad beslist op 5 januari 2021 reeds over de zaak van de weg voor de rest van het projectgebied (Wezemaelpark). Hierbinnen werd de trage verbinding reeds vastgelegd met de nieuwe rooilijn. In beroep werd de omgevingsvergunning voor GG1, GG2 en de omgevingsaanleg door de deputatie verleend, met uitzondering van de gebouwengroep GG3, welke nu afzonderlijk wordt aangevraagd. Eveneens wordt een afwijkende rooilijn in functie van de gewijzigde voorgevelbouwlijn aangevraagd, welke als zaak van de weg beoordeeld dient te worden. Naast de trage weg wordt eveneens de gehele zone tussen de nieuwe rooilijnen langs GG2 en GG3 afgestaan aan de gemeente, in lijn met het toekomstige Emilie Van Praetpark.
3. Openbaar onderzoek
Het dossier werd aan een openbaar onderzoek onderworpen van 28 oktober 2024 tot 26 november 2024 en er werden 4 bezwaarschriften ingediend. De bezwaarelementen die in de bezwaarschriften worden aangehaald handelen over volgende thema's: incorrecte uithanging affiche openbaar onderzoek, beoordeling gemeente van voorgaande omgevingsvergunningsaanvraag (OMV_2020098182), geen voldoende brede weg tot aan GG3 aanwezig, ruimtegebruik en bouwdichtheid, bestaand en nieuw in te richten groen, visueel en privacy, niet gelegen aan voldoende uitgeruste weg en voldoet niet aan basisnormen voor preventie en zaak der wegen.
De gemeenteraad is bevoegd voor de behandeling van de bezwaarschriften althans voor wat betreft de aspecten die betrekking hebben op de zaak van de weg (geen voldoende brede weg tot aan GG3 aanwezig, bestaand en nieuw in te richten groen, niet gelegen aan voldoende uitgeruste weg en voldoet niet aan basisnormen voor preventie en zaak der wegen.
Bezwaarelement 3: Geen voldoende brede weg tot aan GG3 aanwezig
De bovenstaande bezwaarelementen worden gedeeltelijk weerhouden. Zoals binnen de voorgaande omgevingsvergunning (OMV_2020098182) reeds geoordeeld werd, dient de voorliggende gebouwengroep GG3 gemeenschappelijk binnen het geheel aan het Emilie Van Praetpark bekeken te worden. Projecten binnen en rond dit Emilie Van Praetpark dienen op schaal van dit park bekeken te worden, voornamelijk op vlak van mobiliteit en brandveiligheid.
Bezwaarelement 5: Bestaand en nieuw in te richten groen
De bovenstaande bezwaarelementen worden gedeeltelijk weerhouden. Er kunnen voorwaarden i.f.v boombeschermingsmaatregelen bij uitvoering opgelegd worden.
Bezwaarelement 7: Niet gelegen aan voldoende uitgeruste weg en voldoet niet aan basisnormen voor preventie
Op basis van de aanwezige doorgangsbreedte langs GG2, het ontbreken van enige doorrijd-mogelijkheden, de beperkt mogelijke draaicirkel en de aanwezigheid van waardevolle bomen en gewassen, kan niet voldaan worden aan deze voorwaarde en aldus het advies van de brandweerzone Rivierenland.
2. Voor voorliggend projectgebied zijn geen voorschriften voorhanden welke een voldoende uitgeruste weg definiëren, waardoor wordt teruggevallen op de definitie uit de VCRO; Een voldoende uitgeruste weg is ten minste met duurzame materialen verhard en voorzien van een elektriciteitsnet. Vandaag is er reeds een pad naar de voordeuren van de GG2 aanwezig in voldoende duurzame materialen en met een elektriciteitsnet. Dit pad zou verlegd worden tussen GG2 en GG3. Cf. artikel 4.3.5. § 3 van de VCRO moet deze niet noodzakelijk al bestaan voor de aanvraag; ‘In het geval de opdrachtgever instaat voor zowel het bouwen van de gebouwen als de verwezenlijking van de voor het project noodzakelijke wegeniswerken, of in het geval de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen de wegenis aanbesteedt of de wegenis aangelegd wordt door of in opdracht van de overheid, kan de omgevingsvergunning voor de gebouwen worden afgeleverd zodra de omgevingsvergunning voor de wegeniswerken is verleend en de nodige financiële waarborgen voorzien zijn.’ Aldus wordt de heraanleg van de toegangsweg voorzien, en eveneens afgestaan aan de gemeente. Daarnaast kan gesteld worden dat gebouwengroep GG3 via de trage wegverbinding verbonden wordt aan de parkeercluster en vervolgens aan de voldoende uitgeruste weg van Kessel-Dorp.
3. Zie eerste behandelingspunt. Op basis van de aanwezige doorgangsbreedte langs GG2, het ontbreken van enige doorrijd-mogelijkheden, de beperkt mogelijke draaicirkel en de aanwezigheid van waardevolle bomen en gewassen, kan niet voldaan worden aan deze voorwaarde en aldus het advies van de brandweerzone Rivierenland.
Aan de bovenstaande bezwaarelementen wordt gevolg gegeven. Er is geen sprake van een brandweg i.f.v. de brandveiligheid voor GG3. Op basis van de aanwezige doorgangsbreedte langs GG2, het ontbreken van enige doorrijd-mogelijkheden, de beperkt mogelijke draaicirkel en de aanwezigheid van waardevolle bomen en gewassen, kan niet voldaan worden aan deze voorwaarde en aldus het advies van de brandweerzone Rivierenland.
Bezwaarelement 8: Zaak der wegen
De bovenstaande bezwaarelementen worden niet weerhouden aangezien deze eerder vragen dan bezwaarelementen betreffen, waarop binnen de behandeling antwoorden gegeven worden.
4. Conclusie openbaar onderzoek
Op basis van de behandeling van de ingediende bezwaarelementen en de aangeleverde adviezen binnen het openbaar onderzoek, dient geconcludeerd te worden dat de voorliggende zaak van de weg niet goedgekeurd kan worden omwille van volgende aandachtspunten;
Het wijzigen van de trage verbinding naar het Emilie Van Praetpark te weigeren.
De grondafstand te weigeren.