Terug
Gepubliceerd op 20/03/2025

2025_GR_00118 - Zaak van de weg - Wijziging wegtracé Pastoriestraat - Goedkeuring

Gemeenteraad
di 11/03/2025 - 19:30 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Thomas Van Herbruggen, voorzitter; Leo Verelst, burgemeester; Victor De Groof, schepen; Charlotte Bats, schepen; Jan Verbraecken, schepen; Kristof Verreydt, schepen; Katrijn Verlinden, schepen; Paul Verbeeck, raadslid; Luc Luyten, raadslid; Griet Van Olmen, raadslid; Ingrid Van Wunsel, raadslid; Johan Van Dessel, raadslid; Dorien Van Assche, raadslid; Tom Covens, raadslid; Stijn Lemmens, raadslid; Charlotte Op De Beeck, raadslid; Els Herremans, raadslid; Danny Kerkhofs, raadslid; Jolien De Wachter, raadslid; Ken Van Dessel, raadslid; Peter Luyten, raadslid; Liesbeth Verhaegen, raadslid; Kris De bruyn, raadslid; Friedl Cabuy, raadslid; Robby Huygen, raadslid; Veerle Poelmans, algemeen directeur

Verontschuldigd

Manuela Verbist, schepen; Jonas Verwimp, raadslid

Secretaris

Veerle Poelmans, algemeen directeur

Voorzitter

Thomas Van Herbruggen, voorzitter

Stemming op het agendapunt

2025_GR_00118 - Zaak van de weg - Wijziging wegtracé Pastoriestraat - Goedkeuring

Aanwezig

Thomas Van Herbruggen, Leo Verelst, Victor De Groof, Charlotte Bats, Jan Verbraecken, Kristof Verreydt, Katrijn Verlinden, Paul Verbeeck, Luc Luyten, Griet Van Olmen, Ingrid Van Wunsel, Johan Van Dessel, Dorien Van Assche, Tom Covens, Stijn Lemmens, Charlotte Op De Beeck, Els Herremans, Danny Kerkhofs, Jolien De Wachter, Ken Van Dessel, Peter Luyten, Liesbeth Verhaegen, Kris De bruyn, Friedl Cabuy, Robby Huygen, Veerle Poelmans
Stemmen voor 23
Griet Van Olmen, Luc Luyten, Paul Verbeeck, Leo Verelst, Stijn Lemmens, Johan Van Dessel, Dorien Van Assche, Tom Covens, Jan Verbraecken, Charlotte Op De Beeck, Victor De Groof, Charlotte Bats, Els Herremans, Danny Kerkhofs, Ken Van Dessel, Liesbeth Verhaegen, Kristof Verreydt, Kris De bruyn, Jolien De Wachter, Katrijn Verlinden, Friedl Cabuy, Peter Luyten, Thomas Van Herbruggen
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 2
Ingrid Van Wunsel, Robby Huygen
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2025_GR_00118 - Zaak van de weg - Wijziging wegtracé Pastoriestraat - Goedkeuring 2025_GR_00118 - Zaak van de weg - Wijziging wegtracé Pastoriestraat - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Lokaal bestuur Nijlen heeft op 7 oktober 2024 een aanvraag om omgevingsvergunning ontvangen. Deze aanvraag handelt over het verbouwen van een woning tot een meergezinswoning, aanleg van parkeerplaatsen en het bouwen van een fietsberging

Aanvrager: de heer Bram Leirs met als adres Katerstraat 15C te 2560 Nijlen

Ligging: Pastoriestraat 6, 2560 Nijlen, afdeling 3 sectie D nrs. 214H, 214K en 214G

Juridische grond

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder de artikelen 2 en 40.

Artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning dat bepaalt dat de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen dient te nemen indien de vergunningsaanvraag wegeniswerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft; dat dergelijk besluit over de zaak van de wegen dient te worden genomen alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de vergunningsaanvraag.

Artikel 47 van het omgevingsvergunningsbesluit dat stelt dat als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat, waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, de gemeenteraad hierover een besluit aanneemt. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

Fasering

De omgevingsvergunningsaanvraag dient eerst voorgelegd te worden aan het college, vervolgens aan de gemeenteraad ter goedkeuring van het gewijzigde wegtracé, en wordt dan beslist in het college.

Argumentatie

1. Voorwerp van de aanvraag

De voorliggende aanvraag is gelegen aan de Pastoriestraat 6 te Nijlen (Kessel). Deze aanvraag handelt over het verbouwen van een woning tot een meergezinswoning, aanleg van parkeerplaatsen en het bouwen van een fietsberging.

2. Zaak van de weg

De aanvraag is gelegen aan een weg waarvoor een aanpassing/verbreding van het bestaande wegtracé langsheen de Pastoriestraat dient te gebeuren in functie van het inrijden van de doodlopende Pastoriestraat.

Het komt de gemeenteraad toe om een besluit te nemen over de zaak van de wegen, waarbij de gemeenteraad zich dient te beperken tot de aspecten die betrekking hebben op de zaak van de wegen, zonder uitspraak te doen omtrent de bestaanbaarheid van de aanvraag met de stedenbouwkundige beoordelingselementen en de goede ruimtelijke ordening.

De opvatting van de voorgestelde verbreding van de weg, vertrekkende van de spiegeling van de afschuining welke reeds aan de overzijde van de straat aanwezig is, en welke het in- en uitrijden in de doodlopende Pastoriestraat vergemakkelijkt, is de voorziene rooilijnbreedte van de Pastoriestraat in deze aanvraag een goede oplossing in functie van het gemeentelijk wegennet. De voorgestelde weg voldoet voor het beoogde doel.

3. Openbaar onderzoek

Het dossier werd aan een openbaar onderzoek onderworpen van 13 december 2024 tot en met 11 januari 2025. Er werd één bezwaarschrift ingediend. De bezwaarelementen die in het bezwaarschrift worden aangehaald handelen over volgende thema's: het aantal verkeersbewegingen, het ontbreken van een mobiliteitsstudie en plaatselijke verkeersdruk. De gemeenteraad is bevoegd voor de behandeling van de bezwaarschriften althans voor wat betreft de aspecten die betrekking hebben op de zaak van de weg.

In het bezwaarschrift worden volgende punten aangehaald:

  1. Slechts 4 bewegingen per dag voor 10 bewoners cf. dossier. Dit is een grote onderschatting. Er wordt ook niet gekeken naar de vervoersbewegingen van vrachtwagens die noodzakelijk zijn voor de afbraak.
  2. Er is weer geen mobiliteitsstudie gemaakt voor dit bouwproject.
  3. Pastoriestraat is een éénrichtingsstraat geworden omdat het te druk was voor de zwakke weggebruikers. Ondertussen is er nog veel meer verkeer bij gekomen omdat er in Kessel Dorp veel appartementen zijn bijgekomen waarbij de bewoners via de Pastoriestraat naar hun garages moeten rijden. Er is geen afzonderlijk voetpad, dus geen goede situatie voor voetgangers. De straat is ondertussen wel een fietsstraat, maar dit wordt door de meeste automobilisten niet nageleefd. Er is geen handhaving hierop. Een oplossing voor dit autoprobleem zou eventueel kunnen zijn om het verbodsbord dat nu op het einde van het Pastoor Schellekensplein staat te verzetten naar het begin van het aarden pad, waardoor al dat appartementenverkeer niet meer via de Pastoriestraat naar hun garages moet rijden.

Evaluatie:

  1. In het dossier wordt bij de beoordeling van de discipline mobiliteit vermeld dat er in dit project mogelijks 10 bewoners gaan zijn met elk 4 verplaatsingen per dag. Dat zijn dus geen 4 verplaatsingen voor de 10 bewoners. Bovendien zijn de vervoersbewegingen gespreid in de tijd. Volgens de Brever-wet, verplaatsen we ons gemiddeld niet meer dan 3x per dag.  De aannames in de beoordeling zijn dus ok. Er zijn zeker ook vervoersbewegingen nodig voor afbraak of bij de aanlegwerkzaamheden. Deze vervoersbewegingen zijn van tijdelijke aard en geven geen permanente impact voor de omgeving. De extra belasting in de Pastoriestraat zal dus minimaal zijn. Er wordt geen aanzienlijke impact verwacht.
  2. Het opmaken van een mobiliteitsstudie is een noodzaak voor een bepaald type van projecten. De ondergrens voor projecten waarbij een mobiliteitstoets noodzakelijk is, staat beschreven in RICHTLIJNENBOEK Mobiliteitseffectenstudies, Mobiliteitstoets en MOBER mei 2018. Voor woningen bedraagt de ondergronds 100 woningen. Dit project met 4 woongelegenheden komt niet in de buurt van de ondergrens waardoor de noodzaak tot opmaak van een mobiliteitstoets er niet is voor het betrokken project.
  3. Er wordt een voorstel gedaan om een verbodsbord te verplaatsen. Het verplaatsen van het verbodsbord kan voor ververwarring en opstopping zorgen, terwijl in de huidige verkeerscirculatie het verkeer nog vlot kan wegdraaien. Het wijzigen van verkeersreglementen kan eveneens niet beoordeeld worden binnen de procedure van een omgevingsvergunningsaanvraag. Deze optie wordt niet in overweging genomen. De Pastoriestraat is een zone 30, waarbinnen gemengd verkeer wordt verwacht. Dit betekent dat er geen verplichting is voor de aanwezigheid van voetpaden. Er is echter een verharde berm aanwezig, bedekt met rode klinkers, die als voetgangerszone dient. De straat betreft een smalle straat. Het lijkt weinig waarschijnlijk dat de fietsstraat in de Pastoriestraat niet wordt nageleefd, aangezien de straat te smal is om fietsers op een veilige manier te passeren. 

De aangegeven bezwaarpunten zijn ontvankelijk, maar zijn ongegrond in het kader van de voorliggende omgevingsvergunningsaanvraag.

Na het openbaar onderzoek werd een aangepaste projectinhoudversie ingediend op 26 februari 2025 i.f.v. bijkomende oppervlakte af te stane grond. Aangezien de planwijziging geen afbreuk doet aan de bescherming van de mens of het milieu of de goede ruimtelijke ordening,  tegemoet komen aan de adviezen of aan de standpunten, opmerkingen en bezwaren die tijdens het openbaar onderzoek zijn ingediend en de wijzigingen kennelijk geen schending van de rechten van derden met zich meebrengen, dient geen nieuw openbaar onderzoek georganiseerd te worden.

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De aanpassing/verbreding van het wegtracé van de Pastoriestraat goed te keuren.

Artikel 2

De bedding van het gewijzigde wegtracé dient gratis aan de gemeente te worden afgestaan samen met de uitrusting, welke omvatten:

  • wegverharding en riolering volgens een vooraf op te maken overeenkomst met de gemeente;
  • gas, waterleiding, laagspanningsnet, openbare verlichting, kabeltelevisie en telefoonleidingen aan te leggen volgens de normen gesteld door de vergunninghoudende maatschappijen.