In HLN staat: Het gaat om vragen rond gemeentelijke thuiszorgtoelage, de Minder Mobielen Centrale (heet nu MOBITWIN), zorgbudgetten voor ouderen met een zorgnood, de parkeerkaart, informatie ten laste name woonzorgcentrum, gezinszorg en poetshulp, warme maaltijden, inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT) en integratietegemoetkoming (IT). “101 vragen kunnen op dat moment gesteld worden en daar kan je dan meteen een antwoord op krijgen.”
Op RTV wordt gezegd:
Leo Verelst: We stellen vast dat niet iedereen het gemeentehuis en de gemeentediensten vind. Heel vaak wordt er vanuit het OCMW getwijfeld: “zouden we daar wel gebruik van maken?” Met het zorgloket doen we een oproep aan iedereen die zorg of hulp nodig heeft bij ons langs te komen.
RTV: “Niemand wordt nog van het kastje naar de muur gestuurd”.
Katrijn Verlinden: “Het houd in dat de mensen voor al hun vragen rond zorg terecht kunnen bij één aanspreekpunt.”
Uit de informatie van nijlen.be kan ik afleiden dat het zorgloket een aanspreekpunt is voor alle Nijlenaars die vragen hebben over zorg en ondersteuning, financiële en andere zaken. De zaken die de gemeente concreet kan aanpakken staan opgesomd.
Er zijn nog een aantal zaken niet opgesomd:
Hoe gaat u ervoor zorgen dat niemand van het kastje naar de muur wordt gestuurd?
Wanneer een doorverwijzing dan toch nodig zou zijn. Naar welke instantie, organisatie of 1ste lijn zorgverlener wijzen jullie door? Op basis van welke criteria gaat dit gebeuren? Gaat het zorgloket hiervoor samenwerken met de 1ste lijnszone (ELZ) Pallieterland.
Door de mooie campagne die is gevoerd gaan hopelijk de mensen hun weg vinden naar het zorgloket. Moet de personeelscapaciteit hierdoor verhoogd worden? Wat is dan de kostenraming van die project?
Het is jammer dat dit project niet aangekondigd in de gemeenteraad. Is dit project besproken tijdens het schepencollege?
Antwoord schepen Katrijn Verlinden
Het idee van het Zorgloket werd geboren in de laatste maanden van 2024.
Dit concept kwam er op initiatief van de maatschappelijk werkers van ons OCMW die reeds 2 keer per week een intake moment ‘vrije inloop’ organiseren op het gemeentehuis. Hier waren ‘nieuwe’ mensen welkom voor al hun vragen.
Tijdens deze intake momenten werd opgemerkt dat heel wat burgers met zorgvragen kwamen. Van aanvragen voor parkeerkaarten tot zorgbudgetten en gezinshulp. Sommige vragen konden we meteen beantwoorden, voor andere zaken werd doorverwezen naar andere interne of externe dienst- of hulpverlening. Vanuit team hulpverlening vonden we dan ook dat onze klantgerichtheid hier beter kon. Door de zorgvragen te bundelen in een Zorgloket, is de drempel mogelijks wat minder hoog en heeft dit als gevolg dat de toeloop aan mensen verdeeld kan worden tussen het Zorgloket en de OCMW-intake. Zo is het op beide momenten minder druk waardoor er minder wachttijden zijn en meer tijd is voor het gesprek. De persoon die het zorgloket bemand, is ook steeds in de mogelijkheid om de meeste aanvragen m.b.t. interne diensterverlening (lidmaatschap Mobitwin, warme maaltijden, toelage thuisverzorging,..) meteen in orde te maken, zodat mensen zo weinig mogelijk nog een tweede keer moeten langskomen.
Binnen het Zorgloket ligt de focus dus enerzijds op het ‘interne, gemeentelijke aanbod’, daarnaast krijgen vraagverheldering, administratieve aanvragen (bijvoorbeeld een parkeerkaart, aanvraag zorgbudget,…) en indien nodig gerichte doorverwijzing ook een belangrijke plaats binnen het loket.
Wij beschikken over een brede kennis van de sociale kaart en waar nodig ondersteunen wij mensen zeer concreet en praktisch in contacten met andere zorgpartners. Afhankelijk van de hulpvraag kan een bezoek aan het zorgloket resulteren in een begeleidingstraject op middellange tot langere termijn. Dit is onze standaard manier van werken. Wij trachten steeds een traject met burgers af te leggen en waar nodig zorgen wij voor een warme overdracht naar collega partners in de zorg.
Het Zorgloket is een initiatief dat op dit moment geen extra prijskaartje met zich meebrengt. De vragen die binnen het zorgloket worden opgenomen werden voorheen ook reeds behandeld. Team hulpverlening is zich zuiver anders gaan organiseren. De oprichting van het Zorgloket werd inderdaad besproken in het schepencollege. Niet op de gemeenteraad, omdat het een interne reorganisatie betreft, maar ik neem de opmerking zeker mee.
Binnen onze dagdagelijkse werking wordt er reeds samengewerkt met de eerstelijnszone Pallieterland, Buurtzorg de Geburen, Lokaal Dienstencentrum, het Huis van het Kind,…
Deze werkingen werden geïnformeerd over het Zorgloket. Binnen deze samenwerkingen trachten we elkaars werkingen voortdurend te ondersteunen en te versterken. We merken dat het Zorgloket al goed wordt gevonden door onze inwoners en we zijn dan ook zeer tevreden met het initiatief